2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Gamtos fotografijų konkursas „Gintarinis žaltys 2013" : geriausias iš geriausių - makrofotografijos meistras

2014-05-29
 
„Skrydis pūgoje" Kastyčio Vainausko nuotrauka

„Skrydis pūgoje" Kastyčio Vainausko nuotrauka

 

 Inesa Oranskytė

„Žurnalo apie gamtą" atsakingoji redaktorė

Gegužės 29 dieną prieš pat vidudienį į Lietuvos Respublikos Vyriausybės rūmus jau ketvirtą kartą skubėjo gamtos fotografai. Čia įvyko finalinis Lietuvos laukinės gamtos fotografijų konkurso „Gintarinis žaltys 2013" etapas. Renginio metu paskelbti konkurso laureatai, atidaryta geriausių konkurso darbų paroda ir pristatytas naujas Lietuvos laukinės gamtos fotografijų albumas.

Gausus būrys į Vyriausybės rūmus susirinkusių gamtos fotografų, nominacijų globėjų, įsteigusių prizus nugalėtojams, gamtos mylėtojų, visuomeninių ir valstybinių organizacijų atstovų nekantriai laukė, kas tapo ketvirtojo konkurso „Gintarinis žaltys 2013" laureatais. Kaip ir ankstesniais metais, gamtos fotografai varžėsi dėl 12 konkurso nominacijų, 6 specialiųjų prizų. Tradiciškai buvo renkamas metų fotografas ir geriausia metų fotografija. Skirtingai nei pernai, šių nominacijų laurai teko skirtingiems gamtos fotografams.

Geriausioje metų nuotraukoje - suopis

Dėl geriausios metų fotografijos apdovanojimo rungėsi penkių nuotraukų autoriai. Po nemenkų svarstymų geriausia metų fotografija išrinkta Kastyčio Vainausko nuotrauka „Skrydis pūgoje". Nuotraukoje įamžintas suopis - dažnas Lietuvoje plėšrusis paukštis, tačiau lengvai fotografuojamas nesileidžia. Pasak Remigijaus Motuzo, Ministro Pirmininko vardu pasisveikinusiam nuotraukos autorių, sučiupti tokį vaizdą, kaip K. Vainausko ir kitų konkurso dalyvių gamtos kadrai, yra didelis menas.

Geriausios metų fotografijos autoriui toks įvertinimas buvo tikra staigmena. „Sakyčiau, šis kadras - laimės dalykas. Tąkart šalčio nebuvo daug, snigo dideliais kąsniais. Kaip visada, slėptuvėje pratūnojau apie 8 valandas ir galiausiai man pasisekė. Bet neretai būna, kad prasėdi visą dieną - ir neturi nė vieno kadro", - savo sėkme stebėjosi K. Vainauskas.

Tradiciškai geriausia metų fotografija puošia konkurso fotoalbumo „Lietuvos laukinės gamtos fotografija 2013" viršelį.

Metų gamtos fotografo titulas iškeliavo į Želtiškius

Konkurso „Gintarinis žaltys 2013" metų fotografu išrinktas Arūnas Eismantas taip pat buvo labai nustebęs, mat makrofotografija paprastai sulaukia mažiau gerbėjų ir dėmesio nei kitų sričių gamtos fotografija. Pasak konkurso organizatorių, A. Eismantas savo darbais „Naturephoto.lt" svetainės lankytojus ir narius stebina jau seniai, ypač patrauklūs ir mėgstami jo fotoreportažai iš Želtiškių apylinkių. Dažniausiai fotografas savo objektyvą nukreipia į vabzdžių ir voragyvių pasaulį, tad neatsitiktinai konkursinė jo nuotrauka „Skėčių pardavėjas", kurioje užfiksuotas geltonasis žiedvoris, išrinkta geriausiu „Makropasaulio" darbu.

Vieno iš konkurso organizatorių „Žurnalo apie gamtą" redaktoriaus Romualdo Barausko nuomone, Arūnas Eismantas demonstruoja kitokį požiūrį į makrofotografiją. „Anksčiau šioje fotografijoje vyravo stambus planas, neretai vabzdžiai ar kiti makropasaulio atstovai fotografuojami nenatūralioje aplinkoje. Pastaruoju metu vis daugiau atsiranda nuotraukų, kuriose stengiamasi ne tik įamžinti patį vabzdį ar vorą, bet ir patraukliai atskleisti jo aplinką. Arūno darbai ypač įdomūs, kartais labai netikėti", - sakė gamtininkas R. Barauskas, pats fotoobjektyvą dažniausiai nukreipiantis į žinduolius.

A. Eismantas gyvena Vilniuje, tačiau dauguma jo fotomodelių iš Želtiškių apylinkių Anykščių rajone. „Makropasaulio" nominacijos laurus lėmęs geltonasis žiedvoris - taip pat šios vietovės pievų gyventojas.

„Kiekvienas savaitgalis, visos atostogos praleidžiamos Želtiškiuose. Čia mano uošvija, be to, mano gimtinė vos už 10 km. Šių apylinkių nepalietusi melioracija, dėl to čia išlikusi natūrali gamta, natūrali pieva, natūralūs miškai. Tad čia gausu ir man įdomių rūšių", - kalbėjo A. Eismantas.

Pasak makrofotografo, Želtiškiuose dažniausiai net toli eiti nereikia, mat labai daug kadrų padaroma tiesiog kieme. „Kol visko čia neišfotografuosiu, kol čia neberasiu, ko dar neįamžinau, niekur kitur nevažiuosiu", - juokėsi konkurso laureatas.

A. Eismantas naujų vėjų įnešė ir į augalų fotografiją. Jo darbas „Pavasarinė pūga" išrinktas geriausia „Augalijos magijos" nuotrauka. Dar dvi jo nuotraukos „Bėgantis lietumi" ir „12-as kalibras" pakliuvo tarp išskirtų kitų nominacijų darbų.

„Paukščių" fotografams sėkmę lėmė šarka ir retasis vapsvaėdis

Kaip ir ankstesnių konkursų metu, didžiausio fotografų dėmesio sulaukė sparnuočiai. Daugiausiai paukščių nuotraukų pateko ir į konkurso albumą.

„Paukščių" nominacijos globėjos Lietuvos ornitologų draugijos direktorius Liutauras Raudonikis džiaugiasi tokiu gamtos fotografų dėmesiu sparnuočiams, tačiau sako, kad iš tokios gausos darbų išrinkti laimėtoją labai sunku. „Šiemet šią nominaciją nutarta padalinti į dvi temas - „Gražiausia paukščio fotografija" ir „Geriausiai atskleista paukščių gyvenimo akimirka". Pirmojoje buvo renkama tiesiog meniškiausia, estetiškiausia paukščio nuotrauka, kurioje fotografui puikiai pavyko įamžinti įprastą, žmogaus kaimynystėje gyvenantį paukštį. Į antrąją grupę pakliuvo fotografijos, kuriose užfiksuotos retos, paslaptingiausios sparnuočių gyvenimo akimirkos. Čia svarbiausias kriterijus buvo ne tiek meninė nuotraukos vertė, kiek fotografo ornitologinės žinios, atsakingumas, supratingumas, gebėjimas fotografuoti ir stebėti paukščius jų netrikdant", - teigė ornitologas L. Raudonikis.

Geriausia paukščio fotografija išrinkta pernai metų fotografu tapusio Mariaus Čepulio nuotrauka „Žiema", o geriausiai paukščių gyvenimo akimirką, nominacijos globėjų nuomone, pavyko atskleisti Dariui Babeliui. Pernai rugsėjo pradžioje Kupiškio rajone fotografas įamžino vapsvaėdį (nuotrauka „Ekstremalas"). Į Lietuvos raudonąją knygą įrašytas paukštis, iškapstęs vapsvų lizdą, mėgavosi jų lervomis. Kolegų fotografų teigimu, pastebėti besimaitinantį šį retą sparnuotį sunku, o sugebėti padaryti gerą tokios akimirkos kadrą - apskritai laimės dalykas.

Gamtos fotografija - sunkus darbas

Konkurso organizatorių teigimu, gamtos fotografija - sunkus darbas, tad, nepaisant kokybiškos fotografijos įrangos, Lietuvos gamtos fotografų ir konkurso dalyvių skaičius per pastaruosius metus kito nežymiai. Vis dėlto jų darbai byloja apie augantį mūsų gamtos fotografų meistriškumą, etišką požiūrį į gamtos fotografiją. Labai įdomūs, netgi netikėti šiemet buvo nominacijų „Gamtos menas", „Augalijos magija", „Lietuvos kraštovaizdis" darbai. Moderniu požiūriu išsiskyrė makrofotografai, nespalvotosios fotografijos mėgėjai. Sėkmės nestokojo konkurso dalyviai, darbus pateikę nominacijai „Gamtos akimirka".

„Džiugu, kad, palyginti su kitų šalių gamtos fotografų skaičiumi, negausus mūsų fotografų būrys sugeba pastebėti ir įamžinti itin retas, netgi unikalias mūsų gamtos akimirkas. Žinoma, jiems padeda ne tik sėkmė, bet ir atkaklumas, daugybė laiko, praleisto gamtoje, gilios žinios apie mūsų gyvūniją ir augaliją", - sakė konkurso organizatorių atstovas R. Barauskas.

Lietuvos laukinės gamtos fotografijų konkurso laureatai:

Nominacija „Geriausia metų fotografija"

Nominacijos globėjas - Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas

„Skrydis pūgoje". Kastytis Vainauskas

Nominacija „Metų fotografas"

Nominacijos globėjas - Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Arūnas Eismantas

Nominacija „Augalijos magija"

Nominacijos globėjas - Anykščių rajono savivaldybės Meras

Geriausias darbas

„Pavasarinė pūga". Arūnas Eismantas

Išskirti darbai:

„Dvilapės blandies magija". Stanislovas Sinkevičius

„Rytmetys miške". Vidmantas Karpis

Nominacija „Gamtos akimirka"

Nominacijos globėjas - UAB „Baltijos arsenalas"

parduotuvių tinklas „Armijai ir civiliams"

Geriausias darbas

„Gardus kąsnelis". Dalia Račkauskaitė

Išskirti darbai:

„Sanitaras". Vytautas Knyva

„Į besotę gerklę". Marius Čepulis

Nominacija „Gamtos menas"

Nominacijos globėjas - „Canon Oy"

Geriausias darbas

„Tapytojas". Lukas Jonaitis

Išskirti darbai:

„Bėgantis lietumi". Arūnas Eismantas

„Juodas vanduo". Aleksandras Gužauskas

Nominacija „Gyvūno portretas"

Nominacijos globėjas - UAB „Oksalis"

Geriausias darbas

„Užkandžiaujant". Renatas Jakaitis

Išskirti darbai:

„Murzinas". Vladimiras Prokaevas

„Taikos žuvėdra". Remigijus Gegelevičius

Nominacija „Kiti gyvūnai"

Nominacijos globėjas - UAB „Foto123"

Geriausias darbas

„Ateinu, mažule". Agnė Našlėnienė

Išskirtas darbas

„Pasaloje". Modestas Ružauskas

Nominacija „Lietuvos kraštovaizdis"

Nominacijos globėjas - Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba

Geriausias darbas

„Vorų menas". Rimantas Nalivaika

Išskirti darbai:

„Į saulę". Jonas Barzdėnas

„Tveruose...". Rolandas Sutkus

Nominacija „Makropasaulis"

Nominacijos globėjas - UAB „Vilbros prekyba"

Geriausias darbas

„Skėčių pardavėjas". Arūnas Eismantas

Išskirti darbai:

„Mimikrija". Lukas Jonaitis

„Rudens rūpesčiai". Oskaras Venskus

Nominacija „Paukščiai"

Nominacijos globėjas - Lietuvos ornitologų draugija

Už „Gražiausią paukščio fotografiją"

„Žiema". Marius Čepulis

Išskirti darbai:

„Didžiosios anties skrydis". Vilius Paškevičius

„Per gruodą". Marius Čepulis

Už „Geriausiai atskleistą paukščių gyvenimo akimirką"

„Ekstremalas". Darius Babelis

Išskirti darbai:

„Paradas generolui". Marius Čepulis

„Įsismaginęs". Kęstutis Čepėnas

Nominacija „Žinduoliai"

Nominacijos globėjas - UAB „Zala Arms"

Geriausias darbas

„Rudoji". Renatas Jakaitis

Išskirti darbai:

„Sengirių gyventojas". Renatas Jakaitis

„Mes ateiname". Rimantas Nalivaika

Nominacija „Žmogus ir gamta"

Nominacijos globėjas - UAB „Sostena"

Geriausias darbas

„Rytas". Normantė Ribokaitė

Išskirti darbai:

„12-as kalibras". Arūnas Eismantas

„Uodai". Dainius Dirgėla

Nominacija „Geriausias nespalvotasis kadras" („Juoda balta")

Nominacijos globėjas - UAB „Yukon Advanced Optics Worldwide"

  Geriausias darbas

„Didžiosios anties žvaigždynas". Viktoras Tyakhtas

Išskirtas darbas

„Žiemos grafika". Linas Būdavas

Nominacija „Egzotikos pasaulis"

 Nominacijos globėjas - žurnalas „National Geographic Lietuva"

 Geriausias darbas

„Į pasimatymą". Darius Babelis

Išskirti darbai:

  „Jūrų mūšis". Darius Busniauskas

  „Mormono portretas". Giedrius Stakauskas

      Specialieji prizai

 Lietuvos gamtos fondo specialusis prizas „Lietuvos gamtos įvairovė"

  „Taškuotoji". Tomas Kizas

   Gamtos apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas" specialusis prizas už geriausią plėšriojo žinduolio nuotrauką

„Manguto rūpesčiai". Vilius Paškevičius

Lietuvos miškininkų sąjungos specialusis prizas už geriausią miško nuotrauką

„Briedžiai Neringoje". Antanas Razmas

Generalinės miškų urėdijos specialusis prizas „Gyvūnas natūralioje aplinkoje"

„Lepūnėlis". Vytautas Knyva

Verslininko ir politiko Ramūno Karbauskio specialusis prizas „Paukščiai mus supančiame kraštovaizdyje"

„Į besotę gerklę". Marius Čepulis

Interneto vartų „Delfi" skaitytojų specialusis prizas

„Sanitaras". Vytautas Knyva

Lietuvos laukinės gamtos fotografijų konkurso globėjai:

Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba

Generalinė miškų urėdija

Anykščių rajono savivaldybės Meras

Lietuvos miškininkų sąjunga

Lietuvos ornitologų draugija

Lietuvos gamtos fondas

Gamtos apsaugos asociacija „Baltijos vilkas"

Mecenatas Ramūnas Karbauskis

UAB „Baltijos arsenalas" parduotuvių tinklas „Armijai ir civiliams"

UAB „Yukon Advanced Optics Worldwide"

UAB „Vilbros prekyba"

UAB „Zala Arms"

UAB „Oksalis"

UAB „Sostena"

„Canon Oy"

UAB „Foto123"

UAB „Delfi"

VšĮ „Lututės" leidykla

Žurnalas „National Geographic Lietuva"

„Žurnalas apie gamtą"

Informaciniai rėmėjai:

„Grynas.lt"

„Bernardinai.lt"

„Žurnalas apie gamtą"

Žurnalas „Medžiotojas ir medžioklė"

Žurnalas „Žūklė"

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-05-29 09:22
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media