2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Rimanto Plungės fotografijų paroda

2014-01-16
 
Rimantas Plungė

Rimantas Plungė

 

Sausio 21 d. 17 val., VDU Menų galerijoje "101" bus atidaryta Rimanto Plungės fotografijų paroda „Po laiko". R. Plungė paskutiniais metais retai eksponuoja savo kūrybą. Naujausi jo kuriami darbai dažnai lieka tik jo studijos tyloje. Didelio formato paveikslai, piešiniai, koliažai retai suranda progą parodose prabilti apie nuvainikuotas šiuolaikines kultūros ikonas. Nepaisant to, autorius savo šiandieninėje kūryboje vis dar atidžiai žvelgia į kultūros pokyčius, labiau domėdamasis ne objektais ar subjektais, bet perėjimais - ta neapčiuopiama būsena, kuri nuolat nemeluodama kalba apie pastovų nepastovumą.

R. Plungės fotografijos paroda „Po laiko" yra natūralus autoriaus žingsnis kūrybinėje biografijoje. Autorius kūriniuose lieka ištikimas koliažo technikai ir filosofijai, kurie yra tapę jo kūrybos pagrindu.  Koliažas, kuris dekonstruoja ir rekonstruoja tikrovę, kuria naujas aplinkas, siūlydamas dalyvauti žaidime, kurio taisykles galime tik nujausti. Koliažas kaip žaismas, mąstymo vaizdais būdas, prieigos perspektyva autoriaus kūryboje atskleidžia keletą dimensijų, kurių kaita R. Plungė nuosekliai domisi paskutinį dešimtmetį - laiko, erdvės ir personalinio tapatumo.

Dėl globalaus pasaulio pokyčių erdvė ir laikas, kaip pamatinės egzistencijos dimensijos, patiria daugybę transformacijų. Pats parodos pavadinimas „Po laiko" sufleruoja, kad laikas tampa mažiau aktualus, tiksliau, svarbus tik tiek, kiek yra personalizuotas ir reprezentuojamas personalizuotų kasdienybės detalių. Erdvė yra abstrakti sąvoka ir erdvė tampa vieta tik tada, kai yra įgyventa, patirta ir suvokta. Taip vietos tampa mūsų patirties liudytojais, bet yra dviprasmiškos, kadangi svarbios tik patirties momentu. Patirtys saugomos atmintyje. Atmintis, kaip mūsų personalinio indentiteto garantas mums, nors ir nesąmoningai, meluoja - užmiršdama, perkurdama, iškreipdama, sukurdama naujus faktus ir patyrimus. Tikri lieka tik nuolatinį nestabilumą atspindintys „perėjimai", kuriuos R. Plungė ir atspindi savo fotografijose.

Nepaisant idėjinio konceptualumo, paroda teikia žiūrovui vizualizuotus patirties virsmų atspindžius. Kūrėjui, pripratusiam prie didelių formatų, tapybinių mostų, analoginės fotografijos, juostų karpymas, skaitmeninimas, spausdinimas tampa meditacija, nauju patyrimu, kuris kasdienybę naujai patirti kviečia ir žiūrovą.

Parodą galerijoje „101" bus galima pamatyti iki vasario 7 d.

 

VDU Menų galerija „101"

Laisvės al. 53, LT-44309, Kaunas, Lietuva

Galerijos darbo laikas: I-V 11-17 val.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-01-16 10:58
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media