2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Tauragės fotografų klubas ,,Fotojūra"

2013-11-14
 
Romualdas Vaitkus

Romualdas Vaitkus

 

Romualdas Vaitkus,

Klubo vadovas

 

Kiekvieni metai kiekvienam iš mūsų atneša įvairiausiomis spalvomis nudažytą gyvenimo tarpsnį su tik pačiam žinomu skambesiu, pakilimu, savotišku užtemimu ar švytėjimu. Tokį jausmą neseniai patyrė Jubiliejinį dešimtmetį paminėjęs Tauragės fotografų klubas ,,Fotojūra", kuris per trumpą laiko tarpą savoje paletėje sugėrė dar tik truputėlį dangaus skaistumo, lietaus kapsėjimo, tylios žolės alsavimo, gatvės šurmulio, rytmetinio paukščio giesmės. Visa tai ir dar tūkstančiai, ne, dešimtys tūkstančių akimirkų, amžiams įšaldytos fotografijose, kurios savo autentiškumą neša per visą pasaulį.

Klubo kraičio skrynioje guli jau trys fotoalbumai: „Fotomintys", „Mūsų miestas - Tauragė" ir „Tauragės kraštas". Sigitas Kancevyčius išleido fotoalbumus „Įkvėpimo šaltinis - Tauragė" ir „40 tauragiškių portretų". Vytautas Butkus - jubiliejinį fotoalbumą „Fotografijos". Malonu pasidžiaugti sėkmingai vykdytais projektais, Tauragės rajono kaimų fotofiksacija. Neišdildomą įspūdį dalyviams ir parodų lankytojams paliko projektas „Karaliaučiaus paveldo fotoatspindžiai". Didžiulio pasisekimo sulaukė projektai netradicinėse erdvėse - „Industrija Nr.5" (pramonės parke), „Foto DNR" (mėsos perdirbimo kombinate), „DoRo" (geležinkelio stotyje). Bene garsiausiai respublikoje ir už jos ribų nuskambėjo klubo vykdomi tarptautiniai fotoklubų suvažiavimai.

Per dešimtmetį surengta daugybė parodų Lietuvoje ir užsienyje: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Mažeikiuose, Birštone, Kėdainiuose, Panevėžyje, Elektrėnuose, Raseiniuose, Palangoje, Sovetske, Kaliningrade, Ostrudoje, Belchatove, Čikagoje, Maskvoje, Dubline. O kur dar vykdytos kūrybinės stovyklos ir plenerai Šventojoje, Kaune, Plungėje, Minske, Karaliaučiuje, Belchatove.

Įsimintina buvo Renaldo Malycho paroda ir Prezidento Valdo Adamkaus vizitas galerijoje bei šios parodos tęsinys prezidentūroje.

Malonu, kad mūsų kūryba nelieka nepastebėta: Sigitui Kancevyčiui buvo paskirta Kultūros ministerijos Valstybinė stipendija fotografijų ciklui „Už maniežo" sukūrimui. Romualdui Vaitkui už nuopelnus fotografijos srityje įteiktas Garbės ženklo apdovanojimas ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos premija. Eugenijus Kavaliauskas spaudos fotografų konkursuose gamtos tema dukart pelnė aukščiausiąjį apdovanojimą - „Auksinį kadrą". Šį apdovanojimą 2012m. pelnė ir Romualdas Vaitkus. Rolandas Žalgevičius du kartus apdovanotas už reportažus „Auksiniu kadru" ir Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi.

Jubiliejinės parodos fotografijose Amerikos neatrasite. Šioje parodoje - sustabdytos kasdienybės akimirkos iš kelionių, klaidžiojimų, ieškojimų. Paprieštarausit, kokia čia kasdienybė, juk ne kasdien išvysi pleškantį namą ar besipešančius vištvanagius. Beje, kai kurie iš mūsų šalia tokių įvykių gyvena kasdien. Fotografijose rasit ir pažįstamų Tauragės krašto ir Lietuvos vietų, pamačius meilės miesto simbolį, galbūt užplūs šilti kelionės prisiminimai, galbūt atpažinsit ir seniai matytą bičiulį...

Kas šiandien suskaičiuos, kiek valandų, dienų, naktų tykota to vienintelio, nepakartojamo kadro, kuris ne tik savo žavesiu virpintų sielos terpę, visuomet pasirengusią priimti kažką nepaprasto, gražaus, kilnaus, arba, kas persmelkta gailesčiu, skausmu, o gal net neapykanta? Tai - akimirka. Vienintelė. Nepakartojama. Ir menininkui, regis, nėra ypatingai svarbu, ar jo užfiksuota sekundė fotografijoje bus pastebėta garsiausių vertintojų. Menininkui visų pirma svarbu savo kokybišku darbu laimėti prieš save ir žinoti, kad gali daryti tai, ką manai darantis geriausiai - fotografuoti.

 

 

 

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-11-14 08:49
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media