2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Žurnalisto Valentino Juraičio knyga gidas ,,Karaliaučiaus kraštas” K. Donelaičio 300 m. jubiliejui

2014-08-14
 
 

Šalies knygynuose pasirodė žurnalisto, fotografo Valentino Juraičio kelionių gidas ,,Karaliaučiaus kraštas".

Kiekviena nauja knyga apie Mažają Lietuvą sukelia pagrįstą jos bičiulių susidomėjimą, turėtų paskatinti  lankytis Donelaičio žemėje. Autorius pabandė perkelti Mažosios Lietuvos atmintį į dabartinį kontekstą, kelionių gidas yra gausiai iliustruotas geros kokybės nuotraukomis,tekste glaustai pateikta daug faktinės informacijos apie prūsų gentis, lietuvių raštijos pradininkus, lietuvininkus, įvairių laikmečių karvedžius, įvykius. Tai turėtų patraukti potencialų skaitytoją ir skatinti kelionei,- pažymėjo Mažosios Lietuvos Reikalų Tarybos pirmininkas Vytautas Šilas.

Be Karaliaučiaus krašto šviesių žmonių įnašo ir pastangų, be Mažosios Lietuvos sunku įsivaizduoti ir Didžiąją Lietuvą.   Ši tezė yra pagrindinė, kuri  paskatino autorių imtis šios knygelės.

  Informacijos sraute, net ir lietuviai inteligentai ne viską  prisimena, kuo  Lietuvai buvo Karaliaučius, Tilžė, Įsrutis ir kiti Rytprūsių centrai. ...Pirmoji lietuviška knyga,  pirmasis tautinis  laikraštis ,,Aušra" ir kt.     

 Kalbant apie praeitį skaitytojus  galėtų sudominti  notangų  genties  vado H. Manto pergalės vieta ties Pokarviais (Ušakovo), jo žūties vieta  ties Mantgarbiu (Meždurečje), prūsų - pagonių šventovės Ramovės, J. Bretkūno veikla Poleske (Labguvoje), M. Mažvydo -   Nemane (Ragainėje) ir kt. Daugiausia dėmesio susilaukęs  K. Donelaitis, kurio 300 m. gimimo  jubiliejų  pažymime 2014 m.

 Šiandieninė  Kaliningrado sritis įdomi, patraukli turistui. Žavi savo kraštovaizdžiu, nedideliais atstumais, tarsi ranka pasiekiamais.

 Nuostabus Kaliningrado srities pajūris, Priegliaus baseino upės patraukia akį ir skatina keliauti, plaukti.

Knygos formatas 12x22,5 cm, apimtis 240 psl. Joje pažintinis  tekstas plius per 700 šiandieninių ir archyvinių  iliustracijų, žemėlapių.

Daugiau informacijos : info@vyzdys.com

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-08-14 09:04
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media