2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Dialogai apie žiniasklaidą

*print*

Archyvas :: Kompiuterinės programos jau rašo naujienas

2014-04-01
 
Viktoras Denisenko

Viktoras Denisenko

 

Viktoras Denisenko

                Negalėjau praleisti pro akis tokios žinios - kovo 17 dieną laikraščio „The Los Angeles Times" tinklalapis pirmas paskelbė apie Los Andželo mieste įvykusį žemės drebėjimą. Pažymima, kad nuo informacijos, kurią pateikė JAV Geologinė tarnyba, iki žinutės paskelbimo laikraščio tinklalapyje praėjo ne daugiau trijų minučių. Toks žiniasklaidos priemonės operatyvumas galėtų priversti susimąstyti apie burtus (arba pradėti plėtoti sąmokslo teoriją, pagal kurią redakcijos darbuotojai patys sukėlė žemės drebėjimą, kad galėtų pirmi apie jį pranešti), tačiau paaiškinimas yra paprastesnis. Žinutę apie žemės drebėjimą parašė speciali programa - robotas.

                Galima būtų sakyti, kad baisus žurnalistų sapnas pradeda pildytis. Dabar juos iš profesijos stumia ne tik populiarūs tinklaraštininkai, bet ir bedvasės mašinos, kurpiančios informacines žinutes ne kuo prasčiau, nei visur lakstantys ir niekur nespėjantys korespondentai. Tačiau pulti į paniką būtų dar pernelyg anksti.

                Tai, kad kompiuterinė programa gali parengti žinutę, iš tikrųjų jau nėra mokslinės fantastikos siužetas. Minėtu atveju ši programa paėmė JAV Geologinės tarnybos pranešimą, išanalizavo jį bei užpildė reikiamą informaciją paruoštame šablone. Parengta žinutė buvo nusiųsta į naujienų tarnybos skyrių, kur ją peržiūrėjo redaktorius (gyvas žmogus!) ir priėmė sprendimą apie jos paskelbimą.

                Verta paminėti, kad tokiu būdu gali būti rašomos įvairaus pobūdžio žinutės. Tas pats laikraštis naudoja panašų kompiuterinį algoritmą rengiant kai kurias kriminalines naujienas. Taip pat teko girdėti, kad kompiuterinės programos gali „daryti reportažus" iš sportinių renginių, pranešdami realaus laiko režimu apie varžybų eigą naujienų tinklalapyje. Tad galima konstatuoti, kad automatizacijos amžius užgriuvo ir vis dar gana kūrybišką profesiją - žurnalistiką.

                Kur gi čia geros naujienos? Ko gero esminis aspektas, kuris leidžia atsikratyti baimės, kad rytoj mes visi (žurnalistai) atsibusime bedarbiais, yra tai, jog paminėtos programos-robotai atlieka iš esmės mechanines funkcijas. Jų gebėjimai yra gana kuklūs - programa atpažįsta tam tikro pobūdžio informaciją ir gali sudėlioti ją į jau paruoštą šabloną. To visiškai pakanka greitam informaciniam pranešimui (o būtent greitis naujųjų medijų laikais dažnai vertinamas labiausiai), tačiau to akivaizdžiai trūksta pilnaverčiai žurnalistikai. Interviu, apybraižų, analitinių apžvalgų žanrui vis vien yra reikalingi žmonės, kurių mąstymas neapribotas šablonais.   

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-04-01 09:31
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media