2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas :: Lino Balsio pretenzijos LNK žinioms dėl manipuliacijų – nepagrįstos

2013-10-22
 
Čia skelbiu kol kas tik nedidelę rezoliucinės dalies atkarpėlę, kuri patvirtina mano žodžius

Čia skelbiu kol kas tik nedidelę rezoliucinės dalies atkarpėlę, kuri patvirtina mano žodžius

 

Dainius Radzevičius

 

Šių metų liepos mėnesį LZS.lt skelbė Seimo nario, Lietuvos žaliųjų partijos pirmininko Lino Balsio kreipimąsi į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą su prašymu ištirti, ar nebuvo falsifikuojamas premjero Algirdo Butkevičiaus interviu 2013 m. liepos 11 d. LNK žinių reportaže. Šiandien gavau patvirtinimą ir oficialų atsakymą - jokio nusižengimo Visuomenės informavimo įstatymui Žurnalistų etikos inspektorius nerado.

Priminsiu, kad liepos 11 d. LNK televizijos žinios parodė reportažą apie Žygaičių bendruomenei akcinės bendrovės „Lietuvos dujos" sumokėtas tūkstantines kompensacijas už per jų žemes nutiestus vamzdžius dujoms importuoti.

Pateikdamas skundą Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai Linas Balsys viešai teigė:

„Nevyriausybinių organizacijų pateikta informacija leidžia susidaryti nuomonę, kad žinių siužete rodomi premjero pasisakymai dėl Žygaičių bendruomenės veiklos yra nesusiję su šiuo klausimu, o A. Butkevičiaus atsakymuose naudojamos frazės buvo „iškirptos" iš dieną anksčiau įvykusios spaudos konferencijos, kurioje Ministras Pirmininkas atsakinėjo į visai kitus žurnalistų pateiktus klausimus. Aš pats tris dešimtmečius dirbau televizijos žurnalistu, todėl esu tikras, jog tokie metodai nesuderinami su Europine demokratija."

Savo viešame komentare liepos 19 dieną rašiau, kad tokie Seimo nario žodžiai - labai rimtas viešas kaltinimas kolegoms, nes Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksas labai aiškiai skelbia apie mūsų gildijos pareigą skleisti tiesą ir veikti sąžiningai.

Tačiau atkreipiau dėmesį ir į kitą dalyką - politinėse kovose ir informaciniuose karuose manipuliacijų yra netgi daugiau nei žurnalistų veikloje. Ypač tai pažymėtina kai kalbame apie energetikos sektorių, šilumos ūkį ar dujas. Tada išreiškiau viltį, kad kolegos iš LNK Žinių tarnybos labai greitai pateiks paaiškinimus ir argumentus dėl to reportažo ir pateiktų kaltinimų manipuliacijomis. Kolega Rolandas Agintas, beje, labai greitai sureagavo FB tinkle su labai paprastu pasiūlymu - jei politiko Lino Balsio nuomonė bus neteisinga, tuomet garbinga būtų analogiškai pripažinti savo klaidą ir atsiprašyti.

Taip ir nutiko - Lino Balsio pretenzijos kolegoms buvo nepagrįstos. tad dabar turiu išreikšti viltį, kad Linas Balsys (Dabartinis Seimo narys) buvusių kolegų taip pat viešai atsiprašys.

Naudodamasis proga noriu ir dabar priminti, kad apie žiniasklaidos skaidrumo, klaidų taisymo ir atsiprašymo temą neblogai atskleidė prieš keletą metų daryti tyrimai Lietuvoje ir užsienyje. Juos galite rasti štai čia. Jaučiu, kad situacija po truputį Lietuvoje keičiasi ir šioje srityje.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-10-22 12:20
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Auuu

2013-11-08 10:29

Nušluostė ponui Linui nosį.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

AA

2013-10-31 12:33

Linas jau prie valdžios lovio pabuvęs. Todėl gero nesitikėk.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Dainius Radzevičius

2013-10-30 04:37

Nusikalbėti gali visi. Nematai bėdos, jei žmogus tai daro nelabai dažnai o padaręs dar ir sugeba pripažinti klydęs. Jei būtų jis nariu, nematyčiau irgi bėdos, tačiau būdamas Seimo nariu negali būti pinateisiu nariu dėl savo statuso valdžioje

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Narys

2013-10-28 10:16

Vadinasi nusikalbėjo mūsų buvęs kolega. O gal dar jis LŽS narys?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media