2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Žurnalistas Alvidas Jancevičius: Garsių asmenybių pėdsakai Tauragėje

2022-03-22
 


Stasys Lipskis

 

Iš savo kolegos, žurnalisto Alvido Jancevičiaus gavęs naują jo knygą ("Užmirštasis Tauroggenas", išleido Tauragės krašto muziejus "Santaka", 352 psl.), pirmiausia pasidžiaugiau jos solidumu, apimtimi, nepriekaištingu dizainu. Bet pradėjęs skaityti - negalėjau atsitraukti: tiek daug čia įdomybių, man nežinomų faktų. Tiesa, apie O. de Balzako laiškus iš Tauragės jau buvau kadaise skaitęs. Plačiai nuskambėjęs faktas, jog prieš karą Tauragėje gyveno vieno turtingiausių pasaulio žmonių Romano Abramovičiaus tėvai ir seneliai. Žinoma ir apie garsiojo amerikiečių rašytojo Džeromo Selindžerio prosenelio gyvenimą mieste prie Jūros. Bet visa kita... Vien išvardijimas asmenybių, apie kurių sąsajas knygoje rašo Alvidas Jancevičius, garantuoja platų enciklopedinį akiratį.
Aleksandras Gercenas, Nikolajus Gogolis, Konstantinas Krylovas, Nikolajus Nekrasovas, Petras I Didysis, Aleksandras Turgenevas... O dar garsusis prancūzų kompozitorius Luisas Hektoras Berliozas, įžymus amerikiečių teisininkas Solomonas Levitanas, garsus amerikeičių matematikas bei informatikas Džonas Makartis, kompozitorius Robertas Šumanas...
Bene įdomiausia man pasirodė publikacija apie Leonido Brežnevo viešnagę Tauragėje. Šiandien jau niekam ne paslaptis, kad sovietmečiu Šilinės girininkijos miške buvo įrengta antžeminė balistinių branduolinių raketų bazė. Pačios raketos buvo išgabentos tik 1988 metais. Beje, raketininkai kelis kartus su savo įrengimais 1960-1962 metais dalyvaudavo kariniuose paraduose Maskvos raudonojoje aikštėje. 1960 metų pradžioje toje karinje bazėje pasklido kalbos, jog čionai ruošiasi atvykti Leonidas Brežnevas, tiesa, tuomet dar ne generalinis, bet jau pakankamai aukštus posmus užimantis veikėjas. Alvidui Jancevičiui pavyko surasti to buvusio karinio raketinio diviziono karininkus, kurie ir pateikė autoriui nemaža įdomių detalių apie Leonido Brežnevo viešnagę Tauragės rajono kariniame dalinyje.
Alvidas Jancevičius, 1977 metais Vilniaus universitete įgijęs žurnalisto specialybę, dirbo šios aukštosios mokyklos žurnalistikos katedroje, vadovavo Kiemo teatro studentų estrados grupei, keturiolika metų kūrė Lietuvos televizijoje, trylika metų dirbo Lietuvos Aukščiausiojo teismo pirmininko padėjėju. Jo darbo pėdsakų galima rasti M. Riomerio universitete, Lietuvos respublikos seime.
Dar viena įdomi Alvido Jancevičiaus biografijos detalė - keliasdešimt metų jis vienintelis šalyje tyrinėja Lietuvos cirko istoriją, yra paskelbęs per šimtą straipsnių šia tema.
Domėdamasis savo gimto krašto istorijomis, Alvidas Jancevičius sukaupė daugybę įdomiausių ir platesniam skaitytojų sluoksniui negirdėtų faktų apie Tauroggeno ir Tauragės istoriją, kūrybiškai bendravo su "Tauragės kurjerio" redakcija. Žurnalistas šiandien į gimtinę grįžo solidžiu enciklopediniu leidiniu.
 
 
Rubrika Naujos knygos, leidiniai yra SRTRF projekto dalis.
 
 
 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-03-30 12:07
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media