2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Čekų istoriko Lubošo Šveco knygos „Perestrojka, Baltijos respublikos ir Čekoslovakija 1988-1991 metais" pristatymas Signatarų namuose

2014-12-15
 
 

Š. m. gruodžio 17 d., trečiadienį, 17.00 val. Signatarų namuose (Pilies g. 26, Vilnius) vyks čekų istoriko Lubošo Šveco knygos „Perestrojka, Baltijos respublikos ir Čekoslovakija 1988-1991 metais" pristatymas.

Netikėtas Sovietų Sąjungos imperijos žlugimas iki šiol daugeliui istorikų ir politologų kelia klausimą, kodėl ši tvirta komunistinė jėga taip staiga ir lengvai nebeteko savo galių. Kam buvo reikalingi visi sovietologų atlikti tyrimai, jei negalėjo prognozuoti imperijos baigties? Kas gi vis dėlto darė įtaką Sovietų Sąjungos žlugimui? Į pateiktus klausimus nėra ir negali būti vienareikšmio atsakymo. Juos ir toliau kels bei nagrinės būsimų kartų tyrėjai.

L. Šveco publikacijoje koncentruojamasi į vieną iš tuo metu vyravusių konfliktų, paveikusių perestrojkos procesą - konfliktą tarp trijų Baltijos respublikų ir Komunistinės partijos centro Maskvoje ir į tai, kaip į šį konfliktą reagavo tuometė Čekoslovakijos valdžia ir visuomenė. Juk Baltijos valstybių klausimas buvo tiesiogiai susijęs ne tik su Čekoslovakijos valdžios pozicija Atgimimo sąjūdžio klausimu Baltijos šalyse, bet kartu ir Gorbačiovo perestrojkos, komunistų sistemos demontavimo ir vėlesnio Sovietų Sąjungos žlugimo atžvilgiu.

Lubošas Švecas (g. 1961) dėsto naująją Vidurio ir Rytų bei Pietryčių Europos istoriją Prahos Karolio Universiteto Socialinių mokslų fakulteto Tarptautinių studijų institute, specializuojasi kaip Baltijos šalių istorijos tyrinėtojas. Jis - pirmosios čekų kalba išleistos Baltijos šalių istorijos bendraautoris (Pabaltijo valstybių istorija, 1996), Čekoslovakijos ir Baltijos šalių santykių analizės tarpukario laikotarpiu bendraautoris (Čekoslovakija ir Pabaltijo šalys 1918-1939) bei daugelio straipsnių, nagrinėjančių XIX ir XX a. istoriją bei čekų visuomenės santykius su Baltijos šalimis, autorius.

Knygos pristatyme dalyvaus: knygos autorius doc. dr. Lubošas Švecas, Čekijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Bohumilas Mazįnekas, doc. dr. Dalia Bukelevičiūtė, dr. Algis Povilas Kasperavičius ir prof. dr. Šarūnas Liekis.

Renginys skirtas istorikams, politologams, taip pat istorija, politika ir geopolitine situacija besidominčiai visuomenei.

Daugiau informacijos:

Laura Vancevičienė, mob. tel. +370 652 54273, el. p. laura_vanceviciene@mzv.cz

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-12-15 12:06
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media