2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Loreta Nikolenkienė: Antano Smetonos auksinė plunksna grįžo į Lietuvą

2019-08-08
 
Plunksna bus eksponuojama A. Smetonos memorialiniame kambaryje

Plunksna bus eksponuojama A. Smetonos memorialiniame kambaryje

Loreta Nikolenkienė,
Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

 

 

Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinyje Signatarų namuose pradėta eksponuoti į Lietuvą po beveik 80 metų sugrįžusi auksinė prezidento Antano Smetonos plunksna.
„Tai bus išskirtinis muziejaus eksponatas, papildantis unikalią kolekciją", - pristatyme kalbėjo Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorės pavaduotojas Žygintas Būčys. - Reikia pasidžiaugti, kad pasipildo Signatarų namų ekspozicija. Tai - ilgalaikio bendradarbiavimo su Amerikos lietuvių kultūros archyvu išdava. Į archyvą plunksna pateko 1987 metais iš A. Smetonos giminaičių, reiškia, kad tą plunksną A. Smetona išsivežė į Ameriką ir buvo išsaugota". 
„Tai yra Kauno juvelyro Aranovičiaus dirbinys, yra išgraviruotas tekstas. Plunksnoje įrašyti žodžiai, kad šita dovana yra plunksnos darbininkui. Tai parodo, kad šitą plunksną Ukmergės inteligentai A. Smetonai dovanojo kaip publicistui", - teigė Signatarų namų vedėja Meilutė Peikštenienė.
„Turėdami šią relikviją apie A. Smetoną galėsime galvoti ir kalbėti ne tik kaip apie prezidentą, bet ir kaip apie publicistą, gaila tik, kad iki šiol neišleisti jo raštai", - pridūrė muziejininkė.
Sugrįžusia prezidento A. Smetonos plunksna džiaugėsi ir jo brolio anūkė Sigita Petrauskienė: „Noriu padėkoti visiems už atminties puoselėjimą ir pagarbą tiems žmonėms", - teigė A. Smetonos giminaitė. Ji dėl giminystės ryšių su šeima buvo ištremta į Sibirą, iki šiol puoselėja iš tėvų įgytą pagarbą prezidentui A. Smetonai. 
„Man nuo pat vaikystės girdint kalbant tėvus, aptarinėjant, reiškiant savo nuomones apie pirmos nepriklausomos valstybės politinį, kultūrinį gyvenimą, susiformavo pagarba tėvelio dėdei A. Smetonai. Tėvelis visada su šiluma kalbėdavo apie savo dėdę", - sakė S. Petrauskienė.
„Didžiajam Plunksnos Darbininkui ir Tautos Vadui J. E. P. Prezidentui P. ANTANUI SMETONAI Jo vardo dienoj Užulėnyje, 1933.VI.13. Ukmergiškiai", - išgraviruoti žodžiai ant plunksnos, kurios ilgis - 31,5 cm, o svoris - apie 184 g. 
Istorikų teigimu, 1940 m. išvykdamas iš Lietuvos, prezidentas A. Smetona spėjo susidėti daiktus - paskutinis Vyriausybės posėdis įvyko naktį iš birželio 14-osios į 15-ąją. Iš Kauno A. Smetona išvyko tik apie 15 valandą. Tikėtina, kad prabangią ukmergiškių dovaną jis įsidėjo tarp kitų savo daiktų. Smetonų šeima ją - kaip itin vertingą relikviją - išsaugojo iki pat 1987 metų.
Tais metais Sofijos Smetonienės dukterėčia Marija Tūbelytė-Kulhman perdavė šį Smetonų saugotą prezidento suvenyrą Amerikos lietuvių kultūros archyvui (ALKA). Auksinė plunksna Signatarų namuose - tai ALKA dovana Lietuvai. Kartu tai ir pirmoji Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro, prezidento Antano Smetonos relikvija Signatarų namų ekspozicijoje. 
Iš JAV atkeliavęs naujasis muziejaus eksponatas pristatomas kambaryje, ten, kur šiuo metu eksponuojamas ir Nepriklausomybės aktas. Šis kambarys tuo metu buvo Lietuvių draugijos nukentėjusiems dėl karo šelpti Centro komiteto pirmininko Antano Smetonos kabinetas.
Auksinės plunksnos pristatymas Signatarų namuose yra vienas iš Antano Smetonos 145-ųjų gimimo metinių minėjimo renginių.

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-08-08 21:20
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Valio

2019-08-20 18:01

Valio, Lietuva praturtėjo auksine plunksna.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vai

2019-08-20 09:02

Loreta, ar pačiupinėjai tą plunksną

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Neciekavas

2019-08-10 11:29

Ar ne per daug dėmesio tam Smetonai?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ciekavas

2019-08-10 11:12

Įdomu, kiek dabar ta plunksna kainuoja?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media