2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Susitikimai su praėjusio šimtmečio kultūros kūrėjais – Algimanto Kunčiaus fotografijų parodoje

2019-12-03
 
Algimanto Kunčiaus asmenukė

Algimanto Kunčiaus asmenukė

Živilė Stadalytė


Paroda „Susitikimai praeitame šimtmetyje: Algimanto Kunčiaus fotoarchyvas 1963-2000 m." atidaroma gruodžio 4 d. 18 val. Lietuvos nacionaliniame muziejuje (Arsenalo g. 1). Ji veiks iki 2020 m. vasario 16 dienos ir kvies pasimatyti su žymiais praėjusio amžiaus kūrėjais: į lankytojus jie pažvelgs lygiai taip pat, kaip anuomet žvelgė į kultūrinį gyvenimą nenuilstamai fiksavusio fotografo Algimanto Kunčiaus fotoobjektyvą. 
„Ilgi metai fotoreporterio darbo lediniuose „Literatūra ir menas" bei „Kultūros barai" leido Algimantui Kunčiui sukaupti fotografijų archyvą, šiandien vizualiai atkuriantį XX a. antros pusės Lietuvos kultūrinį gyvenimą. Parodos lankytojai galės išvysti gerai žinomus tos epochos kultūros lauko dalyvius - rašytojus, kompozitorius, dainininkus, skulptorius, architektus, dailininkus, muzikantus, dirigentus, vargonininkus, baleto šokėjus, režisierius, aktorius, scenografus, menotyrininkus ir muzikologus, kino, fotografijos ir kitus kūrėjus, patekusius į fotografo akiratį", - pasakoja Lietuvos nacionalinio muziejaus muziejininkė, parodos kuratorė Onutė Butkutė.
Algimanto Kunčiaus sukauptą archyvą tyrinėjantys menotyrininkai pažymi, kad jo fotografijos išsiskiria „vidiniu žvilgsniu" ir gebėjimu savitai perteikti kitoje objektyvo pusėje buvusias asmenybes, jų kūrybą ir netgi privačią aplinką: Algimantas Kunčius pats buvo tos kultūrinės terpės dalis, todėl galėjo pamatyti tai, kas kitiems ne visada būdavo matoma.
„Jis artimai bendrauja su džiazmenais, kompozitoriais, dirigentais, nes pats iš pradžių studijavo muziką. Jis bendrauja su tapybos patriarcho Antano Gudaičio draugais ir mokiniais, lankosi jų dirbtuvėse. Jis yra vienas iš dabartinės Lietuvos fotomenininkų sąjungos įkūrėjų. Tai atvėrė duris į įvairių meno sričių kūrėjų kasdienybę ir leido užfiksuoti juos rašančius, tapančius, susimąsčiusius", - teigia menotyrininkė Agnė Narušytė.
Parodos pavadinimas tarsi kviečia susitikti. Ir nors daugelio tų žmonių šiandien jau nebėra, bet susitikimai tampa įmanomi žvelgiant į Algimanto Kunčiaus įamžintas akimirkas.
„Kviečiame šeštadienio popietes praleisti kartu su autoriumi. Jis pats ves ekskursijas po parodą ir jų metu dalinsis už nuotraukose įamžintų veidų ar įvykių slypinčiomis istorijomis ir prisiminimais, o vėliau demonstruos begarsius savo paties filmuotus filmus. Šiose peržiūrose dalyvaus ir autoriaus svečiai: dainininkė, pedagogė Giedrė Kaukaitė, scenografė Virginija Idzelytė-Dautartienė, aktorius Juozas Budraitis, menotyrininkės Ramutė Rachlevičiūtė ir Elona Lubytė, rašytojas, publicistas Arvydas Juozaitis, literatūros kritikas, eseistas Valentinas Sventickas, tapytojas Mindaugas Skudutis", - kviečia parodos kuratorė O. Butkutė. 
Nacionaline kultūros ir meno premija įvertintas fotografas prieš kelerius metus visą savo archyvą padovanojo Lietuvos nacionaliniam muziejui. Dabar jame yra saugoma apie 80 000 negatyvų ir 2600 jo paties rankomis atspausdintų analoginių fotografijų. Tai - ne tik neįkainojamas fotografijos meno lobynas, bet ir vizualus 1963-2000 metų kultūros ir meno metraštis. 
. Šeštadienio susitikimų su autoriumi ir jo svečiais, ekskursijų ir filmų peržiūrų detali programa muziejaus svetainėje: www.lnm.lt. Parodą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

 

 

Papaildoma informacija:
Živilė Stadalytė
Komunikacijos specialistė
Lietuvos nacionalinis muziejus
Tel.nr. +37067241279
El.p. zivile.stadalyte@lnm.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-12-03 13:28
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Ap.

2019-12-11 20:21

Nuostabi paroda, koks gerb. Algimanto Kunčiaus darbštumas, toliaregystė, jis į Lietuvos kultūros talpų korį lyg bitė sunešė tiek istorinių vertybių, kad net sunku įsivaizduoti. Kviečiu kolegas aplankyti šią parodą net ir neturint atliekamo laiko.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media