2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Vilniuje vyks Pasaulinis lietuvių kalbos ir kultūros vasaros forumas. Kviečiami žurnalistai

2020-07-24
 


Liepos 27 d. 11 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Konferencijų salėje, V a.) vyks Pasaulinis lietuvių kalbos ir kultūros vasaros forumas, kurio dalyviai ir svečiai kalbės apie lietuvių kalbos ir lietuvybės sklaidos galimybes. Forume bus pristatyti Vytauto Didžiojo universiteto Lituanistinių studijų dalyviai. Net 25 užsienio lituanistinių mokyklų mokytojai iš 10 pasaulio šalių nuotoliniu būdu tobulins lietuvių kalbos, pedagoginius ir kitus įgūdžius, dalinsis patirtimi su Lietuvos pedagogais, kultūros, meno atstovais.
Forume dalyvaus ir sveikinimo žodį tars Pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo ir mokslo komiteto, Švietimo mainų paramos fondo, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, Vytauto Didžiojo universiteto atstovai. Diskusiją moderuos kursų organizatorė VDU Tarptautinių ryšių departamento Švietimo akademijos Tarptautinių ryšių skyriaus vadovė Vilma Leonavičienė.
„Džiaugiamės, kad galime pradėti puikų projektą - dvi savaites truksiančias lituanistinių mokyklų mokytojams studijas (10 šalių 25 mokytojai) ir keturių savaičių lietuvių kalbos ir kultūros kursus (daugiau kaip 110 studentų iš 37 šalių). Puiku, kad pandemija užsienio lituanistinių mokyklų mokytojams nesutrukdė tobulintis lietuvių kalbos, pedagoginius ir kitus įgūdžius, keistis patirtimi su Lietuvos pedagogais, kultūros, meno atstovais. Nuotoliniu būdu Vilniuje koncertus rengs ryškiausi bardai: Andrius Zalieska-Zala, Gytis Ambazevičius, aktorius Paulius Valaškevičius. Iš Japonijos prisijungs lietuviškai kalbanti japonė Aya Kimura, kuri skaitys paskaitą apie Lietuvos muziejus", - sako kursų vadovė, VDU Tarptautinių ryšių departamento Švietimo akademijos Tarptautinių ryšių grupės vadovė Vilma Leonavičienė.
Lituanistinių studijų metu bus kalbama apie tapatybę, ką reiškia būti lietuviu toli nuo savo gimtinės. Šių metų vasario mėnesį Australijos Perto mieste atidaryta vienintelė lituanistinė mokykla vakarinėje šalies dalyje. Lituanistinės mokyklos „Baltų šalelė" mokytoja Kristina Tamošauskaitė sukūrusi mišrią šeimą. „Noriu, jog mano vaikai ir Australijos lietuvių šeimos atžalos mokėtų kalbėti lietuviškai, žinotų papročius, rastų draugų ir išsaugotų stiprų ryšį su Lietuva", - teigė Kristina Tamošauskaitė.

Daugiau informacijos:
Nerijus Žeronas
nerijus.zeronas@vdu.lt
Tel. 862258044

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-07-24 17:24
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media