2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Lietuvos žemės ūkio ministerija: mes be Kauno nenurimsim arba kodėl statomos smėlio pilys?..

2019-01-19
 
Dainius Ručinskas

Dainius Ručinskas

Dainius Ručinskas,
LŽS narys
Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys visą ministerijos aparatą iš Vilniaus į Kauną iškeldins ateinančių metų pirmajame ketvirtyje. Kaip pastebi laikraštis "Ūkininko patarėjas" tai bus jau trečias ŽūM pabėgimas iš Vilniaus. Simboliška: sausį sukanka lygiai šimtas metų, kai jau Lietuvos Vyriausybė okupavus Vilniaus kraštą, buvo priversta keltis į Kauną, kuris dviem dešimtmečiams tapo Laikinąja sostine.
Sovietinės okupacijos, partinės diktatūros laikais buvo eksperimentuojama ir su regionine politka. 1961 m. Lietuvos komunistų partijos vadas Antanas Sniečkus tuomečiam žemės ūkio ministrui Vytautui Vazalinskui taip pat liepė ministeriją perkelti į Dotnuvą. Tiesa, "tremtyje" ji teišbuvo keturis mėnesius.
Diskusijų dėl ministerijos kraustymo tikslingumo dabar kyla įvairiu formatu.
Žemės ukio ministras G. Surplys aiškina, kad tai yra svarbus regioninės politikos žingsnis, jis prisidės prie Kauno suklestėjimo. Vizijose ministras regi labai modernią ir atsinaujinusią ministeriją, tikisi sinergijos bendradarbiaujant su žemės ūkio mokslo institutais.
Tuo tarpu kraustymosi biudžete lėšų nenumatyta. Žemès ūkio ministrui tenka atlaikyti nemažą pasipriešinimą - derėtis ne tik su pačios ministerijos darbuotojų interesus ginančia profsąjunga, bet ir atremti kai kurių socialinių partnerių kritiką.
Antai, Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidiumas tuo klausimu yra priėmęs atskirą nutarimą - nepritarimą. Asociacijos generalinis direktorius J. Sviderskis sako, kad Lietuva neturinti tapti "smėlio dėžė", kurioje pilys perstatinėjamos pagal kažkieno užgaidas.
Jam antrina ir Lietuvos nederlingų žemių vadovė Danutė Karalevičienė. Ji įsitikinusi, kad ŽŪM perkėlimas - tik pinigų švaistymas ir žmonių nervų tampymas. Jei yra perteklinių pinigų, nukreipkite juos žemės ūkiui ar kokiai programai. Bus šimtąkart daugiau naudos nei išmokas išeinantiems mokėti, patalpas Kaune nuomoti.
Vilniui negręsia naujas lenkų puolimas, nėra valdžioje ir komunistų, tai kodėl dabar norima vėl iškeldinti ministeriją iš Lietuvos sostinės?  
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-01-23 13:35
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media