2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Nauja knyga apie egzodo pedagogę

2014-08-20
 
Akademikas Zigmas Zinkevičius, doc. dr. Jonas Dautaras ir prof. dr. Jonas Račkauskas Čikagoje [Nuotraukos iš asmeninio Jono Dautaro albumo]

Akademikas Zigmas Zinkevičius, doc. dr. Jonas Dautaras ir prof. dr. Jonas Račkauskas Čikagoje [Nuotraukos iš asmeninio Jono Dautaro albumo]

 

Nauja knyga apie egzodo pedagogę

Lietuvos edukologijos universiteto Edukacinių tyrimų instituto vyresnysis mokslo darbuotojas doc. dr. Jonas Dautaras parengė ir išleido mokslinį darbą „Sofija Jonynienė: pedagogė, lietuvybės puoselėtoja Jungtinėse Amerikos Valstijose".

Kokios šios knygos atsiradimo aplinkybės?

1996 m. pradėjęs tyrinėti JAV lietuvių lituanistinio švietimo raidą ėmiau kaupti faktografinę medžiagą apie žymesnius lietuvių egzodo pedagogus, lituanistinio švietimo veikėjus - lietuvybės puoselėtojus. Daugelį kartų stažuodamasis Lituanistikos tyrimo ir studijų centre Čikagoje pirmiausia parengiau bibliografinę rodyklę „Domo Veličkos kūrybinis palikimas" (Čikaga, 1997), vėliau - kiti darbai: atlikto pedagoginio tyrimo pagrindu išleista knyga „Lituanistinio ugdymo JAV būklė ir perspektyvos" (Čikaga, 1998), „Lietuvių išeivijos pedagoginė mintis: chrestomatija (Čikaga, 2001), „Pedagogas Juozas Plačas: gyvenimas, idėjos darbai" (Čikaga,  2002), „Prof. dr. Jonas A. Račkauskas: pedagoginė, mokslinė ir visuomeninė veikla" (Vilnius, 2004), „Profesorius Albinas Liaugminas: monografija" (Vilnius, 2005) ir kt.

Peržiūrint daugybę archyvinių bylų Pasaulio lietuvių ir Vilniaus universiteto archyvuose, perverčiant dešimtis įvairių JAV lietuvių ir anglų kalbomis laikraščių ir žurnalų komplektų, atliekant lituanistinių mokyklų mokytojų ir mokinių anketines apklausas, užrašinėjant amžininkų atsiminimus, neliko nepastebėta ir iškili lietuvių išeivijos mokytoja - literatė Sofija Jonynienė.

Kuo išskirtinė  ši knyga?

Mokytojos S. Jonynienės gyvenimo ir kūrybinės veiklos kelias panašus į likimą daugelio mūsų prieškario tautiečių, įgijusių pedagoginį išsilavinimą ir emigravusių į užsienį, siekiant išvengti sovietinio teroro, likimo tų mokytojų ir kitų inteligentų, kurie buvo tremiami į Sibirą ar kur kitur.

Knygoje atskleidžiamas S. Jonynienės gyvenimas, mokslo metai Mažeikių gimnazijoje, studijos Vytauto Didžiojo ir Vilniaus universitetuose, pedagoginio darbo pradžia Vilniaus suaugusiųjų gimnazijoje, mokytojavimas Hanau lietuvių gimnazijoje (Vokietija), pedagoginis darbas Čikagos lituanistinėse šeštadieninėse mokyklose, net 38 metų darbo stažas Brighton Parko lituanistinėje mokykloje, einant vedėjos ir mokytojos pareigas.

Leidinyje atsispindi plati, įvairialypė ir kūrybinga S. Jonynienės pedagoginė veikla: darbas su mokiniais, jų tėvais, visuomene, aptariami jos parašyti vadovėliai ir kitos mokymo priemonės, pedagoginių idėjų sklaida kasmetinėse JAV lituanistinių mokyklų  mokytojų studijų savaitėse, žiniasklaidoje. Knygoje S. Jonynienė išryškinta kaip literatė, dramos kūrinėlių, skirtų lituanistinėms mokykloms, autorė, kaip veikli Čikagos ir JAV lietuviškų organizacijų veikėja. Visa jos aktyvi veikla pašvęsta lietuvybei puoselėti.

Kokie artimiausi Jūsų planai? Kokių artimiausių darbų galima tikėtis?

Tai ne paslaptis. Šiuo metu intensyviai dirbu rinkdamas faktografinę medžiagą naujai knygai, skirtai mūsų universiteto pirmajam rektoriui Vytautui Sobliui. Visiems žinoma, kad LEU istorija prasidėjo nuo 1935 metų, nuo Klaipėdos pedagoginio instituto įsteigimo, o šios aukštosios pedagoginės mokyklos pirmuoju vadovu Švietimo ministerijos buvo paskirtas Vytautas Soblys. Tikiuosi, kad belaukdami LEU 80-mečio sulauksime ir naujos knygos.

Kontaktinis asmuo

Tomas Petryla
Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas
Lietuvos edukologijos universitetas
8 (5) 273 69 67
rysiai@leu.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-09-18 12:16
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media