2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas :: Žurnalistų etika ir nauji standartai – ar jau subrendome?

2016-02-26
 
LŽS ir NŽKA pirmininkas Dainius Radzevičius

LŽS ir NŽKA pirmininkas Dainius Radzevičius

 

 Dainius Radzevičius

Jau vasario 29 dienos vakare Lietuvos žurnalistai turėtų turėti naują etikos kodeksą.

Tą dieną Visuomenės informavimo etikos asociacija kviečia viešosios informacijos rengėjų ar skleidėjų organizacijų ir Visuomenės informavimo etikos asociacijos narių atstovų susirinkimą, kuriame bus tvirtinamas naujas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodeksas.

Simboliška, kad šis, naujasis kodeksas turėtų atversti naują etapą Lietuvos žiniasklaidos ir žurnalistikos savireguliacijos gyvenime. Pirmasis bendras žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksas buvo priimtas jau prieš 20 metų, 1996-aisiais. Šis kodeksas atnaujintas 2005 metų gegužę. Todėl galima drąsiai sakyti, kad pirmą kartą po dvidešimties metų mes prisiimame labai rimtus įsipareigojimus ne tik sau, bet ir prieš visą visuomenę. Šiuo metu naujojo kodekso projekte yra vos 65 straipsniai. Formaliai žiūrint galima būtų teigti, kad tiesiog išbraukti net 10 seno kodekso straipsnių. Tačiau profesorės Audronės Nugaraitės vadovaujama darbo grupė tikrai intensyviai dirbo ir diskutavo ne tik apie naujų nuostatų atsiradimą ar senųjų tikslinimą. Kolegos stengėsi kodeksą padaryti ir trumpesnį ir aiškesnį.

Tie, kas dar nespėjo rimčiau pavartyti kodekso projekto, tai gali padaryti jau dabar LŽS svetainėje, kuri yra paskelbusi Kodekso projekto tekstą.

Nors laiko diskusijoms buvo tikrai pakankamai. Visgi man atrodo, kad svarbiausios nuostatos kodekse buvo susiję su naujais iššūkiais šių dienų žurnalistikai ir žiniasklaidai. Pvz., kaip reikia vertinti žurnalistus, kurie dalyvauja politikoje arba turi kitokių įsipareigojimų, galimai trukdančių jam sąžiningai atlikti pareigą renkant, rengiant ir skleidžiant informaciją? Šiandien dažna praktika, kai žurnalistais save vadina ir dirba žurnalistinį darbą žmonės, kurie dirba valdžios institucijose arba valdžios įstaigoms pavaldžiose organizacijose. Yra politinėse partijose aktyviai dalyvaujančių žurnalistų - vieni kaip nariai, kiti kaip idėjiniai rėmėjai. Kai kada žiniasklaidos priemones valdančių bendrovių vadovai  yra ir partijų nariai, ir net užima politinius postus savivaldoje ar valdžios įstaigose. Apie tokias situacijas kalbama 23 kodekso straipsnyje. Jo nuostatos labai svarbios. Jas reikia tikslinti ir patvirtinti taip, kad liktų kuo mažiau interpretacijų ir būtų nubrėžtos aiškios raudonosios linijos.

Kita labai svarbi nuostata susijusi su naujaisiais žurnalistikos žanrais. Šiandien straipsniai, laidos savyje turi ne tik informacijos, bet ir kuriami „miksuojant" asmeninę nuomonę, įvairius kūrybinius elementus bei faktus. Apie tai irgi pasisakoma kodekse.

Džiaugiuosi, kad kolegos stipriai padirbėjo spręsdami, kaip turi būti kalbama apie nusikaltimų aukas, suicido atvejus. Daug dėmesio skiriama ir žurnalisto darbo metodams renkant informaciją.

Visgi vienas svarbiausių dalykų žurnalistų profesinei bendruomenei, manau, yra ir žurnalisto santykiai su žiniasklaidos priemonių vadovais bei savininkais. Tam skirtas atskiras skyrius. Labai nedidelis. Tačiau turime tikrai aiškiai parašyti, kokiais etikos standartais susaistome vieni kitus, ką įsipareigojama ir ko ne, kurdami savo darbus. Juk kalbame ne tik apie pakitusias žurnalistų darbo formas (nuo darbo sutarčių iki individualios veiklos pažymų), bet ir sąžiningą susitarimą gerbti vieni kitus.

Todėl labai norisi, kad naujasis etikos kodeksas padėtų mums patiems nusibrėžti aiškias nuostatas, kurios būtų mums artimos, kurių norėtume laikytis ir taip parodyti visuomenei, kad Lietuvoje veikia žurnalistų savireguliacija. Nes tai yra vienas svarbiausių aspektų kuriant abipusį pasitikėjimą vieni kitais.

 

 

Rubrika "LŽS ir NŽKA pirmininkas" yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-04-09 09:43
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Romualdas

2016-03-04 08:51

Kodeksas gerai - tik ar jis bus vykdomas?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media