2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Lietuvos radijo ir televizijos komisija kreipėsi į LR generalinę prokuratūrą

2014-03-06
 
 

Lietuvos radijo ir televizijos komisija kreipėsi į Lietuvos Respublikos generalinę prokuratūrą įvertinti, ar transliuojant bei retransliuojant Rusijos televizijos programos PBK Lithuania laidą „Laikas" bei RTR Planeta laidą „Savaitės žinios" nebuvo padarytos Baudžiamojo kodekso numatytos draudžiamos veikos ir, nustačius atitinkamus pažeidimus, imtis visų būtinų veiksmų, kad draudžiama veikla būtų nutraukta.

Specialiame posėdyje komisija vertino šiomis dienomis Rusijos televizijos kanaluose, kurie retransliuojami Lietuvos kabelinių televizijų tinklais, rodytas informacines ir analitines programas. Komisijos nuomone, dalyje šių laidų buvo sistemingai ir nuosekliai pateisinama Rusijos kariuomenės invazija į suverenios valstybės - Ukrainos teritoriją, kurstomas karas, neapykanta, skleidžiama dezinformacija.

Komisija kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektorių įvertinti, ar Lietuvos kabelinėse televizijose rodytose Rusijos televizijų laidose - PBK Lithuania „Laikas" ir RTR Planeta „Savaitės žinios" išplatinta informacija nepažeidė Visuomenės informavimo įstatymo nuostatų, vienareikšmiškai draudžiančių skleisti minėtą informaciją.

Komisija primygtinai ragina visus Lietuvoje veikiančius viešosios informacijos platintojus, o ypač retransliuojančius kitų šalių programas, atidžiai vertinti programų turinį, kuriuo gali būti platinama dezinformacija ir kurstomas karas. Už tokios informacijos platinimą yra numatyta ir baudžiamoji atsakomybė.

Komisija taip pat atkreipia užsienio programų retransliuotojų dėmesį, jog pagal Visuomenės informavimo įstatymą jie privalo užtikrinti, kad viešoji informacija visuomenės informavimo priemonėse būtų pateikiama teisingai, tiksliai ir nešališkai. Vartotojams  privalo būti užtikrinta patikimų ir nešališkų informacijos šaltinių įvairovė taip pat ir rusų kalba.

 

Kontaktams:

Birutė Keršienė

Patarėja viešųjų ryšių ir užsienio klausimams

El. paštas: birute.kersiene@rtk.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-03-14 07:47
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media