2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Fotografijų paroda „This is Vilnius“

2018-10-08
 
„This is Vilnius" projekto pradžia - 2014 m. pradėtas asmeninis autoriaus tinklaraštis socialiniame tinkle „Facebook", šiandien turintis beveik 7 tūkst. sekėjų. Projekto tikslai - fiksuoti Vilniaus miestą, supažindinti žiūrovus su alternatyviomis miesto istorijomis, populiarinti meninės-tiriamosios-dokumentinės fotografijos žanrą. Personalinė Andrejaus Vasilenko paroda Nacionalinėje bibliotekoje - pirmasis šio projekto pristatymas Vilniaus mieste. Paroda veiks spalio 10 d. - lapkričio 9 d. Parodų salėje, III aukšte.
Vilnius Lietuvos fotografijose neretai susiaurinamas iki senosios miesto architektūros ir jos raidos. A. Vasilenko projektas „This is Vilnius" - tai siekis sukurti Vilniaus, kaip daugialypio ir nuolat kintančio miesto, portretą. Nors autoriaus fotografijose daugiausia dėmesio skiriama architektūrai, urbanistiniams peizažams ir statiškoms kompozicijoms, jo fotografijose nebelieka hierarchinės skirties tarp miesto centro ir periferijos nei geografine, nei politine prasme. „This is Vilnius" A. Vasilenko parodoje Nacionalinėje bibliotekoje - tai greičiau atviras klausimas nei teiginys. Čia atrinktose kūriniuose jungiasi autoriaus pastebėjimai tarpusavyje kontrastuojančios Vilniaus rajonų architektūros ar neretai šiurkščiai vykdomos miesto plėtros atžvilgiu su asmeniniais formos, spalvos ar šviesos santykių tyrinėjimais. Dėl šios priežasties vaizdai fotografijose varijuoja nuo, pavyzdžiui, alyvų medžio žiedų pro A. Vasilenko kambario langą ar neįprastai ryškios vakaro šviesos, krintančios ant standartinio daugiabučio viename iš Vilniaus mikrorajonų, iki statiškai fiksuojamų politiškai svarbių objektų, tokių kaip Reformatų parko architektūra šiandien, kuri taps praeitimi po būsimos rekonstrukcijos, nepaisant iki šiol vykstančių miesto gyventojų protestų. Nors Vilnius A. Vasilenko fotografijose nuolat besikeičiantis, tačiau jis tiek pat asmeniškas, kiek ir universalus, o jo apibrėžtis ir iš to išplaukianti romantika, humoras ar melancholija priklausoma ne tik nuo ilgalaikių socialinių ir kultūrinių pokyčių, bet ir nuo kasdienio individualaus miesto patyrimo ir sezonų kaitos.
Andrejus Vasilenko (g. 1985) - lietuvių fotografas, šiuo metu gyvenantis ir kuriantis Vilniuje. Jo kūryba pristatyta tokiuose šiuolaikinio meno centruose kaip „Whitechapel" galerija Londone ar Šiuolaikinio meno centras Vilniuje. 2017 m. „Kaunas photo" festivalyje A. Vasilenko projektas „This is Vilnius" laimėjo kūrybinę rezidenciją „Diaphane" fotografijų centre, Bovė mieste, Prancūzijoje. Iki šių metų pabaigos A. Vasilenko darbai eksponuojami „Photaumanles" parodoje Bovė mieste. Šių metų rugsėjį „Kaunas Photo" festivalio metu Kauno Senamiesčio bibliotekoje buvo atidaryta A. Vasilenko personalinė projekto „This is Vilnius" paroda.
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia apsilankyti Andrejaus Vasilenko fotografijų parodoje „This is Vilnius". Parodos atidarymas vyks spalio 10 d. 18 val. Parodų salėje, III aukšte. Atidarymo renginyje dalyvaus parodos autorius A. Vasilenko.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-10-08 12:30
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media