2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Antano Sutkaus paroda „Vilniaus (re)kolekcija“

2019-06-22
 
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į jubiliejinę fotografo, Nacionalinės premijos laureato Antano Sutkaus parodą „Vilniaus (re)kolekcija".Parodos atidarymas vyks birželio 27 d. 17 val. Nacionalinės bibliotekos V a. atrijuje. Renginį ves eseistas Valentinas Sventickas, sveikinimo žodį tars Lietuvos dailės muziejaus direktorius Arūnas Gelūnas. Renginyje dalyvaus parodos autorius Antanas Sutkus. Paroda veiks iki liepos 28 d.
„Aš gimiau, kai fotografijai suėjo šimtas metų", - sako A. Sutkus, šiemet švenčiantis 80-mečio sukaktį. Gimė jis nelengvu laiku, 1939 m. birželio 27 d. Kluoniškiuose, Kauno apskrityje. Sudėtingais laikais Vilniaus universitete studijavo žurnalistiką, bet vėliau atsiskleidė ne kaip reporteris, o kaip meninės fotografijos kūrėjas, savo šaliai nusipelnęs ir tuo, kad tapo Lietuvos fotografijos meno draugijos įkūrimo iniciatoriumi, ilgamečiu jos vadovu bei globėju.
Fotografijai skyręs šešias dešimtis savo gyvenimo metų, pelnęs apdovanojimų tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, pastaruoju metu A. Sutkus iš naujo atrandamas ir įvertinamas. 2011 m. jo paroda „Atviru žvilgsniu" nominuota „Deutsche Borze" fotografijos prizui muziejuje „Le Chateau d'Eau" (Tulūza, Prancūzija). 2015 m. jis nominuotas Henrio Cartier-Bressono fondo prizui ir apdovanotas Prancūzijos Respublikos meno ir literatūros ordinu. 2017 m. menininkui įteiktas dr. Ericho Salomono prizas (Vokietija). Pernai prestižinė leidykla „Steidl" išleido jo fotografijų albumą „Planet Lithuania".
Šiomis dienomis A. Sutkus jau nefiksuoja naujų kadrų, jis atsidėjo savo milžiniško archyvo tvarkymui, katalogavimui. Didesnėje pusėje nematytų negatyvų ir fotografijų yra Vilnius ir jo gyventojai.
„Vilniaus (re)kolekciją" sudaro pirmą kartą visuomenei pristatomi atspaudai ir dalis darbų, nepakliuvusių į retrospektyvinę A. Sutkaus parodą „Kosmos", organizuotą Nacionalinėje dailės galerijoje praėjusių metų žiemą ir sulaukusią milžiniško žiūrovų susidomėjimo (ją pamatė per 32 tūkst. lankytojų). Šiuo metu „Kosmos" keliauja po Europą, džiugindama gerbėjus Vokietijoje ir Prancūzijoje.
„Vilniaus (re)kolekcija" supažindins su keistai savu ir lyg nepažįstamu Vilniumi, kuris tampa atskiru personažu. „Miestas yra žmonės, veikiami architektūros, - teigia A. Sutkus. - Kokia architektūra, toks ir žmogus. Kitame mieste, kitoje architektūrinėje aplinkoje būtų kitoks ir žmogus. Aplinka veikia kaip muzika, garsinė aplinka. Architektūra - sustingusi muzika..."
Dalis parodos fotografijų bus publikuotos kartu su leidykla „Steidl" rengiamuose A. Sutkaus fotografijų albumuose, kuriuos planuojama išleisti iki šių metų pabaigos: „PRO MEMORIA" ir „Vaikystė" (darbinis pavadinimas).
Šiandien, pasitikdamas aštuoniasdešimtuosius, A. Sutkus savo darbais peržengia laiko apribojimus. Jis atveria mūsų akims žmogaus ir miesto pasakojimus, iš kurių pamažu dėliojasi Vilniaus istorijos naratyvas. Nors kadruose nematome paties žiūrinčiojo - už objektyvo likusio autoriaus - kiekviename iš jų stipriai jaučiame meistro buvimą.
Organizatoriai
VšĮ Antano Sutkaus fotografijų archyvas
Partneriai ir rėmėjai
Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus klubas.
Parodos tekstų autorė Sandra Bernotaitė.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-06-22 09:25
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media