2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: LRT kviečia rinkti įdomiausią žodį ir posakį

2020-04-16
 
Visuomeninis transliuotojas LRT trečius metus iš eilės skelbia LRT metų žodžio ir metų posakio rinkimus ir kviečia gyventojus siūlyti LRT televizijos ir radijo programų laidose per 2019-2020 metų sezoną išgirstus ar LRT.lt portale perskaitytus įdomius, naujus, šmaikščius, keistus, tarmiškus ar netikėtų reikšmių įgavusius žodžius ir posakius.
„LRT daug dėmesio skiriama ne tik taisyklingai žurnalistų kalbai, bet ir skatinama ta kalba žaisti, atskleisti jos gyvumą, nebijoti kurti naujadarų, improvizuoti - juk mūsų kalba yra gyvas organizmas, kuris kinta ir prisitaiko prie susiklosčiusių sąlygų", - sako konkurso iniciatorė, LRT kalbos kultūros skyriaus redaktorė Lina Smolskienė.
Žodžius ir posakius gyventojai kviečiami siūlyti iki balandžio 26 dienos. Registruodami savo pasiūlymą prašome taip pat nurodyti, kada ir kokioje laidoje žodis ar posakis nuskambėjo, kas jį pavartojo ar kokiame LRT.lt tekste jį perskaitėte.
Žiūrovų, klausytojų ir skaitytojų atsiųsti žodžiai ir posakiai bus paskelbti balandžio 26 d. LRT.lt portale. Iš jų komisija, kurią sudarys Marijus Žiedas, Margarita Alper, Edvardas Kubilius, Indrė Česnauskaitė, Birutė Rutkauskaitė, išrinks dešimt žodžių ir dešimt posakių. Tuomet LRT.lt portalo skaitytojai bus kviečiami išrinkti nugalėtojus - LRT metų žodį ir posakį. Savo žodį ir posakį pasiūlys ir komisija.
Metų žodžiu komisija ir visuomenė pernai paskelbė naujadarą „melagiena", nuskambėjusį LRT RADIJO laidoje „Aktualijų studija". Ši žodį, kalbėdamas apie propagandą, ištarė VU TSPMI dėstytojas dr. Nerijus Maliukevičius.
Metų posakiu komisija išrinko frazę „Nemira, come on", nuskambėjusią LRT TELEVIZIJOS laidoje „Dienos tema", - taip į laidos vedėjos, žurnalistės Nemiros Pumprickaitės klausimą sureagavo Šarūnas Marčiulionis. Ši frazė vėliau tapo ir naujos LRT RADIJO laidos pavadinimu - „C‘mon, Nemira". Visuomenei labiausiai patiko posakis - „Kauno visvaldybė", vartojamas LRT TELEVIZIJOS laidoje „Dviračio žinios".
Šiemet komisijos ir visuomenės išrinkti įdomiausieji LRT žodžiai ir posakiai bus paskelbti LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva" gegužės 4 d., taip bus paminėta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena.
Daugiau apie LRT žodžių ir posakių rinkimus skaitykite: https://www.lrt.lt/projektai/zodzio-rinkimai
Žodžio, posakio registravimo anketa: https://forms.gle/CHxR9WDYfZZ7ejX59

Jovita Bazevičiūtė
Atstovė ryšiams su visuomene
Mob. 8 610 39 805
jovita.bazeviciute@lrt.lt 
www.lrt.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-04-16 11:42
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media