2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Česlovas Skaržinskas: Knyga apie pandemiją

2021-11-17
 
Leidykla „Kamonada" išleido naują Česlovo Skaržinsko esė knygą „Apokalipsės dvelksmas". Tai septintoji autoriaus knyga. Sveikiname kolegą Česlovą su nauja knyga.
 
KNYGOS „APOKALIPSĖS DVELKSMAS" ĮŽANGA
Lietuva - koronaviruso gniaužtuose. Niūrios, neskaidrios vienos dalies visuomenės nuotaikos: daug panikos, pykčio, abejingumo. Visa tai paaštrina drastiški valdžios sprendimai. Maža valstybė - tarsi jūroje didelės audros blaškomas laivas. Bangos didelės, o krantas toli... Tačiau kita visuomenės dalis dirba, kuria, aukojasi, nepasiduoda niūrioms nuotaikoms.
Autorius stengiasi išreikšti savo požiūrį. Ieško įvairių jo kampų. Savo samprotavimus grindžia kasdieniais stebėjimais, gyvenimiškąja patirtimi. Kritiškai žvelgia į pasaulį, kurį įvairiu metu siaubė epidemijos.
Tai - kultūros, literatūros, filosofijos, politinių idėjų bei problemų svarstymas arba psichologinė analizė. Apmąstymai kyla iš buities smulkmenų, psichologinių būsenų, savo minčių ir išgyvenimų analizės - koronavirusas atėjo kone į kiekvieną namą, kiemą. Daug žmonių nesupranta pandemijos masto, grėsmės. Tema - aktuali, nauja. Eseistas, anot vokiečių rašytojo Hermanno Hesse, turi išeiti su ta problema į gatvę, visuomenę.
Tai - esė rinkinys. Visus tekstus sieja pandemijos tema arba jie parašyti pandemijos metu. Bandoma pažvelgti, kaip per metus pasikeitė žmonių gyvenimas mieste ir kaime, vėl akcentuojama, koks yra trapus pasaulis. Analizuojama, kaip keičiasi ne vieno žmogaus mąstymas, kaip pandemija koreguoja gyvenimo būdą, buitį, kiek įnešė chaoso į būtį. Tokia knygos literatūrinė raiškos forma - joje dalyvauja patirtis ir vaizduotė. Akivaizdus abstraktumo ir konkretumo derinys.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-11-17 12:43
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Antanas

2021-11-17 22:18

Sveikinu su nauja knyga

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media