2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Siūlau naują pasaulį. Vito Luckaus fotografijos retrospektyva

2013-12-19
 
Iš ciklo „Baškirijoje“, 1981. Vito Luckaus nuotrauka

Iš ciklo „Baškirijoje“, 1981. Vito Luckaus nuotrauka

 

Paroda "Siūlau naują pasaulį. Vito Luckaus fotografijos retrospektyva" yra išskirtinis įvykis Lietuvos moderniosios dailės ir fotografijos parodų kontekste, atveriantis naujus modernios Lietuvos kultūros klodus ne tik specialistams, bet ir plačiajai visuomenei: unikalaus lietuvių fotomenininko kūrybos panorama visuomenei pristatoma pirmą kartą.

Vitas Luckus (1943-1987) - vienas reikšmingiausių XX a. II p. Lietuvos fotografijos meno kūrėjų, nutiesęs tiltą tarp tradicijos ir avangardo, tarp modernizmo ir postmodernizmo. Kartu su Antanu Sutkumi, Aleksandru Macijausku, Romualdu Rakausku, Algimantu Kunčiumi ir kitais bendraminčiais V. Luckus kūrė lietuvių fotografijos mokyklos pagrindus. Savo originalia raiška jis gerokai išplėtė dominavusios estetikos ribas. V. Luckus kūrė ne tik meninę, bet ir taikomąją fotografiją: buvo vienas novatoriškiausių mados ir reklaminės fotografijos kūrėjų.

Parodos kuratorė dr. Margarita Matulytė teigia, kad "Vitas Luckus - gęstančio modernizmo epochos žmogus, jautęs fotografijos, kaip tradicinės raiškos priemonės, išsekimą ir bandęs ją reanimuoti dokumentalizmo darbuose, siurrealių montažų cikluose, konceptualių knygų projektuose. Bet viskas, kuo kūrėjas atvėrė savo laisvąjį protą ir apie ką jis mąstė, buvo "žmogiška, pernelyg žmogiška". Luckus vengė kompromisų ir prievolių, nepuoselėjo iliuzijų ir neskatino idealizavimų, neieškojo teisybės ir nemėgo nežinomybės, sau skelbė karus ir paliaubas kitiems. O už atlapų pagriebtą gyvenimą jis prisitraukė taip arti savęs, kad girdėjo jo gilų ir dažną alsavimą, į kurį pajėgė atsakyti sutramdytu įniršiu ir beprotiška meile - būtent tokios koncentruotos būsenos yra pripildyta visa menininko kūryba."

Svarbiausi Vito Luckaus fotografijų ciklai, visapusiškai atskleidžiantys menininko kūrybą, pristatomi penkiose parodos dalyse "Budėti. Tarp gyvenimo ir mirties", "Keliauti. Iki pasaulio krašto", "Konstruoti. Kitos realybės", "Suvokti. Žmogus en face" ir "Mąstyti. Mimo zona", kurias papildo menininko biografijos ir įžvalgų apie fotografijos mediją inkliuzai.

Paroda vykta Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius). Ji veiks iki vasario 16 d.

Parodos kuratorė Margarita Matulytė

Parodos architektė Julija Reklaitė

Parodos dizaineris Jurgis Griškevičius

NDG inf.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-12-19 14:01
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media