2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: „Vilniaus pietinis išorinis aplinkkelis: darbai ir žmonės“,

2014-04-29
 
Fotoparodos atidaryme dalyvavo ir kalbėjo (iš kairės): susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, viceministras Vladislavas Kondratovičius, Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos direktorius Skirmantas Skrinskas

Fotoparodos atidaryme dalyvavo ir kalbėjo (iš kairės): susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, viceministras Vladislavas Kondratovičius, Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos direktorius Skirmantas Skrinskas

 

„Vilniaus pietinis išorinis aplinkkelis: darbai ir žmonės", - tokiu pavadinimu Susisiekimo ministerijoje buvo atidaryta žurnalisto Antano Andrijono nuotraukų paroda. Jos atidaryme dalyvavo ir kalbėjo susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, viceministras Vladislavas Kondratovičius, Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos direktorius Skirmantas Skrinskas, nuotraukų autorius A. Andrijonas.

Vilniaus pietinis išorinis aplinkkelis yra didžiausias darbų apimtimi ir sudėtingiausias inžinerine prasme sostinės susisiekimo infrastruktūros projektas. Todėl jam ypatingą dėmesį skiria ne tik kelių specialistai, bet ir žurnalistai.

Pirmoje parodos „Vilniaus pietinis išorinis aplinkkelis: darbai ir žmonės" nuotraukoje užfiksuotas užrašas „Čia kelio pradžia". Kiekvienas kelias turi savo pradžią. Vilniaus pietinio išorinio aplinkkelio tiesimas prasidėjo 2011 metų pavasarį, Kirtimų-Lentvario gatvių sankryžoje. Antrasis etapas vyko nuo 2012 metų pavasario iki 2013 metų pabaigos, jį atidarė gruodžio 10 dieną.

Ši fotoparoda ir pasakoja apie 2-ojo etapo statybos darbus. Nuo kitų parodų ji skiriasi tuo, kad joje matome vaizdus tiksliai apribotus laiko ir vietos atžvilgiu: fotografuota kiekvieno mėnesio tą pačią dieną (buvo pasirinktas mėnesio vidurys, 15 d.), iš vieno pasirinkto taško. Toks fotografavimas vyko nuo 2012 metų balandžio iki 2013 metų gruodžio. Visus tuos beveik dvejus metus buvo fotografuota iš 3 pasirinktų taškų, parodant svarbiausius aplinkkelio statybos pokyčius per mėnesį. Tie objektai buvo: 1. Pėsčiųjų ir geležinkelio viadukai Kirtimų gatvėje; 2. Automobilių kelio viadukas Kirtimų ir Galvės gatvių sankryžoje (kelias į Trakus); 3. Viadukas per geležinkelį Vilnius-Kaunas.

Pastarasis viadukas pasirinktas šios fotoparodos pagrindu. Pirmiausia todėl, kad tai pats ilgiausias viadukas Vilniaus pietiniame aplinkkelyje (264 metrai). Antra, kad tai pats sudėtingiausias objektas šio aplinkkelio statyboje. Jo statybos sudėtingumas buvo tas, kad reikėjo dirbti nenutraukiant intensyvaus eismo geležinkeliu, kuriuo nuolat važinėjo ir keleiviniai elektrovežiai, esant aukštai elektros įtampai. O darbai vyko visai šalia bėgių ir virš jų. Lietuvos kelininkai dirbo taip, kad traukinių eismas nė minutei nenutrūktų. Ir tai padaryti jiems pavyko.

Iš viso parodoje eksponuojama 20 nuotraukų, 8 jų pasakoja apie viaduko per geležinkelį Vilnius-Kaunas statybą. Kaip minėta, tie vaizdai fotografuoti iš vieno taško, kiekvieno mėnesio tą pačią dieną. Tai ir yra šios parodos unikalumas.

Nuotraukos iš visų trijų taškų kiekvieno mėnesio 15 d. buvo pateikiamos Lietuvos automobilių kelių direkcijos interneto tinklalapyje (www.lakd.lt), jas visas (po 21 iš kiekvieno taško) galima pamatyti ir šiandien.

Kitose fotoparodos nuotraukose užfiksuoti Vilniaus pietinio išorinio aplinkkelio 2-ojo etapo statybos darbai, ten dirbę žmonės ir finalinės aplinkkelio atidarymo akimirkos.

Tai antroji A. Andrijono fotoparoda Susisiekimo ministerijoje, pirmoji „Lietuvos kelių panorama" atidaryta 2011 metų rugpjūčio 17 dieną.

 

Apie žurnalistą Antaną Andrijoną. Gimė 1951 07 20 Gelgaudiškyje, Šakių rajone. Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacinalinės žurnalistų kūrėjų asocoacijos narys. 1978 m. Vilniaus universitete įgijo žurnalisto specialybę. Dirbo „Vakarinių naujienų" redakcijoje, „Trijų žvaigždučių" leidykloje, savaitraštyje „Autoekspresas", „Versmės" leidykloje. Nuo 2006 m. kovo - Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyriausiasis specialistas.

Tyrinėja nepriklausomos Lietuvos kariuomenės, šaulių, automobilių ir automobilių sporto istoriją, visuomenės veikėjų biografijas, užsiima kraštotyra. Keliolikos knygų sudarytojas, bendraautorius, rengėjas. Išleido 3 eilėraščių rinkinius: „Gelgaudiškio dvaro papėdėj" (1997), „Atveriu langą į Nemuną" (2001), „Sidabrinių klevų skambesy" (2011). Monografijos „Gelgaudiškis (I-II d., 2011) vyr. redaktorius ir sudarytojas.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-04-29 09:14
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media