2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Frederiko Grimaud (Prancūzija) fotografijų paroda „Athinganos. Ūsuoti vyrai”

2014-09-01
 
 

Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija ir Prancūzų institutas Lietuvoje maloniai kviečia Jus į Frederiko Grimaud (Prancūzija) fotografijų parodos „Athinganos. Ūsuoti vyrai" atidarymą, kuris įvyks š.m. rugsėjo 3 d. (trečiadienį) 17.30 val. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono g. 11 Vilnius).

"Visame pasaulyje gyvena daugybė skirtingų kultūrų, tautų ir genčių. Kiekviena tauta turi savo istoriją ir yra verta, kad ja domėtųsi. Deja, kartais ta istorija deformuojama. Įvairūs prietarai, stereotipai kenkia tam tikros kultūrinės grupės įvaizdžiui, o nederamas tos grupės atstovų elgesys, deja, užtraukia nemalonę visiems, - teigia Frederikas Grimaud. - 2011 m. kurdamas fotografijas  buvau maloniai nustebintas žmonių, gyvenančių labai paprastą klajoklių gyvenimą, svetingumo. Mūsų visuomenės požiūris  į šią keliaujančią bendruomenę vis dar išlieka kritiškas. Šiais laikais, nors visuomenės informavimo priemonės nuolat kalba apie ROMUS, sąsajos su istoriniu čigoniškumu stiprėja. 

Jie man sakė, kad norėtų būti atviresni išoriniam pasauliui, užmegzti glaudesnius ryšius su prancūzais, kad pastarieji suprastų, kaip jie gyvena iš tikrųjų pakeistų savo nuomonę. 

Terminas „kelionės, keliaujantys žmonės" apibūdina žmones, kurių dauguma turi Prancūzijos pilietybę, o jų tradicinis gyvenimo būdas susijęs su mobilumu, kelione, nors didelė jų dalis šiandien yra sėslūs.  Manoma, kad šiandien Prancūzijoje gyvena apie 500 000 asmenų, kurie gali būti priskirti „keliaujančių žmonių" grupei. Šis terminas prancūzų teisėje yra juridinis, reglamentuojantis „ekonominę klajoklių veiklą bei tvarką, taikomą klajojantiems asmenims be pastovios gyvenamosios vietos Prancūzijoje" (1969, 1972).

Bendrinis terminas „čigonas" paprastai vartojamas apibūdinti tautoms, tautinėms grupėms ir žmonėms, neturintiems fiksuotos gyvenamosios vietos (klajokliams, čigonams, keliautojams, klajojantiems, kelionės žmonėms), kilusiems iš Indijos, apie X a. iš jos pasitraukusiems, XV a. atkeliavusiems į Europą, o klajoklių gyvenimo būdą laikantiems savo gyvenimo organizavimo pagrindu.

Kelionės objektyvumą (kelionės faktą) reikia skirti nuo kelionės subjektyvumo (fakto jaustis keliautoju). Būtent šis kelionės subjektyvumas yra kelionės žmonių tapatybės dalis. Tai keliautojai, kurie net ir nekeliaudami išlieka klajokliais. Priešingi romams, anot jų, tie, kurie gyvena sėsliai ir prisirišę prie žemės, taip vadinami gadjo. Kelionė ir stovyklavimas (sustojimas, poilsis) glaudžiai susiję. Daugybei keliautojų šeimų žiema reiškia poilsį, o vasara - kelionę, religines klajones, susibūrimus.

Bendruomeniškumo dvasia nepaprastai svarbi čigonų kultūroje. Grupė, kurią kartais sudaro 100-150 asmenų, yra svarbesnė už šeimą ar asmenį. Tėvai ir susituokę vaikai dažnai ir toliau gyvena kartu tame pačiame būste. Vaikas yra tikras šeimos turtas. Beje, pagyvenę žmonės ar turintys negalią yra labai gerbiami, jais rūpinamasi.

Čigonams laisvė yra pats svarbiausias dalykas. Tai taip pat labai tikintys žmonės. Šio reportažo herojai - protestantai, viename kadre užfiksuotas krikštijimas panardinant vandeny".

Kodėl parodos pavadinime yra žodis athinganos? Graikų kalba - tai romas (čigonas), „tas, kuris nemėgsta liesti nei būti liečiamas". Čigonai atvyko į Graikiją IX amžiūje. Manouche jų kalba reiškia „ūsuotas vyras", nes ūsus nešioja dauguma čigonų.

F. Grimaud, gimęs Reno mieste (Bretanė, Prancūzija), nuo pat jaunystės užsiima fotografija. Anot F. Grimaud, jau penkiolika metų autorinė ir reportažinė fotografija padeda jam atrasti pusiausvyrą kaip asmenybei ir profesionalui.  Priklausomai nuo to, koks siužetas, menininkas kuria skaitmenines arba popierines fotografijas, siekdamas minties ir estetikos vienovės. Jis bando užfiksuoti žmogų, taip pat jo baimes, rūpesčius ir laimę. Įamžindamas tai, ką įžvelgia, autorius savotiškai inventorizuoja savo pasaulį ir jį sudarančias klišes.

2007 m. 1 premijos laureatas Tarptautiniame fotografijos konkurse (Los Andželas, IPA) kategorijoje „Vis dar gyvenimas"

2009 m. 1 premijos laureatas Tarptautiniame žurnalistikos festivalyje SCOOP Anžere (reportažinė fotografija, skirta negaliai)

2011 m. Jaunųjų talentų fotografijos SFR konkurso laureatas kartu su Françoise Huguier (Polka 2011, gatvės mados foto)

2013 m. Speciali žiuri premija  konkurse „Talentai POM Freelens-MAP"

Žurnalistų grupės narys (www.divergence-images.com)

 Paroda veiks rugsėjo 3-29 d.

Darbo laikas: I-IV 8.00-17.00; V 8.00-16.00.

 

Milda Valančiauskienė

Kultūros programų vadovė

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas

Šv. Jono g. 11, 01123, Vilnius

Tel. (5) 210 73 40,

Faks. (5) 210 73 43

El. p. milda@unesco.lt

www.unesco.lt

www.facebook.com/UNESCO.LT

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-09-05 09:55
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media