2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Įtaigi Visagino metraštininko Algirdo Kavaliausko publicistika

2020-10-18
 
Algirdas Kavaliauskas

Algirdas Kavaliauskas

Vanda Beinorienė,
buvusi Visagino „Atgimimo" gimnazijos direktorė,
Visagino miesto Garbės pilietė
 

 

Šiemet Išėjo nauja LŽS nario, Visagino metraštininko, dr. Algirdo Kavaliausko knyga „Išlikti savimi. Publicistika. Bibliografija". Knygoje nagrinėjami besikeičiančiame pasaulyje šalies, Rytų Lietuvos, energetinio atominio komplekso žmonių tarpusavio santykiai, jų gyvenimo problemos.
Autorius pabrėžia, kad nepriklausomai nuo situacijos, žmogus, kuriam globalizacijos sąlygomis iškilo nemažų išbandymų , privalo išlikti savimi : „Žmogus turtingas savimi, šeima, Tėvyne. Išsaugokime savo didžiausią turtą!", - teigia autorius. Ši mintis - pagrindinis naujos mokslininko knygos leitmotyvas.
Atskiras knygos skyrius skirtas gimtosios lietuvių kalbos išsaugojimo galimybėms : „Apie tai, kas brangiausia" ir kt. Antroje knygos dalyje rašoma apie kraštui nusipelniusius žmones, apie tautines bendrijas, jų gražų sugyvenimą Rytiniame Lietuvos pakraštyje. 
„Saulė visiems viena",- pabrėžia knygos autorius. Tai negali nesujaudinti skaitytojo, kuris, pilna to žodžio prasme, pritaria knygos autoriui ir žavisi jo įžvalga.
Keletą kadencijų dr. Algirdas Kavaliauskas dirbo Visagino savivaldybės mero komandoje, jam buvo prieinami savivaldybės administracijoje esantys dokumentai, archyvai, o kaip Visagino „Atgimimo" gimnazijos istorijos ir politologijos mokytojas ekspertas, dirbdamas gimnazijoje nepagrindinėse pareigose, pažino mokinius, jų tėvus. Merui pritarus, su savivaldybės Švietimo skyriaus vadovų pagalba organizavo atominio energetinio komplekso jaunimo apklausas, IAE regiono žmonių apklausas. Surinktus duomenis analizavo, apibendrino ir skelbė iš pradžių periodinėje spaudoje, o paskui savo parašytose knygose. Vien tik monografijų, skirtų IAE regionui ir gerai mokslininkų įvertintų, išleido šešetą! 
Naujoje knygoje dr. Algirdas Kavaliauskas brandina didžiąją idėją, siekį, kad nuo žmogaus, kuriančio savo ateitį, egzistenciją laisvoje šalyje, nuo jo valios ir ryžto priklauso visuomenės būtis, Lietuvos valstybės ateitis. Išties: žmogus turi išlikti savimi, teigia autorius, Ir tada, kai pasitaiko jo gyvenimo kelyje įvairūs sunkumai, nesklandumai, kliūtys, kai kintanti vertybių sistema darosi vis aktualesnė, ji nuodija žmonių santykius, kelia grėsmę visai visuomenei, kaip valstybės pagrindui. 
Mokslininkas gi savo knygoje akcentuoja tikrąsias vertybes: meilę, pasiaukojimą, atjautą, patriotizmą, kilnumą ir kitas amžinąsias vertybes. Šios mintys apninka skaitytoją užverčiant naujos, nuoširdžios ir išpuoselėtos dr. Algirdo Kavaliausko knygos paskutinį puslapį.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-01-01 14:14
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media