2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Sostinės „Prospekto galerijoje“ - tauragiškio fotomenininko Romualdo Vaitkaus paroda

2013-10-13
 
Tauragiškis fotomenininkas Romualdas Vaitkus kalba per savo fotografijų parodos atidarymą. Stasio Paškevičiaus nuotrauka

Tauragiškis fotomenininkas Romualdas Vaitkus kalba per savo fotografijų parodos atidarymą. Stasio Paškevičiaus nuotrauka

 

Vytautas Žeimantas

 

Sostinės „Prospekto galerijoje" (Gedimino pr. 43, Vilnius). sėkmingai veikia tauragiškio fotomenininko Romualdo Vaitkaus fotografijų paroda. Parodai R. Vaitkus pristatė 35 nuotraukas, tai daugiausiai akimirkos iš Lietuvos kaimų, jose dominuoja žmogus.

- Gal ir liūdna paroda, bet tie žmonės turtingi savo vidumi, humoro jausmu, -po parodos atidarymo sakė R. Vaitkus.

Romualdas Vaitkus gimė 1966 m. balandžio-22 d. Jucaičiuose, Tauragės rajone. Lietuvos fotografijos gyvenime aktyviai dalyvauja nuo 1998 metų. Nuo 1999 metų jis Fotomenininkų sąjungos narys. Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Lietuvos spaudos fotografų klubo narys.

Jis darbuojuosi Tauragės kultūros centre, yra aktyvus ne tik kaip fotomenininkas, bet ir kaip organizacinės bei edukacinės veiklos puoselėtojas ir idėjų generatorius. Jis vadovauja Tauragės fotografų klubui „Fotojūra", moksleivių foto-video studijai „Kadras", rengia Lietuvos bei užsienio autorių personalines ar grupines parodas.

Jis daug keliauja po pasaulį, aišku, nepamiršdamas fotoaparato.

„Per tris savaites nukeliauta daugiau nei 8 tūkstančiai kilometrų egzotiškos šalies keliais, šventykloje su 20 000 tūkstančių vargdienių dalintasi maistu, sušokta vestuvėse, tris paras ilsėtasi netikėtai užpustytame kaime kalnuose,- sako šiemet iš Indijos grįžęs Romualdas Vaitkus. - Indija, kurioje gyvena pusantro milijardo žmonių, fotogeniška šalis. Joje daug judesio, chaoso, spalvų. Indai gerbia savo žemę, joje nėra pauzių - visur verda gyvenimas. Fotografuojant buvo sunku sukoncentruoti dėmesį, nes fotoobjektyve vaizdai tiesiog mirgėjo. Stengiausi fotografuoti motyvuotai: nepleškinau visko, kas juda. Todėl iš šios kelionės parsivežiau tik 5 tūkstančius nuotraukų."

R. Vaitkus sukūrė fotografijų serijas: „Adakavo psichoneurologinis pensionatas" (1999), „Tilžės šiokiadieniai" (2000-2003), „Prisiminimai iš JAV" (1995-2003), „Vizualūs laiškai Plaškiams" (2004-2007), ,,Raukšlėtas laikas" (2004-2013). Surengė nemažai personalinių parodų bei periodiškai dalyvauja kolektyviniuose projektuose Lietuvoje bei už jos ribų (Lenkija, Vokietija, Rusija, Baltarusija, Latvija, JAV).

R. Vaitkaus personalinės parodos:

Tauragės „Santakos" muziejuje - „Prisiminimai iš JAV" (1998);

Tauragės kultūros centre - „Mada ir grožis" (1999);

Profesinio rengimo centre - „Gamta ir architektūra" (2002);

Lenkijoje, Krokuvos jaunimo centre - „Gamta ir architektūra" (2002);

Vokietijoje, Frankfurto mieste - „Viražas" (2001);

Plaškių liuteronų bažnyčioje „Vizualūs laiškai Plaškiams" (2006);

Tauragės fotografijos galerijoje „Pėdsakai laike" (2007).

R.Vaitkaus bendros parodos:

Tauragės fotografų kasmetinės parodos (1998 - 2003);

Klaipėdos fotografų galerijoje (2000 - 2003);

Lenkijoje, Belchatove - „Gamtos mintys" (2002);

Kėdainių kultūros centre (2003);

Pasaulio lietuvių kasmetinės parodos Čikagoje dalyvis.

Fotomenininkas pelnė Tauragės apskrities garbės ženklą (2007), 2012 metais laimėjo konkurso „Lietuvos spaudos fotografija" auksinio kadro apdovanojimą (kategorija „Gyvenimas"), bei gavo Lietuvos fotomenininkų sąjungos premiją. Tais pačiais metai jis taip pat tapo Tauragės „Metų žmogumi".

Atidarymo dieną paroda sulaukė gausaus lankytojų būrio tiek iš sostinės Vilniaus, tiek iš  Tauragės. Į atidarymą atvažiavo Tauragės fotografų klubo „Fotojūra" nariai, R. Vaitkaus mokiniai, Tauragės muziejaus darbuotojai, klasės draugai, kiti.

Nors dauguma Vaitkaus fotografijų sukurta XXI a., jo kūrybinės strategijos glaudžiai siejasi su XX a. septintojo dešimtmečio suformuota lietuviškosios mokyklos tradicija. Galima sakyti jog fotomenininkas šiandienę fotografiją grąžina į jos aukso amžių. Dešimtojoje personalinėje parodoje jis pristato nuo skubančio ir globalaus pasaulio nutolusius personažus, tuos, kurie liko savo tradicinėje egzistencijoje, nesiveldami į akimirksniu kintančio pasaulio žaidimus. Atrodo, kad autorius į šiuos beišeinančius žmones žvelgia su tam tikru ilgesiu. Apie fotografuotą Plaškių kaimą jis sako: „Kiekvienas Plaškių kampas savotiškai įdomus ir gražus, o čia gyvenantys žmonės nuoširdūs, paprasti. Buvo miela, nors ir labai trumpai, susipažinti su šio kaimelio gyvenimu ir, kiek įmanoma, tiksliau  stengiausi jį užfiksuoti fotografijose.". Nerasime čia vikšraitiškų „kaimo grimasų" ir nykios degradacijos, bet kartu šiuose foto lakštuose nėra ir rakauskiško romantizavimo bei sutaurinimo. R. Vaitkų greičiau domina tiesiog vis dar esantys čia ir dabar ir dar nesiruošiantys pasitraukti. Jo gyvenimo credo: Mažiau kalbų, daugiau darbų.

Anot R. Vaitkaus, parodoje eksponuojamos fotografijos kurtos dešimties pastarųjų metų laikotarpiu ir juostiniu, ir skaitmeniniu fotoaparatu.

 „Prospekto galerijos darbo laikas: II - V 12-18 val., VI 12-16 val.

R.Vaitkaus paroda veiks iki spalio 19 d.

 

Rubrika „Fotografija" yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-10-13 23:48
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Marius

2013-10-17 09:34

Įdomios nuotraukos. Vaitkus turi gerą akį.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media