2024 m. balandžio 16 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: „Nepamiršti“ ir vaikučiai

2014-06-09
 
Žurnalistės Godos Ferensienės portretas. Dailininkas Albertas Vaidila

Žurnalistės Godos Ferensienės portretas. Dailininkas Albertas Vaidila

 

Goda Ferensienė

Mūsų ateitis - vaikai. Užaugusi ne viena karta vaikučių ir nepastebėjo, kaip sunyko jų vaikystės  mėgstama kavinė „Nykštukas" (buvusi P.Cvirkos gatvė, dabar Pamėnkalnio). Tai buvo žinoma ir labai mėgstama kavinė. Čia sugužėdavo daug vaikučių. Plodavo rankutėmis, kai rate sukdavosi voveraitė, o akvariumuose nardydavo įvairiasplvės žuvytės, o paukštelių čiulbesys nustelbdavo vaikučių klegesį. Tokių įspūdžių pakakdavo visai savaitei. O baldai baldeliai: maži staliukai, tam pritaikytos kėdutės. Vaikams nereikia nei suaugusių komandos - patys pradeda bendrauti - pučia žvakutes (švenčia gimtadienį), bėgioja čia pat esančiame vidiniame uždarame kiemelyje. Net sakyčiau visai užmiršta apie tortą ar valgius. Ant staliukų virta žuvis, pudingas, o alergiškiems vaikams atskiri patiekalai.

Tiek įspūdžių nei panešt, nei pavežt! Nors visur iš aukštų tribūnų kalbama, kad mūsų ateitis - vaikai, bet tik kalbama... Įdomu, kas buvo šių žodžių pradininkas? Žinokite, kad vietoj „Nykštuko" dabar čia „Lauro lapas" - food and wine!

Ir Jūs, tėveliai, prisiminę „Nykštuką" savo anūkėliams norite parodyti kur patys lankėtės? Ar ne per daug užsigeidėte? Žinote, kad neapsimoka? Čia alaus nepasiūlysi, alkoholio juo labiau...Tai kokia nauda iš tokios kavinės? Vieni nuostoliai..."Nykštukas" vien „per vaikus" ir bankrutavo. Ot čia įsikūręs itališkas restoranas „Lauro lapas" - yra stipresnio vyno ir įvairiausių kepsnių - pagal Jūsų, tėveliai, skonį. Čia graži vieta, miestas kaip ant delno! O vaikai? Gana su jais terliotis - vieni nuostoliai. Tegul glaudžiasi ir būna patenkinti didelėje parduotuvėje gavę kamputį.

Nuostoliai gali priversti bankrutuoti ir televiziją (LRT) jeigu tik kiekvieną dieną rodys animacinius filmukus vaikams. Jie gi užims politikierių laiką. Visai negerai! Užtenka užsienio filmų, kur gali pasimokyti... Verkšlenate, kad mažyliams nėra "Nykštuko". Netiesa! Prašom į „Europą" arba „Laukinius vakarus" - čia galite visa šeima linksmintis. Ir suaugę, ir vaikučiai toje pačioje salėje. Jeigu nepatinka - sėdėkite su mažyliais namuose ir skaitykite vaikams knygelę „Snieguolė ir septyni nykštukai".

Man visada įdomu pasiklausyti, kaip postrigauja apie ikimokyklinių įstaigų plėtrą (kad ir vaikams kavinių!). Cituoju: „...ikimokyklinio ugdymo įstaigų plėtra turėtų būti ne tik savivaldybių, bet ir valstybės socialinės politikos prioritetas". O šeimos ministerija besiskelbiančiai Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai nerūpi tokie žemiški mažų žmogeliukų reikalai.

Vėliau stebimės, kad darželinukas ar jau mokinukas vedamas į bendras kavines, restoranus, kuriuose valgo ir žaidžia tarp suaugusių ir įkaušusių ir mato apsinuoginusias šokėjas - jis stebi, vėliau mėgdžioja. Jam pirmas įspūdis pasilieka galvelėje ilgam. Todėl sutinku, kad neapsimoka daug dėmesio skirti vaikams - čia man ne biznis.

Todėl nedejuokime už savo paauglius vaikus vartojančius alų, apkvaišusius nuo narkotikų, smurto, šaudymų ir kitokių „įdomybių". Biurokratai patys sunaikina gerus pradus (kaip mokyklose panaikinti buvo medicinos kabinetai), o pajutę pasekmes, kaltina tėvus, soc. ir darbo ministeriją, vaikų teisių tarnybas. O ką dar? Negebėjimą išlaikyti lietuviškus pavadinimus, be to, negebėjimą prikalti lentelę, kur kokia įžymybė sėdėjo ir gėrė kavą prie šio ar kito staliuko...

Nežymiai nyksta lietuviški pavadinimai, juos keičia greitas maistas...

O pasaulis išliko todėl, kad juokėsi!

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-06-09 10:41
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media