2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Žurnalistė Goda Ferensienė: "Kai jiems akys uždulkėjo, akinius jie užsidėjo"

2014-11-18
 
Žurnalistės Godos Ferensienės portretas. Dailininkas Albertas Vaidila

Žurnalistės Godos Ferensienės portretas. Dailininkas Albertas Vaidila

 

Goda Ferensienė

 

Užuojauta

Vagis, įlindęs į svetimą namą, ilgai ten naršė, bet nieko vertingo nerado be plunksnos ir rašalo. Išeidamas jis užrašė ant sienos: „Man gaila, kad jūs tokie skurdžiai ir gyvenat nepritekliuje".

 

Nepriklausomoje Lietuvoje vagystės yra įstatymiškai įteisintos. Kadangi mūsų šalyje pačius didžiausius vagis gina įstatymai, todėl niekada nebus išaiškinta VEKS, LEO, „Mažeikių naftos", „Alitos", „Draugystės", „Lietuvos kuras" nei dar kitos masinės bei dar didesnės aferos.

Kas mums iš to, kad iškovota laisvė - be atsakomybės? Nebeliko asmeninės atsakomybės, jausmo už padarytas klaidas.

Šiandieną vertėtų atkreipti ypatingą dėmesį į takoskyrą tarp eilinių, paprastų piliečių ir pinigų valdžios, nes šiuo metu Lietuvoje įsitvirtino verslo partijų Seimas. Todėl Lietuvą labiausiai kompromituoja neaprėpiama korupcija (o didžiuotis turime kuo - tai „Independence"). Be to, akivaizdus politinių jėgų supanašėjimas, nežinia kur kairė, kur dešinė.

Bėgdami nuo sovietinio palikimo metėmės į kitą kraštutinumą: kas nebuvo išnaikinta per 50 okupacijos metų, dabar mes sugebėjom tai padaryti žymiai sparčiau. Pavyzdžiui, pereikite buvusiu judriausiu Gedimino prospektu (brodu): čia ištisi „Caffee", McDonalds, „Can Can", „Open" ir t.t.

Ko dar pasigendu nūdienos realybėje?

Pasigendu nors ir skaudžios, bet tiesos. Lietuvoje cinizmas ir apgaulė tapo kasdienine malda (meluoja valdžios veikėjai, meluoja ir darželinukai). Prisiminus kad ir sovietinius laikus - aš dirbau satyrinio žurnalo „Šluota" redakcijoje, į nekalčiausią piliečio skundą, pastabą bet kuriam ministrui adresuotą, tai ilgiausiai atsakymo iš ministro tekdavo laukti 10 dienų, o dabar net nereikšmingas klapčiukas nesiteikia atsakyti!

Anoji, tai dažnai linksniuojama nomenklatūra (daugelis ir dabar dirba Seime ir Vyriausybėje!), lyginant su Nepriklausomos Lietuvos ponais, ponaičiais, poniukais - buvo tikri ubagėliai. Piliečiai dabar stebisi ir aikčioja - tiek visko išgrobstyta, privatizuota, o kaltų nėra. Ypač tapo madinga „kolektyvinė atsakomybė". O kas gi yra ta kolektyvinė atsakomybė? Tai tokia „atsakomybė", kuomet niekas už nieką neatsako.

Piliečiai niekaip nesupranta (gal vertėtų viešai paaiškinti?), kodėl iš Valstybės tarnybos už nusižengimus atleidžiamas darbuotojas arba nepatekęs į Seimą gauna didžiulę kompensaciją. Kaip šitą paaiškinti? Vadinasi jis blogai dirbo - tai jam „paguodos prizas" - pinigai.

Jei manęs paklaustų, ko pasigendu nūdienos realybėje, tai aš galėčiau šiandieną palyginti su anų dienų gyvenimu. Pavyzdžiui, sovietmečiu į Lietuvą atvykdavo daugybė Rusijos ir užsienio svečių, kai kurie jų ilsėdavosi Palangoje, Trakuose.

Pavyzdžiui, prisimenu VDR kanclerį E.Konekerį su žmona Margot, arba svečius iš Rusijos - aukšto rango J.Bagramianą, ideologą Suslovą (jis ant kilimėlio mūsiškius partijos aukštus vadukus kviesdavosi). Galiu pasakyti, kad ten, kur tie aukšti svečiai apsistodavo, jokių stebėjimo kamerų, neperšaunamų langų, aukštų tvorų ar mašinų eskorto su švyturėliais netekdavo matyti (ypač labai jautėsi mašinų siutimas su švyturėliais per Europos pirmininkavimą). O kas šiandien darosi? Šitoji „nepriklausoma" valdžiukė savo rankomis kuria užtvaras, savaip smogia piliečiams, o pastarieji net nesuvokia, kas leistina šiems ponams, o kas leistina piliečiams.

Manau, pastaruoju metu nepriklausomoje Lietuvoje vykdomas tikras žmonių naikinimas - mūsų valdžia savo rankomis bando numarinti Lietuvą. Valstybė praskolinta, o skolas mokės ne tik mūsų vaikai ir ne anūkai, bet 50 metų į priekį.

Keista, nors valdininkų ir jų padėjėjų skaičius didėjo (ypač per krizę padaugėjo milijonierių!), bet nesuvokiamas dalykas: kodėl ekspertai samdomi iš įvairių šalių ir mokami mokesčių mokėtojų pinigai?

Rinkimai. Reikia nepamiršti: kol dominuoja politinė korupcija, tol Seimo rinkimai neturi jokios vertės, veikia manipuliavimas tokiais terminais: „teisinė valstybė", „rinkėjų valia", „mes - demokratinė valstybė" ir dar galybė prikurta šūkių! Todėl Lietuvoje cinizmas ir apgaulė tapo kasdienine malda!

VRK yra priklausoma nuo partijų. Ši sistema yra ydinga - priklauso nuo finansavimo (kas meta daugiau pinigų, tas nugali). Todėl nuo partijos sąrašiniai patekę į Seimą - jie pasimeta ir pradeda rūpintis  savo buitimi: mašinomis, padėjėjomis, patarėjomis...Nesuvokia, ką reikės veikti? Iš čia ir susikompromitavę politikai net nesugeba laiku ir garbingai pasitraukti iš užimamų pareigų (aiškina, kad politinis susidorojimas ir pradeda ieškoti prieglobsčio kitoje partijoje).

Šiuo metu liūdniausia būna, kai išeinu į tuštėjantį liūdną Vilnių ir matau suvargusius, nelinksmus žmonių veidus. Žmonių nusivylimu šiandien sėkmingai naudojasi visokio plauko būrėjai, ateities pranašai, ekstrasensai, sapnų aiškintojai - ir jais žmonės tiki kur kas labiau nei valdžios veikėjų pažadais.

Atvirai pasakius, aš nematau ryškesnių lyderių, kurie savo veikla bei elgesiu galėtų įtakoti esminius pokyčius šalyje. Manyčiau, jog ši problema atsirado todėl, kad politinės partijos susiliejo su oligarchinėmis verslo grupuotėmis. Ilgainiui viskas išsigimė mūsų valstybėje. Jeigu anksčiau būdavo gerbiami mokytojai, gydytojai, tai dabar ypač prestižinė profesija Lietuvoje - oligarchas! Tai parodė visas nūdienos gyvenimas Lietuvoje.

 

Kyšis

- Ar Jums ne gėda buvo paimti trijų šimtų litų kyšį?

- Žinoma, kad gėda! Bet ką darysi...jis nenorėjo duoti daugiau...

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-11-18 11:57
 
 

Komentarai (6)

Jūsų el. paštas

Elita Vankere

2022-07-25 20:09

Mano 23 000 eurų paskola ką tik suteikė, labai ačiū LAPO MICRO FINANCE . Aš kalbėjau apie jūsų paslaugas su aplinkiniais žmonėmis, kuriems reikia paskolų ar finansinės pagalbos, nes esu sužavėtas jūsų greitu atsakymu .jei jums reikia paskolos Nedvejodami susisiekite su tikru legaliu skolintoju su 100% garantija : El. paštas: lapofunding960@gmail.com

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Gina

2018-04-04 07:56

Mano vardas yra Gina Acampora, šiandien aš kalbėjau kaip laimingiausias žmogus visame laukiniame pasaulyje, ir aš pasakiau savimi, kad bet kuris skolintojas, kuris išgelbėtų mano šeimą nuo prastos situacijos, pavadinsiu visą laukinį pasaulį, ir aš taip labai džiaugiuosi galėdama pasakyti, kad mano šeima sugrįžta gerai, nes man prireikė 100 000 eurų paskolos, kad galėčiau pradėti visą gyvenimą dėl savo profesijos, nes aš esu viena mama, su 4 vaikais, o visas pasaulis atrodė, kad jis kabo manęs, kol susitiko su Dievu, išsiuntė paskolą, kuri pakeitė mano gyvenimą ir savo šeimos gyvenimą, Dievas, bijodamas įmonės, Nora Mildred, ji buvo išganytojas Dievas, išsiųstas išgelbėti savo šeimą su 100 000 eurų paskola, kreipkitės į noramildred.loan@hotmail.com

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jonas

2014-11-28 06:37

Argi tai kyšis - 300 litovcų?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vot

2014-11-23 19:44

Goda duoda ir prideda. Gerai parašyta.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media