2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Dialogai apie žiniasklaidą

*print*

Archyvas :: Vaikai moko vaikus: kaip aš taisiau stojančiųjų į žurnalistiką rašinius

2013-07-24
 
Kolegė Jurgita Lapienytė. Nuotrauka Juliaus Kalinsko, 15min.lt

Kolegė Jurgita Lapienytė. Nuotrauka Juliaus Kalinsko, 15min.lt

 

Jurgita Lapienytė

 

Blogiausiame (ne)būsimųjų žurnalistų rašinyje suskaičiavau apie 20 klaidų. Tik vienas rašinys buvo vertas geriausio įvertinimo. Kiti, rašydami apie akcizą alkoholiui ir tabakui ir Latviją euro zonoje, arba visai nesirėmė faktais, arba geriau jau būtų nesirėmę.

Su kolega šiemet teko skaityti stojančiųjų į žurnalistiką rašinius apie ekonomiką. Jie rinkosi iš dviejų temų: Redaktoriaus užduotis: euro traukinys ir Ryga; Akcizai tabakui ir alkoholiui, paimsiu interviu.

Į mano rankas daugiausia kliuvo rašiniai apie akcizą. Ačiū Dievui, visi rašantieji žinojo, kad akcizai augs. Gal koks vienas netgi susivokė, kad akcizai gali išauginti kontrabandą. Vienas iš jų rašė „kontrObanda". Dar tas pats pilietis pavartojo žodį „paciAntas". Nesu tikra, ką jis turėjo omeny.

Geriausiai atsimenu vieno rašinio įžangą, kur buvo pasakojama apie keturis mokyklą baigusius draugus. Baigę mokyklą jie nusprendė tik gerti ir rūkyti. Bet matai, valdžia yra klastinga - akcizus pakėlė ir ateities viziją sugriovė.

Vienas kandidatas parašė maždaug taip: „alkoholis ir cigaretės Lietuvoje taip populiarios, kaip Amerikoje greito maisto restoranai." Koks tai jau čia poetas avangardistas gimsta.

Apie Latviją ir euro zoną kandidatai beveik nerašė. Ir gerai. Nes viena dama į temą „Redaktoriaus užduotis: euro traukinys ir Ryga" atsakė taip: „Redaktoriaus užduotį supratau tiesiogiai - nuvažiuoti į Rygą. Tik sėdau ne į euro traukinį, o į „Ecolines". Įsėdusi į tą autobusą, mergina nuvyko į Rygą ir aprašė vietinę architektūrą. Turistės įspūdžius baigė pamokslas, kad liekame paskutiniai ir vėl, ir kaži, ar beįsivesime eurą.

Jei aš visas redaktoriaus užduotis suprasčiau tiesiogiai, šiuo metu Turkmėnistane ieškočiau vandens kelių, kuriais galėčiau atgabenti dujų SGD terminalui.

Dar kažkur būta sakinio: „Neramina tai, kad daug žmonių kenčia nuo nepriklausomybės". Suprask, sunku negeriančiam ir nerūkančiam.

Griežčiausiai vertinau rašinius, kuriuose buvo daug gramatinių klaidų. Apie akcizus ir eurą vaikai dar pasiskaitys, bet nesu tikra, kaip jie išmoks dėti kablelį prieš „kad", rašyti ne „nuosmŪkis", o „nuosMukis" ir pan.

Apie įprastas teksto dalis - įžangą, dėstymą ir išvadas girdėję buvo tik vienas kitas. Kiti viską parašė vienu įkvėpimu - nė pastraipų nebūta. Gal bijojo teksto nenuoseklumo.

Tikrai gerą rašinį radau tik vieną. Gerus balus iš manęs gavo tik viena mergaitė, nes žinojo, kas yra ūkio ministras, kiek po akcizo pakėlimo brangs vynas, kas tai yra PVM.

Tik galvoju, ar nereikėjo jai 2 parašyt. Gaila, kad ketverius metus toks žmogus praleis mokydamasis žurnalistikos. Nes aš ir institute beveik nieko nesužinojau apie politiką ar ekonomiką.

Jau rašiau, kad aš Račą įsimylėjus buvau už mintį, kad ketverius metus žurnalistikos mokytis - kvaila.

Bet baigiau tik institutą ir su draugais nusprendėme vien tik gerti ir rūkyti. Akcizą didinantys niekšai tikslo tauraus ir dvasios kovingos nepalauš.

Iš 15 min.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-07-24 12:48
 
 

Komentarai (10)

Jūsų el. paštas

Pastabėlė

2013-08-19 17:13

labai blogai, kad šiandien į gramatiką, į klaidas nekreipiamas joks dėmesys. Bet dar blogiau ir baisiau, kad laikraščiai pilni klaidų - pradedant skyrybos, rašybos, ir baigiant stiliaus klaidomis. Ir kažkodėl niekam tas iki šiol neužkliuvo. Blogai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

KKK

2013-08-16 13:11

Taip, kompiuteriai labiau žudo negu tobulina vaikus.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Janina

2013-07-30 10:08

Gelbėkime mūsų vaikus. Mokyklose jie tampa kompiuteržmonės,

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

p.A.Vaišniui, J.Lapienytė

2013-07-29 00:01

Tikrai nežiūriu į jaunimą iš aukšto. Tik kai kuriems jų jūra iki kelių. Viena vertus, gerai - nebijo rizikuoti. Kita vertus, kartais nesistengia - pavyzdžiui, ateina į konkursą nesiruošę, pasikliaudami sėkme.Labai tikiuos, kad tie, kuriuos UNIVERSITETAS :D šiemet priglaus, išmoks atsakomybės ir supras, kad talentas be darbo - nieko vertas.O su rašyba galėjo pagudrauti - kai nežinai, kaip vieną kitą žodį rašyti ar sakinį skirti, visada gali jį pakeisti kitu. Deja, kai kurių juodraščiai buvo tuštutėliai, o švarraščiai - pilni klaidų.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ritamęs, Vandute,

2013-07-28 16:35

Mūsų ateitis mokiniai. Mokyklose vaikai tik atsėdi ir nebesimoko kaip mokėsi tie, kurie baigė prieš 20-30 metų mokyklas. Dabartiniai vaikiukiai turi kitokius tikslus. Valdžia prieš bet ką pradžioje prieš tėvus, suaugusiuosius, vyresniuosius, mokytojus. O po mokyklos ar universiteto - karjerą į tarnautojų gretas - užimti valstybės tarnybą - gerai apmokamas darbo vietas ir valdyti padėtį kaip tinkami. Vėliau ropštis į seimo narius. Tie kam tai nešviečia - rūkyti ir gerti kol nenužmogės iki benamio statuso. Neseni, bedančiai,bekojai ar puvančiomis galūnėmis, sutinusiais ir raudonais veidais,"puošiantys" Gedimiino pr. ar Pilies ir Didžiąją gatves. Priekabiaujantys prie praeivių, prašydami "bulkutei".

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Mama

2013-07-26 09:05

Ir šeima turėtų mokyti vaikus gražios lietuvių kalbos. O dabar vaikas namuose girdi svetimybes,rusiškus keiksmažodžius, įvairų žargoną.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Andrius Vaišnys

2013-07-25 20:59

Kaip komisijos narei - Jurgitai turiu pasakyti, jog dabar VU žurnalistikos bakalauro studentus "moko" ir ekonomikos, ir politikos (studijų programa kita). Ir baigia jie Universitetą, ne institutą...:) Bent taip diplome nurodyta.
Raštingumo problema kasmet vis aštrėja; matyt, tai tos "tautinės mokyklos" modelio pasekmės. Bet Universitetas, atsirinkdamas, šį tą subrandina, nežiūrėkime į visą jaunimą iš aukšto. O jei kai kurio boso požiūris į juos kaip į "pusfabrikačius" susiformavęs, vadinas, bosas jau paseno... bet atsibudo. Su viltimi. AV

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

2013-07-25 08:27

Ponia Vanda, nepergyvenkite. Ir ankščiau būdavo nemažai debilų. Jie dabar Lietuvai vadovauja.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vanda

2013-07-25 08:25

jau ne pirmą kartą girdžiu, kad mūsų mokyklos pradėjo ruošti kažkokius pusfabrikačius. Kur mes ritamęs?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Grybas

2013-07-25 07:45

Viešpate, ką ten moko tose mokyklose!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media