2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Fotografas irgi yra žmogus arba „Uždaros teritorijos: tėkmėje“

2021-06-11
 
Pauliaus Židonio nuotrauka

Pauliaus Židonio nuotrauka

Panevėžio Fotografijos galerijoje atidaryta fotografų plenero paroda „Uždaros teritorijos: tėkmėje". Parodos kūrėjai susitiko estetiškoje, idėjų ir meninių impulsų prisodrintoje Kuršių nerijoje. Atitolinę įprastą rutiną, susitarę dėl pradinės krypties bei bendro laiko sinchronizavimo taškų autoriai judėjo metonimiškomis vaizduotės, atminties, mąstymo, nuotaikos, aplinkos, garso, vaizdo, įvykio nuorodomis. Fotografijos kritikas ir teoretikas, fotografas dr. Tomas Pabedinskas, apžvelgdamas autorių darbus pastebi, kad „ilgus dešimtmečius nenutrūkstanti fotografų kūrybos Kuršių nerijoje tradicija ne tik palieka ateičiai unikalios Lietuvos vietovės atvaizdų, bet leidžia sekti ir pačios kūrybinės fotografijos raidą. Kuršių nerijoje anksčiau ieškoję įspūdingų gamtos ir žmogaus sukurtų kraštovaizdžių, dabar fotografai čia renkasi ne vien fiksuoti gražių vaizdų, bet ieškoti įkvėpimo darbams, kurių aktualumas nepriklauso nuo konkrečios juose įamžintos vietovės."
„Fotografų pleneras „Uždaros teritorijos" Kuršių nerijoje šiemet vyko jau trečią kartą. Rugsėjo 13-20 d. į jį susirinko jaunieji fotografai Augustina Miknevičiūtė, Domas Rimeika, Ieva Ližaitytė, Ieva Sutkaitytė, Juozas Petkevičius, Paulius Vepštas ir jiems kūrybinio įkvėpimo padėję ieškoti bei kartu kūrę jau žinomi fotografai Andrius Repšys ir plenero sumanytojas Jonas Staselis. Kaip leidžia numanyti plenero pavadinimas ir išskirtinė Kuršių nerijos geografinė padėtis, kūrybinį procesą bei jo rezultatus lėmė keletas svarbių aplinkybių. Viena vertus, neįprastas, „ne sezono" metu pamatytas pajūris atgaivino fotografų žvilgsnio jautrumą. Kita vertus, Nerijos teritorijos uždarumas, ribotos judėjimo galimybės leido išvengti greitos, turistinės vaizdų gamybos ir vartojimo", - parodos anotaciją pradeda Tomas Pabedinskas.
Pernai metų lapkritį, dėl karantino, pirmasis parodos pristaymas vyko virtuliai drauge su poetu ir filosofu dr. Liutauru Degėsiu. Filosofas pasidalijo įžvalgomis apie fotografą: „Fotografas irgi yra žmogus. Ir visa, kas žmogiška, jam yra nesvetima. Jis stebi ir stebisi. Jis pats nustemba ir stengiasi nustebinti mus. Kaip ir kiekvienas žmogus - jis gyvena tikrovėje ir gaudo savo sąmonės antenomis socialinės tikrovės signalus."
„Kaip kiekvienas žmogus turi sau būdingą judesių dinamiškumą, taip kiekvieną kūrėją gyvenimas, aplinka, kūryba įsuka į savitą judesį. Labai svarbus momentas kūryboje - subtilūs svyravimai, įgalinantys menininką permąstyti pasirinktas strategijas, nes kūrybiškumas yra veiksmas, tampantis įpročiu. Prasmingais tampa gebėjimai išlaikyti savitas pauzes, ritminius patyrimus, interpretacijų laisvę, neapibrėžtumus, autentiškus įkvėpimus kaip galimybes radimosi, tapsmo, kitimo, leidimo sau suklysti ir žinojimo, ką pasilikti. Parodai „Uždaros teritorijos: tėkmėje" atrinkti autorių kūriniai - įvykusios kūrybinės tėkmės liudijimai, skleidžiantys kiekvieno iš kūrėjų atviro pasaulio atvirumą", - plenro idėja dalijasi jo rengėjai ir sumanytojai - fasilitatorė Gerda Šeirė ir fotomeninikas Jonas Staselis.
Autoriai apie savo serijas:
PAULIUS VEPŠTAS „TURISTAS"
Prieš akis prabėgantys vaizdai, besikeičiančios daugeliui žinomos lokacijos. Patiriami vidiniai išgyvenimai, apie kuriuos niekas nekalba. Noras pamatyti visas lankytinas vietas skatina skubėjimą, kuris ilgainiui ima kelti nuovargį ir apatiją. Galiausiai visas užsidegimas dingsta, o galvoje užfiksuoti vaizdiniai išblanksta ir nebeturi tokios prasmės, kokia buvo suteikta pradžioje.
AUGUSTINA LAUMĖ LUNARIA „JŪRA KARTU"
Kartais pasigauni save itin keistose būsenose. Ir tai nenusakoma žodžiais: laimingas, piktas - tais, kuriais esam įpratę apibūdint. NE. Galbūt nedidelė dalelė ir smulkmena gali būti tiksliai nubūdinama vieno ar kito žinomo, paprasto ir suprantamo žodžio, tačiau ne viskas bendrai. Toji nenusakomybė nenusakoma žodžiais. Čia jau pajautimo reikalas. Pajautimo, vidinio jautrumo, polinkių į vienus ar kitus dalykus. Matyt ar tikriausiai, tiesiog matai ir jauti. Kartais gali pajausti pasižiūrėjęs ir pasiklausęs ar galbūt pasiskaitęs.
O kartais gali nepajausti visai. Ir nieko Tame blogo, matyt tai tiesiog ne Tavo.
Kas yra Tai? O kas yra APIE tai?
Šios serijos esmė - RAMYBĖ.
Ne apskritai, ne kažkieno.... o būtent mano ir būtent čia. Ir ta ramybė.... tokia, kokią labiausiai mėgstu. Tai nėra lyg tuščias baltas lapas, kuris leidžia ilsėtis, neįpareigoja, neapkrauna ir netraukia vienon ar kiton pusėn. Ši ramybė man subtili ir tamsi, su miela paslapties, kartais/dažnai vienatvės ir lengvo neapgalvoto judesio nuotaika. Judesio ten kur jauti, judesio ten kur traukia, ramaus judesio tų į kuriuos žiūri.
Kolega sakė „Kuršių Nerija - lyg raganų rojus". Nusijuokiau. Bet taip... taip čia ir jaučiausi.
JUOZAS PETKEVIČIUS „PROGRAMAVIMAS. KELIONĖ"
Programavimas. Gongų meditaciją.
Net ir bandant panirti į save nesugebėjau atsikratyti minčių atsivežtų iš žemyno. Vibruojantys, vis labiau išplaukiantys prisiminimai apie uostą ir pušyno šakų, tekstūrų samplaiką, verčia panirti vis toliau į vaikystę.
„Kelionė / 1998 vasaros atostogos"
Gimiau 1991. Eidamas prisiminimais atgal, bandydamas iš naujo atrasti tai, kas jau buvo atrasta, svarsčiau ar dar yra, surūdijęs laivas, seno sandėlio
lempa, kuri kažkodėl įsiminė visam gyvenimui. Baržos - bendrabučio - viešbučio jau nelikę. Sutiktas žvejys pasakojo, kad baržą „Neptūną" uraganas Anatolijus paskandino mariose. Tada jis buvo prišvartuotas uoste.
IEVA SUTKAITYTĖ „FROIDO ŠEŠĖLIS"
Mes esame sudėtingos būtybės - asmenybės. Regimosios materijos ir neregimosios esybės harmonija. Mes sąveikaujame su aplinka vedami savo sąmonės, tačiau ne visada susimąstome, kaip mūsų sąmonė veikia. Didžiuojamės priimdami išmintingus sprendimus, nors šiuos sprendimus didžiąja dalimi lemia ne vien tik mūsų protas - šių proto veiksmų ,,pilkasis kardinolas" yra mūsų pasąmonė.
Galbūt esate matę ar girdėję apie ledkalnio jūroje analogiją, kurią propagavo Sigmundas Freudas. Jis pacitavo: „Protas yra kaip ledkalnis; jis plūduriuoja septintąją savo masės dalimi virš vandens". Jo teorija buvo ta, kad protas turi tris sudedamąsias dalis: sąmoningą (matomą virš vandens), priešsąmonę (atspindys, lyg būtų čia pat, po pačiu vandens paviršiumi ) ir pasąmonę (nepasiekiamos gelmės).
Priešsąmonė, tai tarsi regimosios sąmonės atspindys, nes ši medžiaga jau paruošta pritaikymui kiekviename sąmoningame žingsnyje. Tas šešėlis - priešsąmonė tai tarsi tarpininkas tarp apčiuopiamos sąmonės ir nematomos pasąmonės. O viso to pagrindas - pasąmonė glūdi giliai gelmėse, ko mes nematome tik nujaučiame tai egzistuojant.
IEVA LIŽAITYTĖ „APIE BŪSENAS"
Pirmosios judesio užuomazgos - noras. Galutinis judesys - pasirinkimas. Būsenų amplitudė tarp noro ir galutinio sprendimo - veikti arba ne, ir kaip jaučiamės atlikę veiksmą - pasirinkimą? Ar visada renkamės klausydami širdies? Kaip dažnai išdrįstame pasirinkti veikti? Pati vis leidžiuosi į savęs pažinimo kelionę, kuri ne visada yra lengva. Tačiau savęs pažinime ir autentiškumo pasirinkime slypi jėga. Savo darbuose fiksavau išgyvenimus ir būsenas, kurios kartais lengvos ir šviesios, kartais transformuojančios, o kartais suteikiančios daugiau tikėjimo savimi.
JONAS STASELIS „ATEITIES HORIZONTAI"
Įtaigusis politkorektiškumas skleidžiantis tariamas teigiamybes neuroplastiškai neigia šimtmečių vertybinius pagrindus apsimesdamas tolerancijos skatinimu. Tolerancijos tik tiems kas „su mumis", marginalizuodamas kitaminčius ir taip suveldamas mūsų sąmonę pateikia jų norimą kaip visų normą.
ANDRIUS REPŠYS „BALTI MEDŽIAI"
Amžinai balti kaip Elsvorto žemė. Įšalę laike. Nepavaldūs metų laikų tėkmei. Tiesiog negyvai balti. Juodųjų paukščių namai. Apatiški, kvėpuoja sparnų mostais, kurie tapę jų akimis, geria jų didybę ir pasmerkia sunykti
---------------
Paroda eksponuojma Panevėžio Fotografijos galerijoje nuo 2021 m. birželio 10 d. iki liepos 3 d.
Plačiau: www.uzdarosteritorijos.lt/
Projekto rengėjai:
VšĮ „Menų vektoriai" ir VšĮ Lietuvos spaudos fotografų klubas
Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Neringos savivaldybė
Projekto partneriai ir rėmėjai:
Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila", Liudviko Rėzos kultūros centras, Kuršių nerijos nacionalinis parkas, UAB „Foto123", svečių namai „Guboja", poilsio namai „Kuršių kiemas", šeimos kavinė „Sakutis".
********
Papildoma informacija:
Jonas Staselis
+37069921807
 
Rubrika Fotografija yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis. 
 
 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-07-03 17:29
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media