2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Lietuvos Respublikos šimtmečiui. Smetoninė Lietuva Juliaus Miežlaiškio fotografijose

2018-02-07
 
J. Miežlaiškis.  Skautų paradą stebi gen. S. Raštikis, , skautų šefo pavaduotojas J.Alekna, prez. A. Smetona, Sofija Smetonienė. , švietimo ministas J.Tonkūnas.Kaunas 1938 m.

J. Miežlaiškis. Skautų paradą stebi gen. S. Raštikis, , skautų šefo pavaduotojas J.Alekna, prez. A. Smetona, Sofija Smetonienė. , švietimo ministas J.Tonkūnas.Kaunas 1938 m.

Istorinėje Lietuvos Respublikos prezidentūroje Kaune (Vilniaus g. 33) vasario 08 d. 17 val. atidaroma Juliaus Miežlaiškio(1908-1982) fotoparoda VYČIAI. Pradžia 17 val. Šalia fotografijų,parodos metu, bus rodomos ištraukos iš autoriaus dokumentinių kino kronikų.
Julius Miežlaiškis - vienas produktyviausių tarpukario fotografų, kino filmuotojų. Fotografų tapo tarnaudamas Nepriklausomos Lietuvos kariuomenėje, buvo aviacijos puskarininkis, pilotas, aktyvus „Kario" žurnalo bendradarbis.
... Prieškario Kaunas. Gal 1938-ieji metai. Prezidentas Antanas Smetona sako kalbą iš balkono, o minia tvarkingai išsirikavusi klauso tautos vado.... Tokių vaizdų Julius Miežlaiškis yra užfiksavę daugybę .
Jaunasis fotografas net nesvajojo, kad po keliasdešimt metų jo darbų paroda bus eksponuojama Laikinojoje prezidentūroje, A. Smetonos apartamentuose.

J. Miežlaiškis buvo romantikas, padykęs aviatorius. Kai jis skrisdavo su užduotimi, pasukdavo pro gimtąją Marijampolę, numesdavo laiškelį su kaspinėliu, skirtą savo merginai Marijonai Mažeikaitei, vėliau tapusiai jo žmona. Laiškelis nuskrisdavo tiesiai į Kvietiškio žemės mokyklos kiemą. Visiems būdavo džiaugsmo ir nustebimo. Būdavo, kad pats parskrisdavo namo, lėktuvas nusileisdavo tėviškės ganykloje. Kiek vaikų subėgdavo šunis lodydami! „Atskrido, atskrido!" Žinoma, karinė vadovybė, sužinojusi, apie tokius išdykavimus, nepagirdavo.
Parodoje eksponuojamos fotografijos : LIETUVOS AVIACIJOS GIMIMAS. Autorius yra fotografavęs ANBO (Antanas Nori Būti Ore) ir konstruktorių lakūną Antaną Gustaitį, aviatorių šventes, lėktuvų avarijas, lakūnų žūtis.
ŽYMŪS PRIEŠKARIO ŽMONĖS.: Prezidentas Antanas Smetona ir jo žmona Sofija, generolas Stasys Raštikis, ministras Juozas Urbšys, Kauno eiliniai miestiečiai gatvėse.
VILNIAUS GRAŽINIMO LIETUVAI 1939 m. AKIMIRKOS: Kariuomenės vadovybės nurodymu 1939 m. jis filmavo ir fotografavo Lietuvos kariuomenės žygiavimą iš Kauno į Vilnių. Matome miestiečių sutikimo akimirkas, trispalvės iškėlimą Gedimino kalne Vilniuje. Liūdnas buvo tas žygis: trumpam atgavę Vilnių, lietuviai prarado nepriklausomybę.
Ekspozicijoje - apie 70 Juliaus Miežlaiškio fotografijų, iš Vytauto Didžiojo karo, Lietuvos aviacijos muziejų, Lietuvos centrinio valstybinio archyvo fondų, asmeninių archyvų. 
J. Miežlaiškis visų pirma yra Kauno prieškario fotografas, fiksavęs laikinosios sostinės gyvenimą. Jis - Lietuvos fotomėgėjų draugijos ilgametis iždininkas, rengęs ir dalyvavęs kolektyvinėse parodose. Šalia fotografų V. Augustino, B. Buračo, I. Girčio, S. Kolupailos, M. Truso, P. Babicko darbų jo įnašas į dokumentinės fotografijos, fotožurnalistikos plėtotę yra svarus. Yra išlikę per 500 šio autoriaus fotografijų.
- Vertinant J. Miežlaiškio kūrybą, pirmiausia krenta į akis svarbios prieškario lietuviškos ikonos, užfiksuotos viešajame gyvenime. Tai ,,Gedimino stulpai" , ,,Algirdaičių dvigubi kryžiai",,,Vyčiai" ant lėktuvų sparnų, automobilių. Šių simbolių rodymas fotografijose, publikavimas spaudoje prisidėjo prie jų ikonizavimo viešajame gyvenime. Įtaigios fotografijos su tautiniais simboliais išryškino Lietuvos tapatumą, - sako parodos kuratorius, fotografijos žurnalo ,,Vyzdys" redaktorius Valentinas Juraitis.
Tarptautinės aviacijos fotografijos parodoje Italijoje jis yra laimėjęs sidabro medalį, tačiau šiandien svarbios ne anuomet apdovanotos fotografijos. O dauguma jo kitų fotografijų, ypač jos vertingos dokumentiškumu, perteikiančios laikmečio dvasią. 
Smetoniškos Lietuvos autoritarizmo požymiai, plakatų fasadiškumas ir paradai, mitingų vaizdai, bylojantys apie artėjančio II pasaulinio karo audrą yra gausiai užfiskuoti fotografijose. Pažymint Lietuvos Respublikos 100 - metį gerokai pamiršta J. Miežlaiškio kūryba deramai užpildys baltuojančias dėmes mūsų kultūros istorijoje.
Projektą finansuoja Lietuvos Kultūros Taryba
Daugiau informacijos:
info@vyzdys.com
mob. 8698 34635
parodos kuratorius Valentinas Juraitis
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-02-07 10:22
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media