2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Kolegės Lilijos Valatkienės kūrybinis projektas „Saga apie Lietuvą“ atskleis emigracijos mastelius. Kviečiame

2019-09-13
 
Kviečiame į žurnalistės, fotomenininkės Lilijos Valatkienės parodos „Saga apie Lietuvą" atidarymą, kuris įvyks rugsėjo 19 d. (ketvirtadienis) 18 val. Vilniaus Vaikų ir jaunimo meno galerijoje (Vilniaus g.39).
Kūrybinis projektas „Saga apie Lietuvą" tyrinėja bene aktualiausią šiandienos Lietuvos problemą - gyventojų emigraciją. Projekto tikslas - iškelti sau bei visuomenei Lietuvos piliečių emigracijos klausimą, įvairiomis meninės raiškos priemonėmis paanalizuoti minėtą problemą ir paskatinti visuomenę diskusijai. Projektą skiriame Pasaulio lietuvių metams.
„Menininkas negali apsimesti miegančia gražuole ir sakyti, kad jam nerūpi, kas vyksta aplink," - sakė Niujorke gyvenantis pasaulio lietuvis, vienas garsiausių Lietuvos dailininkų Kęstutis Zapkus. Savo kūryboje aš visuomet tai prisimenu, todėl Saga tapo didžiąja metafora ir šaukiniu lietuviams grįžti namo. Šis projektas yra išgyventas kūrinys, o ne išgalvotas. Tai reakcija į emigracijos mastelį. Per 29-erius Nepriklausomybės metus Statistikos departamento duomenimis iš Lietuvos emigravo 1mln.350 tūkst. mūsų piliečių. (O kiek dar nėra deklaravusių savo išvykimo!)
Pagrindinė komunikacijos priemone šiame meniniame projekte tapo saga. Per paprastą sagą siekiama įtvirtinti universalų pasakojimą. 2018-ųjų gruodį socialiniuose tinkluose paskelbus sagų rinkimo akciją, į ją atsiliepė daugybė žmonių iš įvairiausių Lietuvos miestų, miestelių, kaimų ir vienkiemių. Jie, norėdami tapti neabejingais šio projekto dalyviais, rinko, vežė, nešė, siuntė sagas. Atsiliepė ir Lenkijos, Latvijos, Baltarusijos, Vokietijos, Australijos, JAV, Anglijos, Škotijos, Bulgarijos, Kanados lietuviai, atsiuntę tūkstančius įdomių sagų, tarp kurių buvo istorinės garsių asmenybių sagos bei jų aprašymai. Pvz., 105 metų sulaukusi Maironio dukterėčia Danutė Lipčiūtė-Augienė atsiuntė garsių lietuvių sagas, kurias padovanosiu Maironio muziejui.
Kartu su „Optima forma" salono savininke Reda Jacikevičiene projektui surinkome 1,5 milijono sagų, iš kurių ant darbo drabužių sukurta meninė instaliacija "Saga - žmogus". Meniškai transformuoti darbo drabužiai, simbolizuojantys darbingą Lietuvą ir emigrantų šeimose gimusių kūdikių drabužėliai, taip pat siuvinėti sagomis, įprasmins ne tik viešų ir privačių erdvių dialogą ar konfliktą, bet kalbės apie istorinį, kultūrinį ir socialinį palikimą.
Prie meninių objektų sukūrimo prisidėjo Trakų rajono neįgaliųjų užimtumo centras, Radviliškio rajono neįgaliųjų draugija, Vilniaus S. Nėries, Trakų Vytauto Didžiojo, Trakų gimnazija, Onuškio Donato Malinausko, Aukštadvario gimnazijų moksleiviai, Trakų atvira jaunimo erdvė, Trakų vaikų biblioteka. O Stokholme (Švedija) gyvenanti emigrantė iš Panevėžio Ligita Umantė-Butkuvienė savo iniciatyva dekoravo aukštakulnius, kuriais apsiavusi iškeliavo iš Lietuvos.
Meninę instaliaciją papildo šios idėjos autorės, fotomenininkės Lilijos Valatkienės ir dailininko Vlado Merečinsko sukurtas emigracijos žemėlapis - korys iš sagų bei unikalus rašytojos Žemaitės portretas, kuriam panaudotas dailininko Giedriaus Jonaičio sukurto vieno lito nominalo banknotas.
Netradicinių meninių raiškų fone bus demonstruojama žurnalistės, fotomenininkės Lilijos Valatkienės meninių fotografijų paroda „Neparadinė Lietuva". Čia užfiksuoti tušti trobesiai, stūgaujantis vėjas, vingiuoti takai, kuriais Lietuva išsivaikšto. Per skirtingas menines fotografijas dėliojamas nuoseklus pasakojimas. Fotomenininkė sukuria įtampos lauką ir stumteli žiūrovą keliauti jautriausiais vingiais. Jos fotografijose atskleisti motyvai - tai kelionė, kurioje galima pajusti pulsuojančią melancholiją, susikaupusį liūdesį, sielos skausmą ir raudą, pridengtą gamtos triumfu. Prie projekto prisijungė ir du tapytojai,- Aleksandras Vozbinas ir Antanas Šeronas. Jie negalėjo nutylėti ilgesio, nes juos asmeniškai taip pat yra palietusi emigracijos tema.
Kūrybinių raiškų įvairovę papildys edukacinė programa, kurią iš karto po parodos atidarymo ves žurnalistė, fotomenininkė, projekto vadovė Lilija Valatkienė. Projektą ketiname registruoti „Factum" agentūroje.
Paroda veiks 20019 m. rugsėjo 19 - spalio 19 dienomis Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerijoje (Vilniaus g.39). Parodos lankymas nemokamas.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-09-13 15:23
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media