2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Malaišiuose – skambi Vaižgantinių šventė, naujas Vaižganto premijos laureatas

2020-09-14
 
Būrelis žurnalistų Svėdasuose prie paminklo Juozui Tumui Vaižgantui. Loretos Nikolenkienės nuotrauka

Būrelis žurnalistų Svėdasuose prie paminklo Juozui Tumui Vaižgantui. Loretos Nikolenkienės nuotrauka

Vytautas Žeimantas
 
Gražią šeštadienio dieną lietuvių literatūros klasiko, tautos švietėjo, kanauninko Juozo Tumo -Vaižganto gimtajame Malaišių kaime vėl įvyko tradicinis respublikinis renginys, pavadintas skambiu žodžiu - „Vaižgantinės". Į Malaišius suvažiavo svečiai iš Vilniaus ir Kauno, Utenos ir Anykščių, Kovarsko ir Svedasų... Lietuvos žurnalistų sąjungos dėka į šventę turėjo progos atvykti ir nemažas vilniečių žurnalistų būrys. Buvo puiki proga pasinerti į prisiminimus ir apmąstymus prie Vaižganto paminklo, prie skulptūrų rašytojo kūrybos motyvais, susipažinti su senuoju Malaišių kaimu.
Šventė, rudenėjančiai saulutei nepagailėjus šilumos, prasidėjo tradiciškai, iš pradžių buvo pagerbiami nusipelnę meno ir kultūros žmonės. Šiemet 19-oji respublikinė literatūrinė Vaižganto premija buvo įteikta poetui, filosofui, Vytauto Didžiojo universiteto Filosofijos katedros vedėjui, filosofijos mokslų daktarui, doc. Liutaurui Degėsiui. Laureatą pristatė ir jam premiją įteikė Lietuvos žurnalistų sąjungos valdybos ir Vaižganto konkurso vertinimo komisijos narys Gerimantas Statinis. O svėdasiškiai laureatą padabino ąžuolo lapų vainiku. 
Kasmetinę Vaižganto premiją 2002 metais, minėdamos Lietuvių rašytojų ir žurnalistų sąjungos 80-metį, įstegė Lietuvos žurnalistų sąjunga, Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija ir Lietuvos rašytojų sąjunga. Premija skiriama lietuvių rašytojui arba žurnalistui už sėkmingą literatūros ir žurnalistikos (dokumentinės prozos arba literatūrinės publicistikos) dermę, vertinant praėjusių dvejų kalendorinių metų kūrybą.
Šių metų Vaižganto premija Liutaurui Degėsiui buvo paskirta už novatorišką literatūrinio meistriškumo ir aktyvaus pilietiškumo dermę publicistikoje ir eseistikoje. 
"Esame jau 30 metų laisva ir demokratiška šalis, veržiamės iš tradicinės tapatybės, tačiau vis pamirštame, kad laisvė ateina kartu su atsakomybe. Liutaurą Degėsį galima įvardinti prigimties metraštininku, kaip buvo vertinama ir Vaižganto kūryba. Liutauras dalijasi kasdienėmis paskatomis kurti save ir savąjį gyvenimą, skatindamas atsakyti į prasminius klausimus, kviesdamas sąmoningai kelti vienokius ar kitokius reikalavimus sau, siekiant gyvenimo kelyje neišduoti vertybių," - sako Vaižganto premijos vertinimo komisijos pirmininkas Jonas Staselis.
Po to buvo įteikti ir kiti apdovanojimai. Svėdasų seniūnas Saulius Rasalas mažąją Vaižganto premiją „Už nuopelnus Svėdasų kraštui" įteikė mokslininkui Gvidui Kazlauskui.
Kunigo Aleksandro Papučkos vardo „Meilės ir gerumo" premija jaunimui buvo paskirta Svėdasų gimnazijos mokiniui Gvidui Eigeliui. Ją įteikė premijos mecenatas, Svėdasiškių draugijos „Alaušas" garbės pirmininkas Algimantas Indriūnas.
Laureatus sveikino Seimo narys Antanas Baura, Anykščių rajono mero patarėja Donata Sabaliauskaitė, šventės siela anykštėnas žurnalistas Vytautas Bagdonas, garsus svedasiškis, mokslininkas Juozas Lapienis, draugai ir kolegos.
Šiemet šventės dalyvius Vaižganto tėviškė pasitiko su naujais skulptūriniais akcentais. Jų autoriai - viešintiškis Pranas Petronis, Vladas Gaidys iš Šeimyniškėlių ir tautodailininkas Aleksandras Tarabilda.
Šventė praėjo sklandžiai ir nuotaikingai. Utenos plk.Prano Saladžiaus šaulių 9-osios rinktinės nariai visus vaišino karšta kareiviška koše ir arbata, o Anykščių kultūros centro kapela „Grieža", vadovaujama Kęstučio Grigaliūno - nuotaikingomis melodijomis. Anykštėnų miškininkų paruoštas laužas ir čia surengtos fotografijų parodos irgi sulaukė gražaus dėmesio. 
Šventę organizavo Svėdasų seniūnija, Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyrius, Asociacija Vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys" ir Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus. Partneriai- Anykščių kultūros centras ir Asociacija Vaižganto krašto bendruomenė.
 
Rubrika Aktualijos yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis. 
 
 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-10-03 11:39
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Vytautas Bagdonas

2020-09-21 15:56

Sveiki, Vytautai, labai Jums ačiū už gražius atsiliepimus apie "Vaižgantines", už tokį išsamų rašinį. Stiprybės Jums, sveikatos ir kūrybinės sėkmės.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Dalyvis

2020-09-21 11:38

Tikrai šventė buvo įspūdinga, gerai organizuota. Ir dalyvių prisirinko labai daug, nepabijojo jokių koronų. Vaižganto gimtuosiuose Malaišiuose tvyro tikra vaižgantiška dvasia.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media