2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Paroda “90x60. Lietuvos fotografijos parodų plakatai. 1970–1987”

2013-12-19
 
Plakatas „Spalvotos fotografijos paroda“, aut. Gintaras Balionis, 1986. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Plakatas „Spalvotos fotografijos paroda“, aut. Gintaras Balionis, 1986. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

 

Fotografijos parodų plakatų ekspozicija pirmiausia sumanyta kaip Vito Luckaus fotografijų retrospektyvos kontekstas. LTSRS fotografijos meno draugijos organizuotų parodų plakatai atveria oficialią 1970-1987 m. fotografijos eksponavimo situaciją Lietuvoje. Ideologiškai kontroliuojama ir kontroliuojanti, vieningą estetinę kryptį sauganti Draugijos veikla kūrė nors ir nevienasluoksnį, tačiau sovietiškai saugų pasaulį.

Paroda "90x60. Lietuvos fotografijos parodų plakatai. 1970-1987" vyksta Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius).

Parodų plakatai - būdingi 8-o ir 9-o dešimtmečio artefaktai. Jų koloritas, plastinės formos, dvikalbis raštas, menka ar geresnė popieriaus kokybė, komplikuotos, dažnai kruopštaus rankų darbo reikalavusi atlikimo technika, plakato standartas 90x60 cm ar jo nesilaikymas byloja ne tik apie praėjusias parodas, bet ir apie to meto Lietuvos politikos, ekonomikos ir kultūros realijas. Skirti plačiajai visuomenei šie plakatai yra ir tos visuomenės gyvenimo veidrodis. Juk tuo metu plakatas neabejotinai buvo viena efektyviausių ir efektingiausių vizualiosios komunikacijos priemonių.

Parodą sudaro 4 dalys, eksponuojamos keturiose galerijos antrojo aukšto erdvėse.

Ekspozicijose šoniniuose antrojo aukšto fligeliuose siekta atkreipti dėmesį į Draugijos vykdytą plačią ir įvairią parodų programą. Sauliaus Chlebinsko, Jono Gudmono, Rimanto Dichavičiaus, Isako Zibuco ir kitų profesionalių dailininkų bei pačių fotografų skirtinga technika sukurti plakatai traukia akį meninių sprendimų įvairove, tam metui būdingu reklaminių ir estetinių priemonių junginiu.

Atskirai pristatomi vieno žymiausių Lietuvos plakato meistrų Juozo Galkaus plakatai. Fotografijos meno draugijoje J. Galkus vertintas kaip neabejotinai geriausias plakatų kūrėjas, tad į jį buvo kreipiamasi, siekiant paties geriausio rezultato. Individualus meninis braižas, o kartu ir lankstus požiūris į užsakovo pageidavimus pelnė J. Galkui išskirtinę vietą fotografijos parodų vizualiojoje komunikacijoje.

Fotografijos parodų temą papildo filmuota medžiaga: 1984 m. režisieriaus Roberto Verbos dokumentinis filmas apie fotografijos parodą "Žmogus ir žemė" bei nemontuoti fotografo Juozo Kazlausko kadrai, atskleidžiantys įvairiapusę 1974-1986 m. draugijos veiklos tikrovę.

Parodai eksponatus paskolino: Lietuvos centrinis valstybės archyvas, Lietuvos literatūros ir meno archyvas, Lietuvos Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos fotomenininkų sąjunga, UAB "Lietuvos kinas", UAB "Lietuvos kino studija",  Juozas Galkus, Dalia Kazlauskienė.

Parodos kuratorė Živilė Etevičiūtė. Parodą remia: LR kultūros ministerija

Paroda veiks iki 2014 metų vasario 16 dienos.

NDG inf.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-12-19 14:28
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media