2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas :: Etika, Pinigai, Žmonės. Ką darysime su etika ir žmonėmis?

2019-05-16
 
Dainius Radzevičius

Dainius Radzevičius

Dainius Radzevičius

 

Aiškėja vis daugiau detalių dėl praėjusią savaitę iš naujienų portalo „15min.lt" Tyrimų skyriaus atleisto žurnalisto Šarūno Černiausko veiklos ir santykių su Dariumi Gudeliu, valdančiu viešųjų ryšių agentūrą.
Iš to, ką jau žinome šiandien, galima daryti nemažai išvadų. Pvz., kad tiek žurnalistika, tiek viešieji ryšiai (ir ypač konkretūs asmenys) patyrė milžinišką reputacijos krizę ir neteko pasitikėjimo ilgam. Ir to pasitikėjimo nei greitai, nei lengvai neįmanoma atkurti.
Nors galutinius sprendimus galėtume nukelti tam laikui, kai žinosime visas įmanomas detales, bet viešai diskusijai ir vertinimui detalių yra pakankamai daug.
Tiesa, jau dabar aišku, jog vertindami prieštaringą situaciją kai kas nori kompetetingo tyrimo, o kai kam tokio tyrimo net nebereikia.
Štai vakar naujienų agentūra BNS ir vz.lt, paskelbė, jog naujienų portalas „15min.lt" teisėsaugai perdavė informaciją apie buvusio redakcijos žurnalisto Šarūno Černiausko privačią veiklą renkant informaciją. Portalo direktorius Ramūnas Šaučikovas teigė, kad redakcijos vidaus tyrimo metu išaiškėjo, jog Š. Černiausko veikla galėjo būti „nesuderinama ne tik su žurnalisto etika, bet ir įstatymais". Redakcija, kuri atleido savo žurnalistą kartu su juo pripažinusi vidaus etikos kodekso pažeidimus, nori galutinio ir aiškaus kompetetingų institucijų įvertinimo. Tai sveikintina, nes bet koks nešališkas tyrimas ir aiškūs atsakymai geriau už spekuliacijas ir bandymus nuslpėti tiesą.
O jau šiandien sužinome, kad Prezidentė Dalia Grybauskaitė, vadovaudamasi Konstitucija ir Valstybės apdovanojimų įstatymu, pasirašė dekretą, kuriuo išbraukė Šarūną Černiauską iš valstybės apdovanotųjų sąrašo, jam pažeminus apdovanotojo vardą. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu Š. Černiauskas buvo apdovanotas 2018 m. vasarį. Sprendimas mane tikrai nustebino, nes kol kas nė viena kompetetingą institucija nėra pripažinusi Š. Černiausko pažeidus kokį nors teisės aktą. O Prezidentė jau paskelbė savo verdiktą.
Jei tokie standartai valstybės vadovės veikloje yra ir bus taikomi visiems vienodai, tai jau dabar galiu pasiūlyti Prezidentei braukti iš to paties sąrašo visus žurnalistus ir leidėjus bei redaktorius, kurie buvo pripažinti pažeidę profesinę etiką. Ir jau tikrai turi būti braukiami visi, kurie yra ar buvo teisiami (nuteisti) už prekybas poveikiu ar kitus nusikaltimus. Šiandien galime įvardinti ne vieną žiniasklaidos priemonę, kurios vadovai, savininkai ir žurnalistai yra apdovanoti valstybiniais apdovanojimais, tačiau tie leidiniai, televizijos ar kitos medijos dėl sisteminių etikos pažeidimų buvo apskritai paskelbti neetiškomis priemonėmis. Todėl tokia pat žaibiška reakcija turėtų būti dėl visų. Būtų sąžininga. Kitu atveju - selektyvus teisingumas.
Na o dabar apie esmę. Jau dabar iš kelių šaltinių aiškėja, kad su viešųjų ryšių agentūra ir gal kitomis organizacijomis bendradarbiavęs žurnalistas atsidūrė dėmesio centre (ne)atsitiktinai. Su premjeru S. Skverneliu į nemalonią situaciją, kuria aktyviai domėjosi 15min.lt redakcijos žurnalistai, pakliuvęs viešųjų ryšių agentūros VIPcommunications valdybos pirmininkas Darius Gudelis galimai pagrasino paviešinti savo partnerystę su Š. Černiausku, jei juo toliau domėsis žurnalistai. Toks D. Gudelio žingsnis nulėmė 15min.lt vidinį tyrimą ir sprendimą atleisti iš darbo savo žurnalistą Š. Černiauską. Jau žinomos šios situacijos aplinkybės paskatino viešas ir uždaras žurnalistų bendruomenės diskusijas apie profesinę etiką ir jos pažeidimus. Kolegos ir dabar bando suprasti pažeidimo priežastis ir spėja galimas pasekmes. Kol mūsų bendruomenė padarys galutines ir aiškias išvadas bei pateiks pasiūlymus, jau dabar noriu iškelti keletą klausimų pamąstymui:
Jei žurnalistas pažeidė profesinę etiką prisiimdamas ir nedeklaruodamas netinkamus įsipareigojimus su viešųjų ryšių agentūra, ar panaši reakcija galėtų būti ir dėl viešųjų ryšių agentūros bei jos darbuotojų netinkamų santykių?
Jei žurnalistų profesinė etika reglamentuota įstatymu ir etikos kodeksais, o praktikoje tai gana efektyviai taimoma, tai kodėl iki šiol nėra niekaip reglamentuota viešųjų ryšių agentūrų veikla, efektyviai neveikia jokie profesiniai etikos standartai?
Jei su žurnalistais negarbingai elgiasi kai kurių viešųjų ryšių agentūrų atstovai, kodėl jų veikla sulaukia tiek mažai dėmėsio ir kritikos viešoje erdvėje ar bent iš politikų lūpų?
Ar konkretus atvejas yra pretekstas nulinčiuoti vieną žmogų ir taip paprastai užbaigti situacijos vertinimus?
Kodėl sisteminiai-probleminiai viešųjų ryškų industrijos santykiai su žiniasklaida ir žurnalistika paprastai tampa pretekstu viešoje erdvėje diskutuoti tik apie žiniasklaidą, žurnalistus, ar jų etiką?
Ką turime padaryti ir kokias pamokas turime dar išmokti, kad žurnalistikos, politikos ir viešųjų ryšių industrijos santykis būtų skaidresnis?
Kada visos redakcijos (kaip ir 15min.lt) ims rimtai žiūrėti į savo etikos kodeksą ir jo praktinį taikymą?
Rubrika LŽS ir NŽKA pirmininkas yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis. 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-06-25 11:23
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Juozas

2019-07-06 11:55

Dabar etika tai tik propagandinė vėliava, kurios kotas sukirmijęs.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

KKK

2019-06-06 14:14

Dabar žurnalistams daug pagundų.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media