2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Vilniaus knygų mugėje LEU leidykla pristatys E. Jovaišos knygą „Aisčiai. Raida“

2015-02-14
 
LMA tikrasis narys, archeologas, LEU Istorijos fakulteto dekanas prof. dr. Eugenijus Jovaiša

LMA tikrasis narys, archeologas, LEU Istorijos fakulteto dekanas prof. dr. Eugenijus Jovaiša

 

2015 m. vasario mėn. 19-22 d. vyks 16-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė. Joje tradiciškai dalyvaus ir Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) leidykla. Mugėje, kuri vyks Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo" (Laisvės pr. 5, Vilnius), LEU leidykla parodos lankytojus kvies prieiti prie stendo (3 salė) ir susipažinti su LEU leidžiamomis knygomis. Taip pat kvies ateiti ir į LEU Istorijos fakulteto dekano prof. dr. Eugenijaus Jovaišos knygos „Aisčiai. Raida" pristatymą, kuris vyks vasario mėn. 20 d. 11 val. salėje 5.1. Pristatyme dalyvaus knygos autorius, A. Kuncevičius, G. Blažienė, A. Butrimas.

Antroji „Aisčių" knyga „Raida" tęsia aisčių (vakarų baltų) etninės istorijos tyrinėjimus. Ieškoma Didžiosios aisčių migracijos ištakų, nagrinėjama aisčių pasaulio sklaida į rytus, jų indėlis formuojantis galindų-sūduvių-Vielbarko kultūrai Brūkšniuotosios keramikos kultūros teritorijoje. Modeliuojami galindų žygio į rytus keliai, galindų ir lietuvių santykis, lietuvių atėjimo problemos. Keliami Gintaro kelio poveikio baltų visuomenei klausimai - Gintaro traktas ir aisčių prekybinės aristokratijos formavimasis. Naujoviškai nuskamba Ptolemėjo „Geografijos" tyrinėjimai, siekiant nustatyti baltams priklausiusias Europos Sarmatijos tautas ir lokalizuoti Ptolemėjo minimas Rytų Baltijos erdvės upes. Daug dėmesio skiriama galindų žygio į vakarus keliams, galindų ir gotų santykiams aptarti.

Prof. dr. E. Jovaišos trilogijos „Aisčiai" pirmoji knyga „Kilmė" pasirodė 2012 m. pabaigoje. Monografijoje autorius nagrinėja I-V a. vakarų baltų - aisčių - archeologijos, kalbos ir istorijos šaltinius, analizuoja įvairių šalių tyrinėtojų pateiktus duomenis ir jų išvadas.

Profesorius, humanitarinių mokslų daktaras E. Jovaiša yra I-VI amžių baltų istorikas. Tyrinėdamas I-VI amžių baltų kapus, medžiaginį ir dvasinį paveldą, profesorius nustatė ir pagrindė laidojimo apeigų pagal Saulę, Mėnulį ir Šiaurinę žvaigždę paprotį, atrado laidojimo datavimą mėnesio tikslumu, išrado naują palaikų lyčių nustatymo metodą. E. Jovaiša yra astroarcheologijos Lietuvoje pradininkas, įvertintas Lietuvos mokslo premija, apdovanotas LDK Gedimino ordino Karininko kryžiumi. Greta daugelio mokslinių straipsnių ir knygų nuo pat interneto pradžios ėmėsi vaizdžiai pristatinėti Lietuvos istoriją internete. Prof. dr. E. Jovaiša Dauglaukyje atliko archeologinius kasinėjimus ir padarė itin įspūdingus atradimus, reikšmingus Lietuvai ir visai Europai. Jo moksliniai tyrinėjimai, kurie vyko daugiau kaip dešimt metų Dauglaukio gyvenvietėje, išgarsino Tauragės krašto vardą visoje Lietuvoje. Tyrimai, atlikti Mažonų seniūnijoje, Daulaukio kapinyne, yra unikalūs ir išskirtiniai Lietuvos archeologijos mokslo praktikoje.

Vilniaus knygų mugė yra pagrindinė leidėjų, autorių ir skaitytojų susitikimų ir bendravimo vieta, reikšmingas kultūros renginys Lietuvoje, didžiausia knygų mugė Baltijos šalyse. Mugėje kasmet dalyvauja apie 300 leidyklų iš Lietuvos ir užsienio šalių, mugę per keturias dienas aplanko virš 60 tūkstančių lankytojų. Mugės dalyviai - leidyklos, knygų prekybininkai, užsienio šalių kolektyviniai stendai, mokslo institutai, aukštųjų mokyklų leidybos centrai ir kt.

16-ąją tarptautinę Vilniaus knygų mugę 2015 metais užkariauja detektyvas. Mugėje istorines ir kultūrines mįsles narplios diskusijose dalyvausiantys Lietuvos ir užsienio svečiai, naujomis knygų ir skaitymo paslaptimis dalysis leidyklos ir bibliotekos. Tarp jų ir Lietuvos edukologijos universiteto leidykla.

 

Kontaktinis asmuo Jonas Balčiūnas,

Lietuvos edukologijos universiteto leidyklos direktorius

Tel. (8 5) 233 38 42

El. p. jonas.balciunas@leu.lt

Kontaktinis asmuo

Tomas Petryla

Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas

Lietuvos edukologijos universitetas

8 (5) 273 69 67

rysiai@leu.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-02-14 11:18
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media