2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Jonas Laurinavičius: Benjamino Kondrato žurnalistiniai kūrėjų pėdsakai

2017-08-27
 
Jonas Laurinavičius

Jonas Laurinavičius

 

Jonas Laurinavičius,

Kaišiadorys

 

Benjaminas Kondratas, pats savo darbą įvardindamas kaip literatūros kraštotyrą, išleido jau keturioliktąją knygą „Kūrėjų pėdsakais". Šį kartą ji skirta Jurbarko kraštui. Ir tai yra antroji to paties pavadinimo knygos dalis (pirmoji išleista 2014).  Autorius tarsi gidas skaitytojams pristato  ne tik  žymiausius šio krašto kūrėjus (rašytojus, poetus, kultūros veikėjus ir kt.), bet ir menininkus, literatus, kurie toliau savo apylinkės, rajono beveik nežinomi, nepretenduojantys į  kūrybines aukštumas, tačiau turintys tam tikrą savo gerbėjų ratą, jų pripažinimą, atkreipiantys mūsų žvilgsnį savo kūrybos nuoširdumu, betarpiškumu, tuo  nusipelnydami, kad jie būtų paminėti šio karšto kūrybinėje panoramoje.

Kaip žurnalistui, man miela konstatuoti, kad B. Kondratas dėmesingas mūsų plunksnos broliams, kurie Jurbarko krašte gimę, gyvenę ar dirbę redakcijose... O tokių nemažai. Ir šauniai pasidarbavusių. Štai Albina Danisevičiūtė (1941-2003) - ilgametė Jurbarko rajono „Šviesos" laikraščio žurnalistė. Vadovavo rajono literatų būreliui, išleido tris poezijos rinkinius, publicistikos rinktinę.  Daug rašė apie Sąjūdį, rajono  tarybos veiklą.

Kitas žinomas žurnalistas ir poetas, Jono Aisčio premijos laureatas Jonas Endrijaitis (gimęs 1955 Smalininkuose), Lietuvos žurnalistų sąjungos narys. Dirbęs žurnaluose „Žemėtvarka ir melioracija", „Aplink pasaulį", su kolegomis įkūrė vieną pirmųjų Lietuvoje laikraščių kompiuterininkams „Monitorius", buvo jo vedančiuoju redaktoriumi. Dabar dirba Vilniaus Senamiesčio  vaikų ir jaunimo klube „Kregždutė".

Žurnalisto duonos Lazdijų rajono laikraštyje „Darbo vėliava" yra ragavęs ir buvęs Jurbarko kultūros namų metodininkas (2010), Ievos Simonaitytės premijos laureatas  Vytautas  Rimavičius (1942-2006). Apie šią rašytoją jis išleidęs penkias knygas.

Jurbarko rajono „Šviesos" laikraščio redaktoriumi buvo ir žurnalistas Antanas Salys. Į redakciją  atėjo su didele patirtimi, nes lig tol žurnalistu dirbo  Rietave, Kretingoje, Gargžduose, Plungėje, Radviliškyje, Šakiuose, Kėdainiuose, Šilalėje...  Nežinia, ar Lietuvoje yra žurnalistas, kuris būtų dirbęs 9 rajonų redakcijose. Išleidęs apybraižų knygą  „Laukdami dygstančių rugių...". Sudarė ir anekdotų knygelę. Dabar gyvena Žemaitijoje.

Negaliu nepaminėti Stasės Šeštakauskaitės (1942-2016), buvusios Jurbarko rajono „Šviesos" laikraščio redaktorės. Su ja šešerius metus dirbome Kaišiadorių rajono redakcijoje. Tai buvo jautrios sielos, talentinga žurnalistė. Dar dirbo Pasvalio rajono „Darbo" laikraščio redaktore, o baigė žurnalistinį darbą „Ūkininko patarėjo" korespondente. Rašė eilėraščius. Laikraščių komplektuose liko daugybė publicistikos. Krinčine vadovavo poetų  Leonardo ir Eugenijaus Matuzevičių memorialiniam muziejui.

B. Kondratas pateikia daugiau kaip dvidešimt kūrėjų, kurie ilgiau ar trumpiau yra dirbę redakcijose - Lietuvos ir užsienio lietuvių spaudoje. Yra keliolika kūrėjų, gimusių Jurbarko krašte, bet 1944-aisiais pasitraukusių į Vokietiją ir ten bendravę su tos šalies spauda, rašę vokiškai.

B. Kondratas neapsiriboja trumpais  biografiniais duomenimis apie kūrėjus. Tai gyvi rašiniai, su  personažų kūrybos ištraukomis, su  autorių pateiktais atsiminimais, kartais jie užima po kelis knygos puslapius. Tokius tekstus lengva ir įdomu skaityti, jie nenuobodūs, ne sausi. Knyga nesudėtinga naudotis, nes yra kūrėjų bibliografinė rodyklė, joje kūrėjai  sugrupuoti ir pagal vietoves, kur jie gimė, gyveno, kūrė.  Kūrėjų portretų knygoje nėra, tačiau yra pastatų, memorialinių vietų, susijusių su kūrėjais, nuotraukų.

 

Rubrika Naujos knygos, leidiniai yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-09-28 11:23
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media