2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Romualdo Požerskio fotografijų paroda „Atlaidai 1974–1992“

2019-09-30
 
Pavandenė. 1976 metai

Pavandenė. 1976 metai

 

Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčios bendruomenės centre pradėjo veikti Lietuvos fotomenininko, pedagogo, profesoriaus Romualdo Požerskio paroda, kurioje užfiksuoti 150 atlaidų. Per 18 metų menininkas užfiksavo apie 15 000 kadrų. Paroda veiks iki lapkričio 8d.

Cituojant R. Požerskį: „1973 metais, keliaudami motociklu, Žemaitijoje užklydome į mažą bažnytkaimį, kur vyko atlaidai. Kaimiečiai man atrodė lyg iš kito pasaulio: skamba varpai ir sklinda giesmės, plazda vėliavos, nušmėžuoja baltai apsirengusių mergaičių procesija... O mes - ilgaplaukiai, kutuoti, džinsuoti. Aš net nesuvokiau, kad egzistuoja tokios ramybės, gėlėtų suknelių, saldainių laikrodžių šventės. Dvejus metus bandžiau fotografuoti, bet ...Ir tik aiškiai suvokęs, ko noriu ir ko sieksiu, užfiksavau geriausias savo gyvenimo fotografijas."

Menotyrininkė, fotografijos ir dailės kritikė bei parodų kuratorė, doc. dr. Agnė Narušytė: „Per fotografiją prasminga prisiminti bendruomeniškumą, paremtą dabar jau nudilusiomis vertybėmis, tą emocinį ryšį su savo žeme, kurį baigia išguiti godulio palaikomas tikėjimas vien pinigų verte. Fotografijos veikia kaip filmas, kurį žiūrint vėl galima nusikelti į anuos laikus, kai medžiai buvo kone šventi, arkliai - žmonių pagalbininkai ir draugai, o bažnyčia visiems žadėjo nuodėmių atlaidus ir progą susitikti. Visi dar kartą suvažiuoja, sveikinasi. Dalyvauja mišiose ir procesijose, tiesia ant žolės paklodę, pjausto lašinius, šnekasi, šventė artėja į pabaigą. Senukai atsibučiuoja - gal dar susitiks kitais metais, gal ir ne. Vaikai jau sėdi vežimuose - jie pavargę, nori namo, jų laukia draugai ir žaidimai, tačiau gražaus bendrabūvio dozę jie gavo. Vežimai išvažiuoja, lydimi medžių lapijoje mirgančio dangaus. Iki kitų metų. O fotografas, išeikvojęs visą energiją, sėda į savo automobilį ir užmiega. Kad kitą savaitgalį galėtų užfiksuoti dar daugiau pagarbos, meilės, grožio, tikėjimo įrodymų, tiktai kitoje vietoje, paversti juos savo šalies žmones vienijančiu vaizdiniu. Kad atlaidai tęstųsi."

 

Daugiau informacijos apie parodą:

Titas Valdas Ancevičius

mob. +370 650 74 189

el. paštas: komunikacija@bernardinuparapija.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-10-01 12:29
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media