2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas :: Druskininkų valdžios propagandinis laikraštis “Mano Druskininkai” leidžiamas neteisėtai

2013-12-04
 
LŽS ir NŽKA pirmininkas Dainius Radzevičius. Vytauto Žeimanto nuotrauka

LŽS ir NŽKA pirmininkas Dainius Radzevičius. Vytauto Žeimanto nuotrauka

 

Dainius Radzevičius

 

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba pripažino Druskininkų krašto savaitraščio ,,Druskonis" redaktoriaus E. Rutkausko ir savaitraščio ,,Druskininkų naujienos" redaktoriaus R. Sadausko skundą dėl Druskininkų valdžios leidžiamo leidinio ,,Mano Druskininkai" leidybos pagrįstu.

Ką ir slėpti - džiaugiuosi aš ir daugelis mano kolegų, kad pagaliau buvo apginta spaudos laisvė, o Druskininkų valdantieji pripažinti kaip nesilaikantys teisinės ir demokratinės valstybės principų.

Kadangi vakar labai atidžiai skaičiau visą sprendimą, pasakysiu trumpai - mano įsitikinimu, tai vienas svarbiausių o gal net pats svarbiausias Žurnalistų etikos inspektoriaus sprendimas nuo pat šios institucijos atsiradimo laikų. Juo valstybės pareigūnas apgynė demokratinės valstybės vertybes - valdžia neturi valdyti žiniasklaidos ir tokiu būdu užgniaužti spaudos laisvę bei pliuralizmą.

Rekomenduoju visiems žurnalistams, leidėjams, studentams ir žiniasklaidos veikla besidomintiems asmenims atidžiai perskaityti labai išsamų ir motyvuotą sprendimą. Jame galima rasti labai daug peno pamąstymui.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba taip pat nusprendė įspėti Druskininkų Švietimo centrą, Druskininkų savivaldybės tarybą ir administracijos direktorių bei savivaldybes administraciją dėl Visuomenės informavimo įstatymo 22 straipsnio 6 dalies ir 8 dalies I punkto pažeidimo. Paprastai kalbant, įstatymas labai aiškiai sako, kad valstybės ir savivaldybių institucijos bei įstaigos (išskyrus mokslo ir mokymo įstaigas), bankai, politinės partijos negali būti viešosios informacijos rengėjais ir (ar) jų dalyviais, bet gali leisti neperiodinius informacinio pobūdžio leidinius, turėti informacinės visuomenės informavimo priemones, skirtas visuomenei informuoti apie savo veiklą, jeigu įstatymų nenustatyta kitaip. Šiuo atveju buvo pasakyta daugeliui ir taip akivaizdi tiesa - Druskininkų valdžios sprendimu leidžiamas laikraštis "Mano Druskininkai" negali būti leidžiamas, nes tai iš esmės pažeidžia įstatymą. Kalbant paprasčiau - toks valdžios propagandinis leidinys buvo leidžiamas neteisėtai.

Tačiau bene svarbiausias sprendimo momentas - Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba pripažino, jog savo leidinį nutarusi leisti Druskininkų valdžia grubiai pažeidė įstatymo nuostatą, kuri sako, jog viešosios informacijos rengėjai skleisdami informaciją visuomenei, neturi iškraipyti teisingos, nešališkos informacijos bei nuomonių ir panaudoti tai savanaudiškiems tikslams. Viešoji informacija yra nesuderinama su žurnalistinėmis kampanijomis, rengiamomis pagal išankstinius nusistatymus ar tenkinant grupinius, politinius interesus.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba pareikalavo, kad  Druskininkų Švietimo centras, Druskininkų savivaldybes taryba, Druskininkų savivaldybes administracijos direktorius ir Druskininkų savivaldybės administracija pašalintų nustatytus pažeidimus. Tai reiškia, kad propagandinis "Mano Druskininkai" turi būti skubiai uždarytas. Apie minėto sprendimo (reikalavimo) įvykdymą vadinamieji "viešosios informacijos rengėjai (skleidejai)" turi informuoti Žurnalistų etikos inspektorių per 30 dienų nuo jo gavimo dienos.

Tiesa, Žurnalistų etikos inspektoriaus sprendimas gali būti skundžiamas teismui per 30 dienų nuo jo paskelbimo (gavimo) dienos.

Mano nuomone, pasirinkusi tokį kelią Druskininkų valdžia save galutinai diskredituotų visuomenės akyse. O jei dar ir pralaimėtų teisme, tuomet garbingas politikas turėtų nedelsiant palikti savo postą. Juk demokratinėje šalyje autokratiniam režimui būdingų valdiškų ruporų steigimu  užsiimantiems politikams tikrai ne vieta bet kuriame politiniame poste.

 

Rubrika "LŽS ir NŽKA pirmininkas" yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projketo dalis.  

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-12-20 13:21
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

RA

2013-12-17 09:45

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba nutarė, kad leidžiamas neteisėtai, o Malinauskas vis tiek leidžia "Mano Druskininkus"

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

R.J.

2013-12-08 09:40

Leidžia neteisėtai, bet leidžia toliau.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media