2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Išleista studija apie šalies kraštovaizdį

2013-08-06
 
Lietuvos Respublikos kraštovaizdžio erdvinės struktūros įvairoves ir jos tipų indentifikavimo studija

Lietuvos Respublikos kraštovaizdžio erdvinės struktūros įvairoves ir jos tipų indentifikavimo studija

 

Aplinkos ministerija išleido šalies kraštovaizdžio erdvinės struktūros įvairovei ir jos tipų indentifikavimui skirtą dviejų dalių studiją. Ji išleista naudojantis ES parama. Studija taip pat yra paskelbta elektroniniu formatu. Abi jos dalis ir žemėlapių rinkinį galima rasti Aplinkos ministerijos tinklalapyje (http://www.am.lt/VI/index.php#a/13398).

Išsamią šalies kraštovaizdžio erdvinės struktūros įvairovės ir jos tipų identifikavimo studiją ministerijos iniciatyva parengė Vilniaus universiteto mokslininkai. Šiam moksliniam darbui vadovavo prof. habil. dr. Paulius Kavaliauskas. Studijos autoriai rėmėsi užsienio ir Lietuvos patirtimi kraštovaizdžio pažinimo srityje, atsižvelgė į šalies kraštotvarkos poreikius, teritorijų planavimo tradicijas ir visuomenės interesus.

Pirmojoje studijos dalyje pateiktos metodologinės kraštovaizdžio supratimo ir jo erdvinės struktūros pažinimo nuostatos. Antroji dalis skirta šalies kraštovaizdžio struktūros ir jos kartografinės raiškos analizei. Čia pristatyta integruotų geografinių kraštovaizdžio kompleksų ir vizualinės struktūros elementų teritorinė sklaida, išnagrinėti ir žemėlapiuose pateikti specifiniai kraštovaizdžio struktūros vienetai: biomorfotopai, technomorfotopai ir geocheminės toposistemos.

Ši studija - vienas iš principinių dokumentų, būtinų įgyvendinant Europos kraštovaizdžio konvenciją, kurią Lietuva pasirašė 2000 m. spalį. Remiantis šio mokslinio darbo išvadomis, numatoma peržiūrėti ar patikslinti dabartines kraštovaizdžio išsaugojimo, tobulinimo, atkūrimo ir formavimo priemones.

Tikimės, kad ja susidomės ir žurnalistai, ypač rašantys aplinkosaugos temomis.

www.lzs.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-08-31 10:08
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Saugau

2013-08-28 18:15

Kraštovaizdį reikia saugoti. Dabar jis gerokai darkomas.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media