2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Knyga apie senus lietuvių papročius, burtus, apeigas ir prietarus

2013-12-21
 
 

Dienos šviesą išvydo „Minties" leidyklos išleista knyga „Lietuvių kalendorinės šventės. Iš Jono Balio palikimo".

Į šią knygą sugulė J. Balio (1909-2011) surinkta medžiaga, susijusi su lietuvių kalendorinėmis šventėmis. Tai savotiška lietuvių papročių, burtų ir apeigų enciklopedija, kurioje galima rasti pačių įdomiausių ir netikėčiausių lietuvių tautosakos elementų.

Leidinyje daug dėmesio skiriama burtams, susijusiems su vedybomis, turto įsigijimu, derliaus gausa ir kitais rūpimais klausimais. Pasakojimai apie raganų susirinkimus, paslaptingąsias laumes ir magiškus žiedus verčia patikėti, kad Lietuvoje kelios naktys per metus iš tiesų yra stebuklingos.

Ši knyga plačiam skaitytojų ratui dovanoja itin daug įdomios informacijos - etnografija besidomintys asmenys ras sakytinės tautosakos rinktinę, mistikos ir magijos gerbėjus patrauks burtai ir prietarai, o kiekviena lietuvių šeima, skaitydama šią knygą, turės galimybę paįvairinti kasmetes šventes, papildyti švenčių tradicijų ratą. Dar negirdėti ir nematyti žaidimai sužadins mažųjų skaitytojų smalsumą, paskatins juos išbandyti naujas, o svarbiausia - prasmingas pramogas.

 

Ištraukos iš knygos

„Pavalgius Kūčias nusiauti kojas ir tris kartus apibėgti apie trobą. Jei sutiksi vyrą, tai ištekėsi, jei moterį - ne."

„Naujųjų metų dieną žmonės stengiasi vienas kitam už akių užbėgti, greičiau apsiruošti, kad per visus metus būtų visur pirmas."

„Joninių dieną per dvylikę prisiskink rugiagėlių ir sudėk į degtukų dėžutę; kitą rytą joje rasi pinigą, - jeigu tą pinigą išleisi, tai kitą rytą vėl rasi dėžutėje."

 

Apie autorių

Jonas Balys (1909-2011) buvo naujos lietuvių folkloristikos ir etnologijos eros pradininkas nepriklausomoje Lietuvoje, etnologas profesionalas. Didžiąją dalį medžiagos apie kalendorines šventes J. Balys kopijavo iš Lietuvių tautosakos archyvo, bijodamas, kad šis gali būti sunaikintas sovietinės valdžios, taip pat tautosakos žinias rinko ir pats važinėdamas po kraštą.

Knygą galima pavartyti čia: http://www.mintis.eu/etnografija-paprociai-tautosaka/1008-lietuviu-kalendorines-sventes-is-jono-balio-palikimo.html

Daugiau informacijos: www.mintis.eu

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-12-21 10:38
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Oi!

2013-12-22 10:44

Tų burtų ir dabar visur pilna.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media