2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Lietuvio fotografo darbai - prestižiniame „PHotoEspaña“ festivalyje Madride

2014-06-06
 
Mindaugo Gabrėno nuotrauka

Mindaugo Gabrėno nuotrauka

 

Ispanijos nacionaliniame dekoratyviųjų menų muziejuje Madride atidaryta lietuvio menininko Mindaugo Gabrėno paroda, kuri yra įtraukta į  tarptautinio fotografijos ir vizualiųjų menų festivalio „PHotoEspaña" programą.

Ekspozicijoje pristatomos trys dešimtys šio kūrėjo darbų iš serijos „Fantasma" ir  Madrido gatvėse užfiksuotų portretų ciklo. Fotografijos atspindi M.Gabrėno kūrybos laikotarpį gyvenant ir dirbant Ispanijoje 2005-2009 metais. Šiemet „PHotoEspaña" festivalis skirtas būtent Ispanijoje arba ispanų sukurtai fotografijai, todėl festivalio koordinatorius ir sudomino ši ispaniška menininko iš Lietuvos kūryba.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos ir Lietuvos ambasados Ispanijoje pastangomis lietuvių autorių kūryba prestižiniame, viename svarbiausių šios srities Europos festivalių pristatoma jau ne pirmus metus.  Pernai fotomenininkės Violetos Bubelytės paroda „Autoportretai" tapo išskirtiniu festivalio akcentu - vienas autorės darbų buvo naudojamas 2013 metų „PHotoEspaña" plakate, katalogo viršelyje, programose, kvietimuose. Dar ankstesniais metais buvo eksponuota Rimaldo Vikšraičio paroda.

„Džiugina tai, kad „PHotoEspaña" festivalyje vis pristatome skirtingų laikotarpių ir skirtingo stiliaus kūrėjus iš Lietuvos", sakė Lietuvos ambasadorė Ispanijoje Audra Plepytė per atidarymą, kuris vyko Nacionaliniame dekoratyviųjų menų muziejuje, įsikūrusiame centrinėje Madrido dalyje, tarp gausiai lankomos Cibeles aikštės ir Retiro parko. Pasak diplomatės, surengti šią parodą pavyko ir todėl, kad ambasadai padėjo privatus rėmėjas, skyręs svarią reikiamų lėšų sumą.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Jonas Staselis pažymėjo, kad jau ne pirmus metus dalyvaudami viename stambiausių Europoje fotografijos festivalių ryškiai pristatome Lietuvos fotografiją. „Šis festivalis yra puiki galimybė Europos žiūrovams atskleisti, koks įvairiapusis,  bet kartu ir unikalus yra Lietuvos fotografijos spektras", tvirtino sąjungos vadovas.

Į atidarymą susirinkęs gausus būrys fotografijos mylėtojų klausinėjo parodos autoriaus, kuriose Ispanijos vietovėse kurtos fotografijos, kuri fotografija įdomiausia ar vertingiausia pačiam autoriui. Kai kurie jų parodą pavadino „Melancholiška Ispanija". Buvo besidominčių, ar galima įsigyti fotografijas. Nacionalinio dekoratyviųjų menų muziejaus atstovai džiaugėsi, kad ši paroda ir muziejaus dalyvavimas „PHotoEspaña" pritrauks daugiau lankytojų ne tik į parodą, bet ir į patį muziejų. Parodoje taip pat eksponuojamas stendas su Lietuvos fotografiją pristatančiais autoriniais ir rinktiniais albumais, tai atliepė festivalio leitmotyvą nemažoje dalyje parodų eksponuoti fotografijos leidinius, kurie bėgant laikui išlieka istorijos ir kūrybos metraščiais ateities kartoms.

„PHotoEspaña" festivalis rengiamas kasmet nuo 1998.

M.Gabrėnas parodas rengia nuo 2010  metų, jo darbai eksponuoti Lietuvoje, JAV, Ispanijoje, Vokietijoje, Rusijoje, fotografijos publikuotos žurnaluose, spausdintos Lietuvos fotografijos metraščiuose ir  kituose fotografijai skirtuose leidiniuose.

Lietuvos atstovo paroda Nacionaliniame dekoratyviųjų menų muziejuje Madride veiks iki liepos 27 dienos. Įėjimas nemokamas.

Lietuvos fotomenininkų sąjunga

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-06-13 07:59
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media