2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: „Leica Oskar Barnack“ apdovanojimuose Berlyne Tado Kazakevičiaus ciklas „Tai, ko nebebus“

2019-09-27
 
Tadas Kazakevičius

Tadas Kazakevičius

„Tado Kazakevičiaus fotografijų ciklas „Tai, ko nebebus" yra labai asmeniškas ir kiekvienas gali atrasti savo dalelę jame", - taip Lietuvos fotografo seriją „Leica Oskar Barnack Award" apdovanojimų metu pristatė Karin Rehn-Kaufmann, Leica meno galerijų vadovė. Apdovanojimų, vykusių St Elisabeth bažnyčioje Berlyne, metu tęsdama Tado Kazakevičiaus serijos pristatymą Karin Rehn-Kaufmann sakė, kad Lietuva jai yra labai ypatinga, nes Baltijos kelias buvo svarbus ir neįtikėtinai gražus įvykis.
Renginio Berlyne metu buvo apdovanoti konkurso nuaglėtojai ir išsamiai pristayta pačio Oskar Barnack, sukūrusio pirmą Leica prototipą, istorija. Konkurso nugalėtijų paroda eksponuojama Naujoje Fotografijos mokykloje Berlyne (The Neue Schule für Fotografie). Šios mokyklos misija yra suteikti studentams žinių, įžvalgų ir įgūdžių tiek kuriant meninę fotografiją, tiek dokumentinę ar mados fotografiją bei sėkmingai dirbti skaimenine ar anologine technika.
Tado Kazakevičiaus fotografijų ciklas „Tai, ko nebebus" tapo vienu iš 12 „Leica Oskar Barnack Award" finalistų kuriais tapti pretendavo net 2300 fotografų iš 99 pasaulio šalių. Tai vienas iš fotografijos pasaulyje išskirtinai vertinamų, prestižinių konkursų kurio finalistų darbai įvertinami už puikius profesinis gebėjimus ir talentą kurių dėka autoriai geriausiai užfiksavo ir išreiškė žmogaus bei jį supančios aplinkos santykius 10-12 fotografijų serija, kūrybingu, novatorišku ir šiuolaikiniu vizualiniu stiliumi. Konkurso nugalėtoju tapo amerikiečių fotografas Mustafahas Abdulazizas sukūręs ilgalaikį projektą vandens tema. Šis projektas kalba apie tai ką vanduo reiškia žmonėms skirtinguose žemynuose ir kaip jie susidoroja su šiuo išgyvenimui būtinu šaltiniu.
2021 metais Lietuvos spaudos fotografų klubas išleis šio ciklo fotografijų albumą, kuriame įvadinius žodžius rašo Larsas Boeringas ir Karen McQuaid (vyriausioji kuratorė „The Photographers' Gallery", Londonas). Tais pačiai metais Lietuvos nacionaliniame muziejuje bus surengta ir parodą kurioje numatoma eksponuoti ne tik fotografijas, tačiau ir kai kurių herojų tekstų citatas, kelionėje rastus artefaktus (knygas, apleistų namų langines, įvairius pakeliui rastus objektus ir pan.), o gal net ir kelionės priemonę - kelionei naudotą mopedą.
Fotografijų ciklas „Tai, ko nebebus" jau ne primą kartą yra įvertintas tarptautiniu mastu. 2019 metų pradžioje Tado Kazakevičisu serija „Tai, ko nebebus" buvo pristatyta ir prestižinio „British Journal of Photography" fotografijos žurnalo spausdintoje versijoje, kuris Jungtinėje Karalystėje leidžiamame dar nuo 1854 metų. 2017 metais jis buvo tarpe „LensCulture Exposure Awards" ir „International Photography Awards" finalistų, o atskiri šio ciklo kadrai buvo atrinkti ir į „Sony World Photography Awards 2017", bei tais pačiais metais eksponuoti prestižinėje „The Royal Photographic Society International Photography Exhibition 160" parodoje. 2018 metų pradžioje „Tai, ko nebebus" buvo atrinktas kaip vienas iš 10-ties finalistų „ZEISS Photography Awards" apdovanojimuose.
Lietuvoje ši serija buvo tarp finalistų tarptautiniame „Vilniaus Fotografijos Ratas 2017" festivalyje, kur atkreipė ir festivalio kvietimu besilankiusio Larso Boeringo (vykdantysis „World Press Photo" direktorius) asmeninį dėmesį, 2018 metų konkurse „Lietuvos spaudos fotografija" serija pelnė „Auksinį kadrą" temoje „Fotopasakojimas / reportažas", viena serijos fotografija buvo apdovanota „Kolegų prizu". 2018 metų rugsėjo mėnesį šis fotografinis ciklas buvo eksponuojamas Bovė mieste, Prancūzijoje vykstančio „Photaumnales" festivalio metu, nemažas rinkinys 2017 kovą buvo eksponuotas ir Košice mieste, Slovakijoje, „FotoFest Košice" festivalyje.
Šis fotografijų ciklas buvo kuriamas nuo 2014 metų iki 2018 metų. Apkeliauta jau daugiau nei 7000 kilometrų mopedu Lietuvos keliais ir vieškeliais ieškant įsimintinų ir „kalbančių" kadrų: portretų, gamtovaizdžių, objektų.
2017 metų Nidos fotografijos seminaro metu Antanas Sutkus šį ciklą auditorijai įvardino kaip vieną iš Lietuvos humanistinės fotografijos mokyklos temos tąsą atspindinčių šiuolaikinių darbų. 2017 metų pabaigoje Tadui Kazakevičiui už darbą prie šio fotografinio ciklo buvo paskirta Lietuvos Kultūros ministerijos Jaunojo kūrėjo premija, o dar 2014 metais Lietuvos kultūros taryba šio ciklo tąsai buvo skyrusi 10 mėnesių autorinę stipendiją.
„Leica Oskar Barnack Award" apdovanojimai pradėti rengti 1979 metais, Oskar Barnack, kuris sukūrė pirmąjį Leica fotoaparato modelį, gimimo dienos šimtojo jubiliejaus proga. Iki 1992 metų šis konkursas vyko kartu su World Press Photo apdovanojimais. Šį apdovanojimą yra gavę tokie fotografai kaip Sebastião Salgado, David C. Turnley, Chris Steele-Perkins, Eugene Richards ir daugelis kitų.
2019 metų apdovanojimų komisijoje dalyvavo Karin Rehn-Kaufmann, „Leica Galleries International" meno vadovė ir pagrindinė atstovė, Max Pinckers, 2018 metų šį apdovanojimų laimėtojas, Milena Carstens, ZEITmagazin fotografijų vadovė, Enrico Stefanelli, „Photolux" festivalio vadovas ir vienas garsiausių pasaulio kelionių fotografų Steve McCurry.

 

Daugiau informacijos:
Tadas Kazakevičius, info@tadaskazakevicius.com , +37064765604
Jonas Staselis, jonas.staselis@gmail.com , +37069921807

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-09-27 11:30
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media