2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas :: Apie Rusijos propagandą ir Lietuvos žmonių vertybes. Veiksmas vyksta televizijoje

2013-10-11
 
LŽS ir NŽKA pirmininkas Dainius Radzevičius. Vytauto Žeimanto nuotrauka

LŽS ir NŽKA pirmininkas Dainius Radzevičius. Vytauto Žeimanto nuotrauka

 

Dainius Radzevičius

 

Maždaug prieš metus dienraštis The Daily Mail skelbė, kad suaugę britai devynerius savo gyvenimo metus praleidžia žiūrėdami televiziją, įskaitant trejus metus, kurie praleidžiami žiūrint „šiukšlines" programas bei laidų ir filmų pakartojimus. Ten pat skelbiama, kad daugiau nei trys ketvirtadaliai žmonių per Kalėdas žiūri tas pačias laidas ir filmus, o Vienas namuose buvo įvardintas tarp filmų, kuriuos žmonės žiūri per kiekvienas žiemos šventes.

Na o dabar keletas pabirusių minčių apie Lietuvą, Rusijos propagandą ir televiziją Lietuvoje... Truputį kitu aspektu, nei apie seniai vykstantį karą 15min.lt rašė kolega Henrikas Vaitekūnas.

Pirmiausia priminsiu, kad lapkričio 21-ąją yra švenčiama Pasaulinė televizijos diena. Esu įsitikinęs, kad lietuviai šią šventę švenčia žymiai dažniau nei kartą per metus. Daugelis - kasdien. Ir tai daro tikrai uoliau nei švęsdami Jonines, Kalėdas, Velykas ar Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną. Mat, TNS duomenimis, lietuviai vidutiniškai prie televizoriaus praleidžia kasdien maždaug po 4 valandas. Moterys netgi daugiau laiko nei vyrai. Tad esame televizijos vergai arba bent jau nuo jos priklausomi. Dalis netgi labai - Naujųjų išvakarėse žiūri "Likimo ironija arba po pirties", o ironija dar ir tokia, kad prieš ar po šio filmo rodoma ir nauja filmo versija. Žinoma, atskiedžiant abi versijas "nuoširdžiais" Rusijos prezidento naujametiniais palinkėjimais ir Rusijos valdžios mylimų estrados atlikėjų koncertais. O kad maža nebūtų dar ir Michailo Zadornovo politiškai angažuotais neva humoristiniais pasakojimais. Štai kad ir tokiais apie Latviją.

Žinoma, nesame išskirtiniai, nors dar prieš porą metų prie televizoriaus praleidžiamas laikas buvo gerokai trumpesnis. Tačiau tyrimų kompanija Eurodata TV Worldwidedar prieš keletą metų teigė, kad penkiasdešimtyje pasaulio šalių vidutinis laikas, praleidžiamas žiūrint TV pailgėjo. Tokie duomenys buvo pateikti pristatant pasaulines 2011 metų TV monitoringo tendencijas. Taigi, stebėtis, kad Lietuvos žmonių vertybes veikia ir įtakoja televizija kasdieninė (kaip duona) būtų labai naivu. Lygiai taip pat naivu būtų stebėtis ir tuo, kad norintieji paveikti ar pakeisti žmonių vertybes nesinaudotų tokiu galingų įrankiu. Ypač jei kalbame apie politikus. Ypač, jei kalbame apie autoritarizmu pasižyminčius politikus. Ypač, jei kalbame apie gretimoje Rusijoje gyvenantį ir veikianti tokį Vladimirą Putiną ir jo aplinką. Ypač jei skaitome Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie KAM viešai skelbiamus įspėjimus. Nesistebi tokiais dalykais ir kolegos Vokietijoje, kurie rašo straipsnius apie V.V. Putino kuriamus propagandos įrankius. Nesistebi jie ir tokių įrankių neįtikėtina sėkme Vakarų šalyse. Štai citata iš šių metų rugpjūtį spiegel.de skelbto straipsnio apie tai, kad net didžiuosiuose JAV miestuose Vašingtone, San Franciske, Čikagoje net 13 kartų daugiau žmonių žiūri Russia Today programą nei Vokietijos Deutshce Welle, o Britanijoje Kremliaus kanalą žiūri net 2 milijonai gyventojų. Dar pridedama ir apie tai, kad Rusijos valdžia minėtam kanalui padidino biudžetą nuo 30 milijonų iki 300 milijonų dolerių, o vien Vašingtone šiai propagandinei televizijai dirba net 100 darbuotojų.

Todėl akivaizdu, kad 9 metus per gyvenimą prie televizijos praleidžiantys britai dalį laiko žiūri ne tik šiukšles, bet ir Rusijos skelbiamą propagandą. Na o pastaruoju metu vykstančios diskusijos apie Rusijoje ar su Rusijos politikų suteikiamais resursais pagamintos produkcijos kokybę yra tokios pat naujos, kaip kasmet vis naujai prasidedantis šildymo sezonas ar užsnigtų kelių valymas. Ir vėl užklupo netikėtai.

Atidžiai stebintys rusakalbes televizijas, kurios matomos Lietuvoje, visi gali aiškiai matyti, kaip yra "integruotos" Rusijos politiniam elitui naudingos "vertybės" į beveik visą turinį - nuo žinių laidų iki orų prognozių, nuo pokalbių šou iki pramoginių programų. Ką jau kalbėti apie pseudoistorinę dokumentiką ar publicistiką. Tačiau ar kas nors to nežino? Nebent naivuoliai ir kvailiai. Tą patį visi žino ir apie Baltarusijos televizijų programas, ir apie Šiaurės Korėjos, ir apie... Na visų kitų panašaus tipo propagandinių informacinių kanalų veiklą.

Tačiau šiandien pamirštamas pagrindinis klausimas - kaip gyventi ir ką daryti su tokia propaganda? Ir čia jau būčiau dar didesnis keistuolis, jei pasiūlyčiau ieškoti kokių nors naujų priemonių. Visos jos jau seniai atrastos, patikrintos ir žinomos net kai kuriems vaikams. Todėl tikrasis klausimas yra dar paprastesnis - kodėl tos priemonės nevykdomos Lietuvoje? Šis klausimas, be abejo, pirmiausiai skirtas politikams, kurie atsakingi už nacionalinį saugumą ir informacinę politiką. Atsakymų galime ir palaukti.

Pamiršusiems nesenas aktualijas apie propagandos tradicijas Lietuvos lietuviškai kalbančioje žiniasklaidoje, siūlau paskaityti kolegos Manto Martišiaus įžvalgas apie baltosios propagandos prasiveržimą Lietuvos žiniasklaidoje. Manto Martišiaus teigimu, baltąja propaganda nemeluojama, bet ir nepasakoma visa teisybė. O juodąją viskas pasakoma dar ir meluojant. Todėl politikams, kurie dabar lyg ir iš naujo savo kalbose "atrandą" Rusijos propagandos įtaką Lietuvoje siūlau paskaityti "budraus piliečio" užrašus šia tema.  Dar galima bent akimis permesti Gintauto Mažeikio skelbiamas mintis. O jau tada sušaukus nacionalinio saugumo ir gynybos reikalų ekspertus nuspręsti, ką ir kada jie pradės daryti.

 

P.S.

Teismas sankcionavo Lietuvos radijo ir televizijos komisijos sprendimą dėl PBK retransliavimo

 

Nustatęs, kad Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) konstatuotos aplinkybės atitinka LR visuomenės informavimo įstatymo nuostatas, Vilniaus apygardos administracinis teismas spalio 14 d. nutartimi tenkino Lietuvos radijo ir televizijos komisijos prašymą ir sankcionavo LRTK sprendimą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs Lietuvos radijo ir televizijos komisijos 2013-10-11 prašymą sankcionuoti Lietuvos radijo ir televizijos komisijos 2013-10-09 sprendimą „Dėl programų iš ne Europos Sąjungos valstybių narių, Europos ekonominės erdvės valstybių ir kitų Europos Tarybos konvenciją dėl televizijos be sienų ratifikavusių Europos valstybių, sudarančių televizijos programą „PBK Lithuania", laikino retransliavimo sustabdymo" ir įvertinęs pateiktą rašytinę medžiagą bei laidos „Žmogus ir įstatymas" vaizdo įrašą, konstatavo, kad LRTK nustatytos aplinkybės atitinka Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo nuostatas. Teismas tenkino Lietuvos radijo ir televizijos komisijos 2013-10-11 prašymą ir sankcionavo jos 2013-10-09 sprendimą įpareigoti Lietuvos Respublikos jurisdikcijai priklausančius televizijos programų retransliuotojus 3 mėnesiams nuo šio sprendimo įsigaliojimo dienos sustabdyti programų iš ne Europos Sąjungos valstybių narių, Europos ekonominės erdvės valstybių ir kitų Europos Tarybos konvenciją dėl televizijos be sienų ratifikavusių Europos valstybių, sudarančių televizijos programą „PBK Lithuania", retransliavimą Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Ši Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartis neskundžiama.

 

Rubrika LŽS ir NŽKA pirmininkas yra Spaudos, radijo ir televizijos rėėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-10-14 12:44
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Laima

2013-11-08 10:32

Nėra pinigų, nera propogandos.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ba

2013-11-02 10:55

Rusija savo reikalų propogandai skiria milijardus. O mes ir centų gailime.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Lietuvis

2013-10-30 18:59

Pritariu. Jie neatleis mums mūsų laisvės troškimo.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

K.G.

2013-10-19 09:34

Rusijos propogandą mes dar pajusime visu savo kailiu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media