2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Visuomenei primenama apie baudžiamąją atsakomybę už neapykantos kurstymą ir karo nusikaltimų neigimą ar viešą pritarimą jiems

2022-03-01
 
Teisingumo ministerija kartu su Generaline prokuratūra ir Lietuvos policija, reaguodamos į viešojoje erdvėje, ypatingai - socialiniuose tinkluose, skelbiamus pasisakymus dėl Rusijos Federacijos ir Baltarusijos karinės agresijos prieš Ukrainą, parengė atmintinę dėl baudžiamosios atsakomybės už neapykantos kurstymą ir karo nusikaltimų neigimą ar viešą pritarimą jiems.
Pasak teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos, šiuo ypač jautriu metu, kai visas pasaulis su nerimu ir siaubu stebi agresijos veiksmus prieš Ukrainos tautą, turime ne tik susitelkti pagalbai nuo karo veiksmų nukentėjusiai šaliai, bet ir būti pilietiškais bei atsakingais, o taip pat labai svarbu žinoti, ar savo viešais pasisakymais nepažeidžiame teisinių nuostatų. O tam turėtų pasitarnauti informacinė atmintinė, atskleidžianti galimą atsakomybę už neapykantos kurstymą ir karo nusikaltimų neigimą ar viešą pritarimą jiems.
Anot Lietuvos Respublikos Konstitucijos, laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją yra nesuderinama su nusikalstamais veiksmais - tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymu, šmeižtu ir dezinformacija. O Lietuvos Respublikoje karo propaganda yra draudžiama.
Svarbu pabrėžti, jog baudžiamoji atsakomybė už viešą pritarimą tarptautiniams nusikaltimams, jų neigimą ar šiurkštų menkinimą yra numatyta ir Baudžiamajame kodekse, pagal kurio nuostatas, tam, kas viešai pritarė Lietuvos Respublikos ar ES teisės aktais arba įsiteisėjusiais Lietuvos Respublikos ar tarptautinių teismų sprendimais pripažintiems genocido ar kitiems nusikaltimams žmoniškumui arba karo nusikaltimams, juos neigė ar šiurkščiai menkino, gresia laisvės atėmimo iki 2 metų bausmė.
Baudžiamoji atsakomybė kyla kai viešas pritarimas tarptautiniams nusikaltimams, jų neigimas ar šiurkštus menkinimas padaromas grasinančiu, užgauliu ar įžeidžiančiu būdu arba dėl to būtų sutrikdyta viešoji tvarka.
Baudžiamoji atsakomybė taip pat taikoma už kurstymą prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę baudžiamoji atsakomybė numatyta BK 170 straipsnyje. Viešas tyčiojimasis, niekinimas, neapykantos skatinimas ar kurstymas diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį, pavyzdžiui, dėl tautybės, kilmės ir pan. gali būti baudžiamas bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki 2 metų.
Kaip žinia, Seimas šių metų vasario 24 d. priėmė rezoliuciją „Dėl Rusijos ir Baltarusijos agresijos prieš Ukrainą", kurioje konstatavo, kad Lietuva smerkia Rusijos Federacijos ir Baltarusijos karinę agresiją prieš Ukrainą ir siekį nuversti teisėtai išrinktą Ukrainos valdžią.
Taip pat svarbu akcentuoti, kad apie pastebėtus viešus pasisakymus, kurstančius neapykantą ar pritariančius karinei agresijai, galima pranešti Lietuvos policijai, Prokuratūrai, o taip pat interneto svetainės administratoriui prašant juos pašalinti.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-03-01 09:06
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

A

2022-03-06 15:07

https://www.youtube.com/watch?v=qYOUOJZXVww

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

G.N.

2022-03-05 08:52

Žurnalistai turi galvoti ką rašo.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media