2024 m. balandžio 17 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Albumo-knygos „Užupis: mitai ir realybė“ pristatymas

2019-05-24
 
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia prisiliesti prie Užupio Respublikos erdvės. Dailininkas, fotomenininkas, keliautojas ir rašytojas, sostinėje įsikūrusios Užupio Respublikos ambasadorius Marius Abramavičius-Neboisia pristatys savo sukurtą Užupio albumą-knygą. Renginys vyks birželio 3 d. 17.30 val. Konferencijų salėje, V aukšte.
„Čia - tik albumas, maži langeliai į didelę realybę. Taip matau, taip šiuo pasauliu gėriuosi. Kartais išeinu pasivaikščioti pagautas saulės blykstelėjimo, svaigaus vyšnių žydėjimo, kartais - vakaro snaigių pūgos. Ir kas kartą - į nežinią, kas kartą - atrandant vis ką nors naujo. Man Užupis vis dar gyvas atradimų šaltinis, pilnas paprastų stebuklų, kuriuos tereikia mokėti pastebėti. Būna, kad kartais tiesiog nerandu tam jėgų, einu vienodu žvilgsniu skenuodamas erdvę, kol kas nors akyse arba vidinėje realybėje netikėtai švysteli", - apie savo santykį su Užupiu pasakoja menininkas.
M. Abramavičius nuo 1998 metų yra Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. Jis parašė ir savo nuotraukomis iliustravo kelionių knygas „Punktyrai kelio paraštėse: kelionė į Iraną 2009 m. vasarą", „Klajūno užrašai. Gruzija", 2016 m. aistringas keliautojas išleido savo trečią knygą „Iranas - kita Mėnulio pusė". Daugiau nei prieš dvejus metus M. Abramavičiaus gavo valstybinę Lietuvos kultūros tarybos stipendiją fotografijų serijai apie Užupį sukurti. Rengdamas parodą ir fotografijų albumą-knygą apie Užupio mitus ir realybę, Marius savo archyvuose atranda vis naujų lobių ir traukia juos į dienos šviesą. O tuo pat metu fotografuoja vis dar gyvą ir visada įdomų Užupio gyvenimą.
„Akivaizdu, kad prasideda naujas Užupio Respublikos etapas, kai eina ekskursijos, kurių metu jau pasakojamos legendos apie tai, kas buvo kadaise, apie tai, kaip viskas kūrėsi ir keitėsi, kaip atsirado ir buvo atrasta, kaip grojo muzika ir šventės atverdavo širdis. Gali būti, kad Užupio Respublika tuoj atrodys kaip dekoratyvus spektaklis su brangiais butais, barais, parduotuvėmis ir išpuoselėtais restoranais, į kuriuos atvykstama iš ano kranto, tarsi norint pajusti erdvę, užuosti kvapą, pagauti garsiąją Užupio atmosferą", - sako albumo autorius.
M. Abramavičius yra surengęs per 50 meno parodų, sukūręs fotografijų ciklus: „Atspindžiai", „Esminės smulkmenos", „Aš esu aš, arba Narcizo dienoraštis", „Sidabrinės svajonės visuomet išsipildo", „Juokas", „Stiklo karoliukų žaidimai", „Žmonės yra žmonės", „Dviese", „Užupio fotostudijos portretai", „Gyvas. Vilnius", „Gruzija šypsosi", „Užupis: mitai ir realybė".
„Jei vieną pavasario vakarą stovėsi po Angelu ir nežinosi, kur eiti, paklausk savęs, ar tu išvis ką nors žinai? Ir paklausęs sulauk atsakymo. Ir sužinok, kas tas, kuris klausia, ir kas tas, kuris atsakymą sako", - ­į savo leidinio pristatymą kviečia M. Abramavičius.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-05-24 20:56
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media