2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Filmo „Fotografai. Bolesława ir Edmundas Zdanowskiai“ peržiūra

2019-08-02
 
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia rugpjūčio 7 d. 17.30 val. į Kino sale (V aukšte) dalyvauti lenkų režisieriaus Andrzejaus Ciecierskio 2019 m. sukurto dokumentinio filmo peržiūroje. Juosta pasakoja apie sutuoktinius Bolesławą (Boleslova Talatt-Kelpšaitė, 1908-1982) ir Edmundą (Edmund Zdanowski, 1905-1984) Zdanowskius - Vilniaus fotografijos mokyklos atstovus, garsiojo fotografo Jano Bulhako mokinius ir jo sukurtos fotografikos estetikos tęsėjus.
Nuo 1930 m. dirbę vienoje fotostudijoje, iš pradžių Stepono Batoro universiteto (dabar - Vilniaus universitetas), vėliau - savoje, Zdanowskiai kūrė kartu ir bendrai pasirašinėjo nuotraukas. 1939 m. spalį į Lietuvą plūstelėjus pabėgėliams - civiliams, internuotiems lenkų kariams, o vėliau ir Vokietijos bei Sovietų Sąjungos gyventojams, Zdanowskiai Draugijos Vilniaus kraštui remti užsakymu ėmėsi misijos fiksuoti šį sudėtingą laikotarpį. Jų fotografijos - iškalbingas žinių apie socialinius, visuomeninius ir emocinius-psichologinius pabėgėlių gyvenimo Vilniuje aspektus šaltinis.
Po Antrojo pasaulinio karo išvykdami iš Lietuvos, stiklo negatyvus jie perdavė anuometiniam Vilniaus valstybiniam dailės muziejui (dabar - Lietuvos dailės muziejus). Repatrijavę į Lenkiją, apsigyveno Gdynėje, kur įkūrė Fotografikos licėjų, tapo jo pirmaisiais mokytojais ir tęsė kūrybinę veiklą. Zdanowskių fotografijos saugomos Lietuvos ir Lenkijos muziejuose bei privačiose kolekcijose. Jos reikšmingos ne tik meniniu, bet ir etnografiniu, istoriniu požiūriu kaip unikalūs anų laikų liudijimai.
Fotografams Zdanowskiams skirtas filmas - tai jau antras režisieriaus A. Ciecierskio filmas apie XIX a. pab.-XX a. pirmosios pusės fotografus, neatsiejamai susijusius su Vilniumi.
Filmas bus rodomas lenkų kalba su lietuviškais subtitrais. Įėjimas laisvas, bet vietų skaičius Kino salėje ribotas.
Organizatoriai: Lenkijos institutas Vilniuje, Nacionalinė biblioteka, Lenkijos televizija „TVP3 Gdańsk"
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-08-02 19:53
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media