2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas :: Trys Seimo nariai užsimanė daugiau teigiamų žinių. Apie ką?

2017-03-18
 
Dainius Radzevičius

Dainius Radzevičius

 

Dainius Radzevičius

Šiandien (kovo 17 d.) - red.) jau paaiškėjo, kodėl ilgą laiką kaip žmogaus teisių gynėja dirbusi, o šiuo metu seimo nare išrinkta Dovilė Šakalienė įregistravo spaudos laisves ir teises nepagrįstai varžančias Visuomenės informavimo įstatymo pataisas.

Tai padaryta tik todėl kad trys Seimo nariai nori daugiau gerų žinių (ši sąvoka dar nereglamentuota) ir pozityvių naujienų žiniasklaidoje.

Vadinasi, šie žmonės kol kas kažkodėl žiniasklaidoje ieškojo ir pastebėjo tik negatyvą.

Pataisų esmė susijusi su politikų noru įstatyme nustatyti kvotą geroms žinioms. Jų, politikų pageidavimu, turi būti ne mažiau nei pusė. Kitaip tariant, nesvarbu kas vyksta šalyje ar pasaulyje, žurnalistai turėtų klastoti realybę ir nuolat pagražinti realybę. Kitaip tariant, klastoti realybę. Tai reiktų, kad jie yra melagiai, bet politikams tai tiktų.

Mano galva, šios pataisos neturi nieko bendra nei su sveiku protu, nei su padoria demokratiška teisėkūra. O jeigu žiūrėtume į mūsų šalies Konstituciją, tai jos akivaizdžiai prieštarauja ir pagrindiniam šalies dokumentui.

Jei kas klaustų, kodėl tokių pataisų priimti neverta, atsakyčiau labai paprastai - jos prieštarauja Konstitucijai.

Tos pataisos nesprendžia jokios praktinės ar teorinės problemos. Jos sukuria naujų problemų - nukentės Lietuvos reputacija kaip demokratinės šalies, smuksime žodžio laisvės indeksuose, Rusijos propaganda tai išnaudos visu pajėgumu, bereikalingo darbo turės kažkokie atsakingi už įstatymo įgyvendinimą tarnautojai, o tai papildomos išlaidos šalies mokesčių mokėtojams ir jokios realios naudos iš to nebus.

Ir svarbiausia, kad šios pataisos prieštarauja sveikam protui, nes tai, kad vienam žmogui yra teigiama ir pozityvu, kitam yra labai neigiama. Pvz., jei kas nors labai giria valdžią, tokius žmones vertinu labai neigiamai. Bet tokius žmones labai mėgsta valdžia. Tai kaip čia gausis? Kas galutinai nuspręs, kuri naujiena turės pliuso ženklą, o kuri minuso? Ar viešai paskelbus apie kyšius imančius politikus mes tai vertinsime teigiamai ar neigiamai?

Sakysim - teigiamai, nes teisėtvarkininkai gerai dirbo, pagavo kyšininką, ar sakysim - neigiamai - nes kažkas davė kyšį, pažeidė įstatymus.

Tai kas čia nutiko, kad mūsų kai kurie politikai iš didelio rašto išėjo iš krašto?

 

Rubrika LŽS ir NŽKA pirmininkas yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-03-21 13:47
 
 

Komentarai (7)

Jūsų el. paštas

Gediminas

2017-03-24 09:42

Valstiečiai svajoja, kad kas antra naujiena būtų teigiama. Bet niekas nesako, kad ta "geroji" naujiena turi būti tikra.
Žodžiu, kasdien balandžio 1-oji.
Einu rašyti paruoštuko apie tai, kaip Karbauskis išsilaipino Saulės paviršiuje.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Saulius Povilaitis

2017-03-19 12:46

Šioje situacijoje labai svarbus žurnalistų, komunikatorių, piaro atstovų, visos, suinteresuotos žodžio laisve jo skelbėjų bendruomenės aktyvumas! Dainiau, vienykitės su kitomis artimomis profesinėmis sąjungomis, bendrijomis, draugijomis, raginkite turinčius tiesioginės komunikacijos galimybes kolegas ir jų kanalų savininkus tarti žodį ir užtarti demokratijos pagrindą - laisvą žodį! Tai juk, beje, ir konstitucinė teisė!.. Nūdienos vidaus ir išorės informacinių įtampų akivaizdoje tai labai svarbu ir šalies interesų bei nacionalinio saugumo aspektais!.. Mūsų laisvoji žiniaskklaida visada buvo pakankamai susipratusi, manau išlaikys egzamina ir dabar! Juk tenorime išlikti ketvirtaja valdžia, į kitų trijų vietas nesigviešiame:):). O gal be reikalo?:). O gal ir reiktų?:)...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ričardas Savukynas

2017-03-19 12:44

Tikimybė, kad maždaug du tuo pačiu metu sukurti įstatymai, ribojantys žiniasklaidą, gali atsirasti netyčia - labai artima nuliui. Nuliui artima tikimybė ir dėl to, kad Karbauskio partijoje atsirastų toks įstatymas be jo žinios.
Tačiau labai natūraliai visa tai atrodo, kai pasižiūri į šitą ankstesnių CK pataisų kontekste - kai jie bandė įvesti galimybes užbylinėti bet ką, kas jiems nepatiko.
Ir taip pat natūraliai jų veiksmai atrodo, kai pasiklausai jų kalbų apie žiniasklaidos puolimus. Jie ne savyje mato nesąmones - jie mato savo problemą būtent žiniasklaidoje.
Panašu, kad ši valdžia mato žiniasklaidoje patį didžiausią priešą, kurį žūtbūtinai reikia sudoroti, nes arba išliks žiniasklaida, arba išliks jie. Ir jie tą bando padaryti sistemingai, apgalvotai ir labai kryptingai.
Manau, kad bandymų jie darys ir daugiau. Tik kaip?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Bitė

2017-03-18 13:54

Tai juk turi lėšų viešinimui - tegul duoda užsakomuosius apie gerus darbus. Ir redakcijoms pinigėlių nubyrės, o gal ir žurnalistams algos pakils :)

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vaida Girčė

2017-03-18 10:38

Čia gal taip būna kai laaaaabai ilgai negeri kavos, alkoholio, nevalgai mėsos, negyveni su šeima... Tada ne tik tavo galvoje, bet tavo pasekėjų mintyse gimsta tokie fantastiški sumanymai, kad net pats nelabai susivoki... Tfu, blyn ...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Algimantas Jonas Brazaitis

2017-03-18 10:33

Keistas projektas. Gal valstybinei žiniasklaidai tai ir tiktų, bet privačiai, komercinei visiškai nepriimtinas nurodymas. O jeigu tam tikrą laikotarpį "gerų žinių" nei valstybėje nei visuomenėje nebus, iš kur jas paimti? Be to "gera žinia" ir "bloga žinia" tai reliatyvios savokos. Vieniems ta pati žinia gali būti gera, kitiems bloga. Be to kažin ar šis projektas neprieštarauja žodžio laisvės principui teisei į idėjų įvairovę?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vytautas

2017-03-18 10:17

Mums reikia įsiminti šias seimūnų pavardes - Dovilė Šakalienė, Zenonas Streikus ir Robertas Šarknickas. Tai žmonės, kurie turbūt sapnuoja uždėti apinasrį ant spaudos laisvės.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media