2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Dialogai apie žiniasklaidą

*print*

Archyvas :: LRT atsiskaito: vertė, kurią visuomeninis transliuotojas sukūrė 2019-aisiais

2020-06-29
 
Monika Garbačiauskaitė-Budrienė. E. Blaževič nuotrauka

Monika Garbačiauskaitė-Budrienė. E. Blaževič nuotrauka

Jovita Bazevičiūtė 
LRT kuriamas turinys vienam Lietuvos gyventojui kainuoja 1,24 euro per mėnesį - rodo 2019 metų LRT veiklos ataskaita. 7 žiniasklaidos kanalus valdantis Lietuvos visuomeninis transliuotojas antrus metus atsiskaito ne tik Seimui, bet ir Lietuvos visuomenei, kviesdamas gyventojus susipažinti su išsamia veiklos ataskaita ir išsakyti nuomonę dėl LRT programų.

„Geriausias įrodymas, kad LRT pateisina augančius visuomenės lūkesčius, yra tai, kad LRT sėkmingai didina savo auditoriją. Per praėjusius metus LRT stiprino pozicijas tiek tradicinėje žiniasklaidoje, tiek interneto. Integruodamas radijo ir televizijos žurnalistų kuriamą medžiagą, pasitelkdamas neišsemiamus LRT archyvus ir kurdamas originalų turinį, portalas LRT.lt svariai įsiterpė į internetinės žiniasklaidos erdvę. Nuosekliai augo ir LRT televizijos auditorija. Rezultatai juo vertingesni, nes pasiekti ne pataikaujant, o ugdant ir turtinant. Tik turėdama pakankamai solidžią auditoriją LRT gali deramai vykdyti savo misiją - telkti ir vienyti visuomenę pažangai", - sako LRT tarybos pirmininkas Liudvikas Gadeikis.

Pasak L. Gadeikio, išskirtiniai 2019-ieji visuomeniniam transliuotojui buvo ir kitu aspektu - vėl teko ginti LRT nepriklausomumą. „2019 m. Lietuvos radijui ir televizijai buvo sudėtingi politine prasme - buvo rengiamas naujasis Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymas. Dalis jo nuostatų kėlė grėsmę LRT nepriklausomumui, kuri ir yra esminė sąlyga vykdant ypatingą LRT misiją tarnauti visuomenei teikiant objektyvią ir patikimą informaciją. Suvokdami, kad tai liečia ne tik LRT valdymą, bet ir žiniasklaidos laisvę apskritai, turėjome ją apginti. Tikiu, kad, išgyvenusi šį įtemptą laikotarpį, LRT bus dar tvirtesnė, aiškiau suvokianti savo misiją ir dar atsparesnė politiniams skersvėjams", - pabrėžia LRT tarybos pirmininkas. Jo vertinimu, šiemet priimtas, kitąmet įsigaliosiantis naujasis LRT įstatymas padidins LRT tarybos galias, šiek tiek modernizuos LRT valdymą, tačiau svarbiausia - išlaikys LRT nepriklausomumą.

LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė sako, kad, nepaisant iššūkių, 2019-ieji buvo turiningi ir produktyvūs. „Atsinaujinęs portalas, auganti televizijos auditorija, naujos radijo laidos ir audioturinio sklaida skaitmeninėje erdvėje, dar daugiau integracijos tarp visų LRT platformų, prasmingas turinys ir daug svarbių tiesioginių transliacijų - tokie buvo 2019-ieji, kurių pabaigoje visuomeninis transliuotojas pirmą kartą istorijoje Lietuvos gyventojų buvo įvertintas kaip moderniausia žiniasklaidos grupė", - sako LRT generalinė direktorė M. Garbačiauskaitė-Budrienė.

2019 m. lapkričio-gruodžio mėnesiais rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai" atlikta reprezentatyvi apklausa rodo, kad LRT vertinimas kilo pagal visus rodiklius. 78 proc. Lietuvos gyventojų nurodė, kad LRT veiklą vertina teigiamai, o 41 proc. apklaustųjų modernumą susiejo būtent su LRT - tai aukščiausias įvertinimas tarp visų Lietuvos žiniasklaidos grupių.

Pernai vyko net keli rinkimai, kurių metu visuomeniniam transliuotojui visuomet tenka ypatingas vaidmuo. „Siekiame būti visuomeninis transliuotojas, kuriantis ne tik žiniasklaidos turinį, bet ir vertę visai visuomenei. Tad neapsiribojome įstatymais numatytomis agitacinėmis laidomis - savivaldybių tarybų ir merų rinkimų metu išvažiuojamąsias debatų laidas regionuose rengė LRT RADIJAS, prezidento rinkimų debatus ir tiesiogines transliacijas iš Simono Daukanto aikštės Vilniuje - LRT TELEVIZIJA. Savo iniciatyva surengę debatus pamatėme, kad, į rinkimų laidas pasižiūrėję kūrybiškiau, galime padidinti rinkėjų susidomėjimą ir paskatinti kokybiškas diskusijas apie kandidatus ir jų programas. Aktyvūs ir gerai informuoti rinkėjai - demokratijos garantas, kurį užtikrinant svarbus vaidmuo tenka ir visuomeniniam transliuotojui", - pastebi LRT vadovė.

Didelio visuomenės įsitraukimo sulaukė ir svarbios LRT transliacijos. Viena jų - Baltijos kelio 30-mečio minėjimas ir jam skirtas koncertas „Vienybės banga" sostinės Katedros aikštėje. Tarp reikšmingiausių praėjusių metų LRT tiesioginių transliacijų - ir 1863-1864 metų sukilimo vadų bei dalyvių perlaidojimo ceremonijos, Berlyno sienos griūties 30-mečiui paminėti skirto koncerto, Kariuomenės dienos parado ir apdovanojimų ceremonijos transliacijos.

LRT siekia būti skaidri ir efektyvi organizacija, todėl praėjusiais metais taip pat toliau tobulino veiklos procesus ir atliko kitus efektyviai veiklai reikalingus darbus: parengta Nekilnojamojo turto panaudojimo galimybių studija, pasiūliusi optimalius LRT pastatų valdymo scenarijus, parengta nauja kintamojo atlygio sistema, atnaujinta darbuotojų veiklos vertinimo sistema, atnaujintas biudžeto planavimo ir kontrolės procesas, kt.

Su LRT 2019 metų veiklos ataskaita galima susipažinti paspaudus šią nuorodą. Antrus metus ataskaita yra rengiama pagal Europos transliuotojų sąjungos (EBU), kurios narė yra LRT, metodiką „Vertė visuomenei" (angl. Contribution to Society) - įvardijama ne tik tai, kas buvo sukurta, bet ir stengiamasi įvertinti, kaip visuomeninio transliuotas prisideda prie demokratijos stiprinimo, šalies kultūros, švietimo, ekonomikos.

Ataskaitą visuomenei LRT pristatys ir specialioje laidoje „LRT ataskaitos diena" birželio 29 d. - laida bus transliuojama tiesiogiai per LRT TELEVIZIJĄ ir portale LRT.lt nuo 16 valandos.

Lietuvos visuomeninis transliuotojas iš viso valdo 7 žiniasklaidos kanalus: 3 radijo programas (LRT RADIJAS, LRT KLASIKA, LRT OPUS), 2 televizijos programas (LRT TELEVIZIJA, LRT PLIUS), pasaulio lietuviams skirtą LRT LITUANICĄ ir portalą LRT.lt.

LRT 2019-ieji. Skaičiai ir faktai.
• Žinios. LRT 2019 m. kiekvieną darbo dieną transliavo 10 žinių laidų per LRT TELEVIZIJĄ, 30 - per LRT RADIJĄ. Atnaujintas LRT.lt portalas kasdien darbo dienomis vidutiniškai publikuodavo po 170 straipsnių, 80 garso ir vaizdo reportažų.
• Žurnalistiniai tyrimai. LRT žurnalistai atliko 41 tyrimą, iš kurių ne vienas paskatino svarbius pokyčius.
• Kultūra. Radijo klausytojams parengta 442 val. kultūros naujienų, televizijos žiūrovams - 140 val. LRT.lt skiltyje „Kultūra" publikuota 1 300 straipsnių.
• Kultūra. LRT parodė 15 dramos spektaklių, 15 operų, 19 baletų, 5 muzikinius spektaklius, 5 spektaklius vaikams, 1 šokio spektaklį.
• Dokumentika. LRT parodė 990 val. lietuviškų dokumentinių filmų.
• Dokumentika. LRT parodė 235 val. istorijos ir politikos, 156 val. mokslo, 88 val. meno ir 466 val. kelionių ir gamtos dokumentikos.
• Dokumentika. LRT RADIJAS parengė 32 originalias radijo dokumentikos laidas.
• Ekonomikos temai LRT eteryje buvo skirtos 123 val., t. y. 2,5 karto daugiau nei prieš metus.
• Sportas. LRT transliavo 46 krepšinio, 27 futbolo, 15 plaukimo, 36 dailiojo čiuožimo, 11 ledo ritulio, 16 lengvosios atletikos, 4 rankinio, 3 irklavimo, 9 penkiakovės rungtynes.
• Kinas. LRT parodė 1 369 val. vaidybinių užsienio filmų, 57 proc. sudarė Europos šalių kinas. Lietuviškų filmų trukmė - 78 val.
• Muzika. LRT radijo stotys transliavo 48 val. muzikos per parą - 27 proc. klasikinės, 24 proc. elektroninės, 23 proc. alternatyvios, 14 proc. popmuzikos, 5 proc. džiazo, 2,5 proc. roko.
• LRT transliuoja laidas ukrainiečių, baltarusių, rusų, žydų, lenkų bendrijoms. Bendra laidų trukmė 2019 metais - 521 val., t. y. 1,5 val. kasdien.
• LRT pritaiko turinį žmonėms su negalia: 720 val. programų buvo verčiama į gestų kalbą, 1 700 val. - subtitruotos, 48 val. - su garsiniu vaizdavimu.
• LRT mediateką papildė 17 500 vaizdo ir garso įrašų, t. y. kasdien - po 47 įrašus.
Rubrika Dialogai apie žiniasklaidą yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-06-29 16:57
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media