2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Stasio Paškevičiaus 43 personalinė paroda „Fotografuota Nidoje“

2013-09-10
 
Stasys Paškevičius. Herkaus Milaševičiaus nuotrauka

Stasys Paškevičius. Herkaus Milaševičiaus nuotrauka

                                   

Vidas Garliauskas

 

Stasys Paškevičius, radioelektronikas, verslininkas, valstybės pripažintas menininkas, vienas iš svarbiųjų Sąjūdžio žmonių, yra atidavęs fotografijai daugelį metų. Fotografija Stasiui ne hobis, bet gyvenimo būdas, tiksliau sakant, savitas gyvenimo liudijimas, atspindintis laiko kaitą, žmones ir jų likimus. Stasys geba pagauti akimirką, kuri atskleidžia žmogaus dvasinę būseną, jo sielą, būdą, pomėgius. Jis yra vienas geriausių portretinės fotografijos meistrų Lietuvoje. Tie portretai labai įvairūs: vieni „rimti", kone oficialūs, kiti žaismingi, atskleidžiantys asmenybės žavesį, treti šaržuoti. Jų subtili ironija sukelia nuostabą, leidžia gėrėtis fotografo meistriškumu. Nuotraukų ciklas „Draugų portretai" atveria visą galeriją garsių ir paprastų Lietuvos žmonių: menininkų, politikų, bičiulių, pažįstamų, su kuriais buvo dirbta, bendrauta ar tiesiog susitikta. Tai ir meninis, ir dokumentinis daugelio gyvenimų liudijimas, spalvinga nepriklausomybės laikotarpio Lietuvos žmonių galerija. Kitas nuotraukų ciklas „Birutė", susilaukęs didelio pasisekimo, didžia dalimi fotografuotas Nidoje. Birutės portretuose yra išryškinta prigimtinė elegancija, išdidus būdas, aristokratiškos manieros ir šiltas lietuviškas paprastumas, kurį jaučia kiekvienas, kam yra tekę susitikti su šia puikia moterimi. Birutė nuotraukose ir kasdieniška, ir pakylėta, panašiai kaip italų dailininkų Renesanso paveikslų moterys.

Naujoji paroda „Fotografuota Nidoje" yra savotiškas ankstesnių darbų tęsinys, geografiškai apribotas smėlėtais nerijos toliais. Paroda papildyta peizažais, atskleidžia nepakartojamą Kuršių nerijos erdvę: parodo gražiausius nerijos peizažus ir įsimintinas vietas. Nors Tomo Mano muziejus nesutalpino visų kolekcijos darbų, nuo sienų žvelgiantys portretai sušildys nidiškių bei poilsiautojų širdis.

  63-erių fotografas dažnai minimas šalia geriausių šalies portreto meistrų. Gyvenimas kūrybingą, idėjomis ir noru veikti žaižaruojantį Stasį Paškevičių suvedė su nepaprastais menininkais, politikos žmonėmis ar tiesiog bičiuliais, kolegomis, sieladraugiais. Asmeniniai pomėgiai, interesai, reikšmingi visuomeninio gyvenimo įvykiai leido šiuos žmones pažinti iš arčiau, „įlįsti" į jų vidų ir įamžinti jų gyvenimo akimirkas fotoaparato mygtuko paspaudimu. 

 

                                     

P.S.

Ir draugų pamastymai gavus pakvietimą į parodą „Fotografuota Nidoje"

 

Vieta, laikas, aplinka visad paženklina mus tik šiai unikaliai akimirkai būdinga nuotaika. Nida visais laikais - nuostabi, ir tokiais padaro mus ten atsiradusius. Tai paliudija ir Stasio Paškevičiaus paroda „Fotografuota Nidoje", kur autoriaus fiziko matematinis tikslumas ir rimtumas, elektroninis kibernetinis racionalumas ištirpsta į subtilią pajautą. Ir tu, jei papuolei į tą objektyvo įrėmintą aurą, esi nebe pasaulio bastūnas, ne benamis elgeta, bet laimės kūdikis.

Prisiminkim: Mundus vult decipi - Pasaulis trokšta būti apgautas.

                                                                                               Rimantas Dichavičius

 

Stasys Paškevičius - ir Nidos fenomeno žmogus. Nėra lengva ir paprasta įamžinti pasaulį, kai ryškiausi kultūrinio "genius loci" atstovai susirenka į savo kūrybines stovyklas. Žiūrėk, kas pernelyg rimtas ir kupinas savęs, kas pernelyg "lengvas" ir pasirengęs atsiduoti dievo Bakcho poilsiui. O kas lieka dirbti? Tas, kas lieka. Stasys Paškevičius. Jis iš tos darboholikų kohortos, kuri perspėja: menininkas net ir Anapilyje turi dirbti. Jokių depresijų, jokio nuolaidžiavimo savo "nelaimingai sąmonei". Pasaulis yra nuostabus - tik matyk jį ir fiksuok jo briaunas.

Veidus fotografuoti Stasys moka. Charakterius gaudyti - taip pat. O ypač - Nidoje.

Kartais atrodo, kad jis dirba lengviau už sėkmės pakirsti įvairūs pripažinti metrai, premijų laureatai.

                                                                                                   Arvydas Juozaitis

 

 

Jau ta viršelio nuotrauka gerai atrodo, ne iš karto supratau, kaip plačiakampis stiklas sukūrė tokią įdomią laivų priekių "išsuktą" simetriją.  

                                                                                                                              Sigitas Stašaitis

 

 

Plakatas ir katalogo viršelis - įspūdingi. Meistro kadras. Ta mūsų Nida - kaip, kokia laisvo elgesio panelė, fotografuota ir perfotografuota jos etnografinė jupelė. O pasirodo, fotografas Stasys Paškevičius dar sugeba ją drąsiai užkabinti...

                                                                                                                              Juozas Pocius

 

 

Ačiū, Stasy. Labai patiko laivai dvyniai. Dvejinimosi efektas prašo agurkėlio :))

                                                                                        Gitenis Umbrasas

 

 

Ačiū už super  įdomų pakvietimą ir jausmą, kad būsima paroda tai kažkas naujo ir netikėto. Pasiilgau Nidos ir kolegų.

                                                                                                        Zita iš Alytaus

 

 

Labas.  Linkiu kūrybinės sėkmės!  Čia - apie tavo parodą, žiūrėk apačioje. http://komunikacija.eversus.lt/naujienos/3098

      

                                                                                    Vidas Rachlevičius

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-09-10 13:03
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

D.K.

2013-09-20 18:19

Stasys yra puikus fotografas.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Laima

2013-09-12 16:20

Stasy,
prisidedu prie gerų atsiliepimų.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media