2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Kelionė po Lietuvą laiku – vietos dvasios beieškant

2015-03-23
 
 

2015 m. kovo 26 d. 17 val. LMA Vrublevskių bibliotekoje pristatomas straipsnių rinkinys „Vietos dvasios beieškant". Jo sudarytoja prof. dr. Rasa Čepaitienė ir bendraautoriai doc. dr. Rūta Šermukšnytė bei doc. dr. Felix Ackermann kvies diskutuoti keliant aktualius klausimus, kaip mums pavyksta prisijaukinti vietos dvasios sąvoką, kokių problemų kyla įsisavinant sovietinį paveldą bei kodėl Lukiškių kalėjimas laikytinas XX a. Vilniaus istorijos mikrokosmosu? Renginį ves Vrublevskių bibliotekos direktoriaus pavaduotoja dr. Rima Cicėnienė.

Iš pirmo žvilgsnio „vietos dvasios" sąvoka dvelkia senstelėjusia romantika, kurios neįmanoma moksliškai apčiuopti ir juolab išmatuoti. Glumina ir tai, kad šis daugiasluoksnis terminas vartojamas itin skirtinguose akademiniuose kontekstuose - nuo geografijos iki architektūros ir net muzikos. Lietuvos akademinėje aplinkoje genius loci - vietos dvasios - reiškinys, nepaisant keleto paminėjimų, iki šiol plačiau nagrinėtas nebuvo. Tad šiame mokslinių straipsnių rinkinyje pabandyta visapusiškiau ir išsamiau panagrinėti genius loci filosofines, antropologines ir kultūrologines reikšmes bei jų praktinę sklaidą užsienyje ir Lietuvoje, remiantis archeologijos, muzeologijos, menotyros, architektūrologijos, paveldosaugos, sociologijos ir kitų disciplinų teorinėmis-metodologinėmis prieigomis.

Rengiant leidinio koncepciją pavyko suburti tarpdisciplininę ir iš dalies tarptautinę (be lietuvių, į šį projektą įsitraukė ir vokiečių, baltarusių, ukrainiečių ir rusų mokslininkai) kultūros tyrinėtojų komandą. Tai leido iš įvairių požiūrio taškų, turint labai skirtingą akademinį-egzistencinį bagažą, pasigilinti į šį sudėtingą, nelengvai apčiuopiamą ir nevienareikšmiškai interpretuotiną reiškinį.

Vienuolikos originalių straipsnių rinktinėje, remiantis „gerosios" ir „blogosios" praktikos pavyzdžiais, buvo siekta išryškinti probleminius ir disonuojančius, istorinius ir mentalinius „vietos dvasios" aspektus Lietuvoje ir jos regionuose siekiant šį reiškinį geriau pažinti ir adekvačiau įvesdinti į nūdienį paveldosaugos ir kultūros politikos lauką.

 

 

LMA Vrublevskių bibliotekos

Komunikacijos skyrius, tel. 8~5 212 68 90

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-03-23 13:15
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media