2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Pajėgas jungiantys audiovizualinių industrijų klasteriai kelia ambicingus tikslus

2020-10-29
 
Vienos stipriausių Lietuvos kūrybinių ir kultūrinių industrijų (KKI) organizacijų ‒ Vilniaus kino klasteris ir multimedijų klasteris „Nebula" ‒ vienija jėgas tam, kad konsoliduotų Lietuvos audiovizualinę industriją, sustiprintų jos atstovavimą nacionaliniu bei tarptautiniu lygmeniu ir efektyviau padėtų industrijos įmonėms didinti tarptautinį konkurencingumą. Naujo klasterio misija ‒ pasiekti, kad Lietuvos audiovizualinis sektorius taptų stipriausias Vidurio ir Rytų Europoje.
Jau kurį laiką kalbama apie Lietuvos kino industrijos renesansą ‒ šalyje filmuojami visame pasaulyje žinomi filmai ir serialai, gaunami prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai, auga nacionalinio kino pasiūla. Panašiais tempais auga ir kitos šio sektoriaus sritys: kompiuterinių žaidimų, tradicinės ir 3D animacijos kūrimas, virtualios ir papildytos realybės, kitų multimedijos projektų vystymas. Deja, tolimesnei industrijos plėtrai trukdo kvalifikuotų specialistų trūkumas, mokestinė aplinka, per menkas įsitraukimas į tarptautinius tinklus. Šių ir susijusių problemų sprendimas bus formuojamo jungtinio klasterio užduotys.
„Prisijungusi prie klasterio veiklos, iš karto deklaravau, kad vienas pagrindinių tikslų ‒ visos audiovizualinės industrijos konsolidavimas ir naujų narių iš gretutinių sektorių pritraukimas", ‒ teigia Vilniaus kino klasterio valdybos pirmininkė Liana Ruokytė-Jonsson. Anot jos, šis dviejų pažangiausių Lietuvos audiovizualinio sektoriaus organizacijų susijungimas yra ilgo ir nuoseklaus darbo rezultatas: „Esu tikra, kad naujo klasterio dėka Lietuvos vardas pasaulyje bus dar labiau matomas ir skambės dar garsiau".
Jungtinio klasterio veiklos perspektyvas palankiai vertina ir „Nebula" klasterio vadovaujantis partneris Darius Sakalauskas: „Pasauliniu mastu viso Lietuvos audiovizualinio sektoriaus pridėtinė vertė gali prilygti sąlyginai nedidelei JAV, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ar Švedijos įmonei. Todėl deramai konkuruoti globalioje rinkoje galime tik dirbdami išvien. Geriausia praktika rodo, kad kokybiškų inovatyvių produktų ir paslaugų kūrimas gerokai efektyviau vyksta kūrybinių industrijų centruose (angl. hub'uose), kur dažniausiai sukoncentruotas visas kūrybinis, technologinis ir intelektinis sektoriaus potencialas. Todėl kurdami naują klasterį kviečiame visus stipriausius audiovizualinės rinkos dalyvius jungtis prie mūsų ir kartu formuoti organizacijos strategiją". 
Tiek Europos klasterių analizės sekretoriato (angl. European Secretariat for Cluster Analysis - ESCA) „Bronze Label" sertifikatu įvertintas Vilniaus kino klasteris, tiek „Nebula" klasteris priklauso nacionaliniam Lietuvos klasterių tinklui, atstovaujančiam Lietuvą Europos klasterių aljanse. Taip pat jie abu dalyvauja Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) įgyvendinamo inovacijų tinklaveikos skatinimo ir plėtros (InoLink) projekte. „Inolink" projekto vadovės Jolitos Razumienės teigimu, toks vienai industrijai priklausančių klasterių žingsnis atitinka visas pastarojo meto klasterizacijos tendencijas: „Sveikinu su šiuo svarbiu sprendimu. Apjungus jėgas į naują klasterį, išaugs partnerių tinklas, didės konkurencingumas bei narių kuriamų produktų ir paslaugų aktualumas tarptautiniu mastu. Tai geras pavyzdys visiems Lietuvos klasterių tinklo nariams, kaip galima dirbti viena linkme".
Aukštesnės pridėtinės vertės produktus ir paslaugas kuriančias įmones vienysiantis audiovizualinės industrijos klasteris sieks konsoliduoti sektorių, sukurti reikalingų specialistų rengimo sistemą, gerinti investicinę aplinką, vystyti infrastruktūrą ir atstovauti industriją Lietuvos viešajame sektoriuje bei tarptautiniuose tinkluose. Iškeltas itin ambicingas tikslas ‒ pasiekti, kad audiovizualinio sektoriaus indėlis į šalies BVP iki 2025 m. sudarytų 1 %.
Artimiausiu metu abiejų klasterių atstovai planuoja intensyvias konsultacijas su visomis suinteresuotomis šalimis dėl būsimo klasterio pavadinimo, valdymo formos, ilgalaikės veiklos strategijos ir kitų klausimų bei kviečia kreiptis norinčius tapti nariais bei dalyvauti klasterio formavimosi procese.
 

Daugiau informacijos:
Karolina Urbonaitė
karolina.urbonaite@mita.lt
Tel. nr +37065611424
 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-10-29 10:25
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media